Zobacz pełną wersję : Helios 58/2 czy coś innego?
Szukam szkła w granicach ok. 50mm które będzie używane, tylko do fotografowania postaci. Więc w sumie jest mi obojętne czy bedzie posiadać AF czy też nie. Używane będzie pod d600 i zależy mi na jak najlepszym rozmyciu. Najtańszą opcja jest zakup Heliosa, który da bardzo ładne rozmycie, ale myślałam też nad starym nikkorem 50/1.4 które szkło da mi ciekawszy bokeh? A może jeszcze coś innego polecicie?
darkmajin
24-06-2016, 13:08
Pchasz się na 2puszki, masz 35 i 85 po co 50 kupować, 85 da najlepszy bokeh i ma dużą zaletę posiadasz go teraz ( przynajmniej z postów tak wynika ).
Helios jest fajny, ale przez adapter bez soczewki ostrzy tylko <2m. Adapter z soczewką będzie psuł ostrość, która przy pełniej dziurze w starszych heliosach i tak nie jest zbyt dobra.
50/1.4 da lepsze rozmycie tła, ale tylko przy małych odległościach obiektu od tła (do 2-2.5x wysokość kadru (kadr poziomy)). Powyżej tego 85/1.8 daje większe rozmycie.
Porównanie rozmycia 50/1.4 i 85/1.8 (matematyczne):
http://howmuchblur.com/#compare-1x-50mm-f1.4-and-1x-85mm-f1.8-on-a-3m-wide-subject
Jak pcham się na 2 puszki?:) Robiłam test 2Body i 2Szkła. N35 podpiełam pod d7100 aby uzyskać ok.50mm na d600 siedział helios. Identyczne kadry i na heliosie bokeh zdecydowanie większy, tylko pewnie wynika to z magi pełnej klatki. 85 używam, tylko jak fotografuję od pasa w górę lub sama głowa, wydaje mi się że nie można uzyskać takiego samego kadru/perspektywy na 50 i 85 ponieważ fotografując postać z 3m obiektywem 50mm będzie ona pierwszym planem, a tło będzie dodatkiem, natomiast jeśli podepnę 85 muszę już się cofnąć dalej i mam wrażenie, że postać zleję się z tłem. Ale to są tylko moje przypuszczenia
To są twoje błędne przypuszczenia. Zajrzyj na wykres, który podlinkowałem - uwzględnia on różne odległości z jakich jest robione zdjęcie. Widać tam wyraźnie, w jakim zakresie odległości tła od obiektu i jaką przewagę ma który obiektyw.
Szukam szkła w granicach ok. 50mm które będzie używane, tylko do fotografowania postaci. Więc w sumie jest mi obojętne czy bedzie posiadać AF czy też nie. Używane będzie pod d600 i zależy mi na jak najlepszym rozmyciu. Najtańszą opcja jest zakup Heliosa, który da bardzo ładne rozmycie, ale myślałam też nad starym nikkorem 50/1.4 które szkło da mi ciekawszy bokeh? A może jeszcze coś innego polecicie?
Helios daje zakręcony bokeh. Z innych opcji masz np. Rokkora 58/1.4, Porsta 55/1.4. Rokkor najbardziej rozmywa, ale mocno abberuje. Porst jest pod tym względem chyba sporo lepszy.
dareksad
26-06-2016, 10:36
Helios to bardzo fajny obiektyw.
Tutaj przerobisz pod Nikona i będzie ostrzył na nieskończoność.
https://mobile.facebook.com/Obiektywy-po-mojemu-1720547274828837/photos/?tab=album&album_id=1722413264642238