Zobacz pełną wersję : Quadralite Reporter 360
Witam
Stoję przed lekkim dylematem odnośnie lamp studio plener. Obecnie korzystałem z Move 400 ale że jest przypływ kasy czas na coś mobilnego. Wybór padł na Reportera 360TTL. Czy ktoś z was miał już okazję korzystać z podobnego zestawu. Dylemat jest w kwestii reporter z wyzwalaczem navigator X to w sumie quadralite atlas o mocy 600ws i tutaj co lepiej. Wiadome moc mocą ale mi zależy na maksymalnej mobilności a analizując wykorzystanie lamp na sesje potretowe wydaje mi się że reporter będzie wystarczający..
Porównanie mocy znajdziesz TUTAJ (https://www.youtube.com/watch?v=ik9tzFc0ycI) Miałem Reporter 360 bez TTL i jeśli chodzi o mobilność to świetnie się sprawdzał. Bardzo lekki akumulator. Jednak przy moim zastosowaniu troszkę za słaba, więc obecnie posiadam model Atlas.
Jachu to pytanie z innej beczki jak wygląda użycie HSS w tych lampach. Bo nieukrywam chodzi mi o synchronizację powyżej 1/250. widziałem na youtube filmiki gdzie podłączali do zwykłego zestawu YN 622 i całkiem ładnie wg. użytkowników to działa. Proszę Cię o oipinię;)
Jachu to pytanie z innej beczki jak wygląda użycie HSS w tych lampach. Bo nieukrywam chodzi mi o synchronizację powyżej 1/250. widziałem na youtube filmiki gdzie podłączali do zwykłego zestawu YN 622 i całkiem ładnie wg. użytkowników to działa. Proszę Cię o oipinię;)
Troszkę pisałem w wątku TUTAJ (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=272731&p=3702516&viewfull=1#post3702516) więc pewnie tam znajdziesz potrzebne Ci informacje. Obecne modele Reporter 360 TTL czy Atlas przy HSS sprawdzają się świetnie mając oczywiście wyzwalacz Quadralite Navigator X aby wykorzystać pełne możliwości i kompatybilność. Oczywiście YN 622 też jest ok ale polecam korzystać z oryginalnego. Jedyny minus jest taki że trzeba kupić nadajnik i odbiornik w zestawie (400 zł) czyli wychodzi 200 zł za sztukę.
Mnie zaskoczyło, że do modelu Atlas producent nie dodaje czasy oraz futerału. Niby drobnostka ale Quantuum DP600 miał taką czaszę, a Jinbei HD600 miał obydwa te elementy.
Jesteś z moich okolic więc zawsze możesz zaglądnąć i zobaczyć na żywo Atlas 600. Mój kolega posiada Reportera 360 bez TTL więc miałbyś porównanie.
kornikbp
26-06-2016, 23:38
Jachu, a jak myślisz czy zagraniczna wesrja Navigatora X czyli Godox X1 - działałaby z Atlasem lub Reporterem 360? Wygląda i parametry ma identyczne, a na ebayu troszkę taniej wychodzi :)
Jachu, a jak myślisz czy zagraniczna wesrja Navigatora X czyli Godox X1 - działałaby z Atlasem lub Reporterem 360? Wygląda i parametry ma identyczne, a na ebayu troszkę taniej wychodzi :)
Jeśli częstotliwość radiowa jest ta sama to tak. Na stronie producenta LINK (http://www.godox.com/EN/Download.html) znajdziesz instrukcję więc może piszą w specyfikacji. Wgrałem do swojego Atlasa i Navigatora nowy soft ze strony Godoxa i śmiga. Aktualizowałem ponieważ jest błąd w sofcie, że jak ustawi się 1/250s to lampa przełącza się w tryb HSS, a powinna dopiero od 1/320s. Jest różnica w mocy.
