Zobacz pełną wersję : Utrata partycji na dysku?
Panowie sytuacja jest taka:
drugi wpinany w kieszeń w kompie dysk HDD ze zdjęciami. Podzielony na 2 partycje. Dzisiaj wkładam dysk i komputer go nie widzi.
Poprzez KOMPUTER > ZARZĄDZANIE KOMPUTEREM > ZARZĄDZANIE DYSKAMI - widzi dysk jako dysk2 bez partycji (obszar "nieprzydzielone" pasek na czarno)
Jak ratować, żeby nie spierd... zawartości dysku czyli zdjęć. Proszę o poradę jakiegoś speca
Andrzej1974
23-06-2016, 23:24
Możesz zrobić zrzut ekranowy tego dysku i wkleić go tu?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://i.imgsafe.org/c5697d4d28.jpg)
Straciłeś tablicę partycji - nie problem, bo niemal każdy soft do odzyskiwania danych sobie z tym poradzi.
Są 2 opcje odzyskiwania -
1. próba przywrócenia danych alokacji (partycji i plików) - wg. mnie zbyt ryzykowne, bo jak pójdzie nie tak, można uszkodzić dane na dysku.
2. "standardowe" odzyskiwanie danych, ale do tego potrzebujesz drugiego dysku, na który będą zgrywane odzyskane dane. No i trzeba uważać co się zaznacza do odzyskania, bo programy znajdują często znacznie więcej niż było na dysku (pozostałości po wykasowanych czy nadpisanych plikach).
Takie utraty danych są zdarzają się gdy dysk zostanie odpięty od zasilania przed zakończeniem zapisu.
Jeżeli cenisz swoje dane, to potrzebujesz 2 dodatkowe dyski.
1 Dysk o tej samej bądź większej pojemności potrzebujesz na wykonanie obrazu 1:1 danych na dysku uszkodzonym, sektor po sektorze, w celu zabezpieczenia danych przed dalszą utratą.
1 Dysk potrzebujesz na dane, które odzyskiwać będziesz czy to z obrazu, czy z dysku źródłowego.
Najpierw, nim zrobisz cokolwiek innego, wykonaj obraz tego dysku na inny nośnik. Później możesz próbować "ratować" dane. Dalej spróbowałbym zdiagnozować co się faktycznie stało, a przynajmniej trochę bardziej rozpoznać temat. Jeżeli poleciało coś fizycznie, to najprawdopodobniej będziesz miał błędy już przy wykonywaniu kopi posektorowej, więc będzie to od razu wskazówka. Warto sprawdzić SMART i wszelkie informacje o dysku które da się z niego wyciągnąć. Również w logach systemowych mogły pozostać informacje które pomóc mogą w zdiagnozowaniu problemu. Jeżeli błąd wystąpił na poziomie oprogramowania, czy przez złe odłączenie dysku od prądu ( dość wątpliwe, ilość zapisów do MBR/GPT jest jednak "dość niska" ) czy z winy wadliwego oprogramowania, to można przyjąć, że korzystając np. z photorec odzyskasz wszystkie dane które nie zostały nadpisane.
Dziękuję za odpowiedź, tak się domyślałem. Postaram się zrobić całą akcję ratunkową w weekend.
Nie umiem znaleźć winowajcy, bo:
a/ faktycznie ostatnio były jakieś problemy z zasilaniem - komputer się wyłączał, tylko nie umiem powiedzieć czy akuratnie ten dysk w nim wówczas siedział,
b/ podejrzewam też program Epu6 Asusa, który zainstalowałem jakiś czas temu (chyba usypia dysk, który aktualnie nie pracuje, przy próbach zaimportowania na taki dysk zdjęć przez LR dysk czasami nie był wykrywany - nie wiem jak to działa dokładnie, ale ale spróbuje program odinstalować).
No i okazało się, że podobny problem pojawił się na innym dysku, tym razem szyfrowanym. Da się go co prawda otworzyć po podaniu hasła, ale jeden z katalogów z materiałami video informuje o błędach ( a mam tam masę filmów - szkoda byłoby stracić)
No nic, jeden dysk na kopię już mam, dzisiaj kupię drugi na odzysk i zaczynam działać
Pochwal się jakie uzyskałeś efekty. Trzymam kciuki.