kornikbp
27-06-2016, 20:37
Na FLashHavoc pisali że to tylko rebranding. Skoro u Ciebie nawet soft pasuje to myślę, że nie ma co się martwić o kompatybilność wyzwalaczy. Na dniach zamawiam Atlas TTL,, ale o nim w odpowiednim wątku będę opisywał wrażenia :)
Na FLashHavoc pisali że to tylko rebranding. Skoro u Ciebie nawet soft pasuje to myślę, że nie ma co się martwić o kompatybilność wyzwalaczy. Na dniach zamawiam Atlas TTL,, ale o nim w odpowiednim wątku będę opisywał wrażenia :)
Na pewno będziesz zadowolony.
jacek_wozniak
01-09-2016, 17:43
Trochę o tej lampie bo akurat miałem ją na tydzień do testowania :)
http://jacekwphoto.blogspot.com/2016/09/sprzet-quadralite-reporter-360-ttl-n.html
Zdziwiony byłem jak dobrze sprawuje się TTL :)
B_Marcin
01-09-2016, 22:32
Jeśli chodzi o moc lampy QR360 w porównaniu do yn685 to ile tych speedlightów musiałbym mieć?
Dwie yn685?
jacek_wozniak
01-09-2016, 22:44
dwie z groszem
próbowałem robić test w softboxie reporterskim 60x60, ale reporter tam słabo wchodził ze względu na konstrukcję uchwytu i wystawał palnik, przez co uciekało sporo światła i różnica była tylko 1EV (miedzy f16, a f22), jednak konstrukcja lamp jest również inna, bo palnik w YN walił prosto w dyfuzory, a reporter wypełniał cały soft i trochę światła uchodziło ;) nie miałem czasu niestety na inny modyfikator, ale mniej więcej jakieś dwie i pół max 3 lampy YN to odpowiednik reportera :) cenowo wychodzi taniej za YN i mamy 3 lampy do zabawy :) ale wygodniejszy zdecydowanie jest reporter :)
trudno określić co lepsze, zależy od potrzeb ;)
Zakupiłem Reportera 360 bez TTL oraz nadajnik i odbiornik Quadralite Navigator X. Czy ktoś z Was też miał problem ze sterowaniem mocą lampy z poziomu nadajnika? Po zdjęciach jakie znajdowałem w sieci (głównie Godox) ludzie używają do sterowania starszego odbiornika na USB, wpinanego z boku lampy. Trochę byłoby to bez sensu bo Navigatora X nie można kupić na sztuki i na dzień dobry odbiornik odkładasz na półkę i dokupujesz starszą wersję...
jacek_wozniak
09-09-2016, 09:39
Navigator X jest podobno kompatybilny z tym małym odbiornikiem na USB w manualu
Navigator X to zestaw typowo TTL, żeby móc sterować zdalnie ustawieniami lamp, lampa musi mieć albo wbudowany dedykowany odbiornik Navigator X (nowa seria lamp z TTL), albo musi pracować w trybie TTL :)
Pixel king, YN622 i Navigator X mogą sterować mocą, jak lampa na nich jest w trybie TTL.
Nawet jeśli chcesz moc ustawić z poziomu nadajnika na manuala np 1/4, to i tak lampa na odbiorniku musi siedzieć w trybie TTL.
Tych wpinanych z boku lampy odbiorników jest kilka rodzajów.
Jeden do lamp manualnych reporterskich tego samego producenta, a do większej 360AD masz
1. odbiornik z częstotliwością 433 MHz - tu potrzebujesz tego nadajnika z antenką
2. odbiornik z częstotliwością 2,4 GHz - działa z Navigator X
kurczeblade
09-02-2017, 22:22
Jak Panowie się sprawuję lampka ?(jeśli ktoś ma w wersji z TTL'em) Ile błysków na pełnej mocy z HSS ?
Celowałem w stronę ATLASA 600. Ale nie robię w mocnym świetle zdjęć, i wolę coś poręcznego jak ten Reporter.
A ja bym chciał wiedzieć czy da radę w dziennym świetle i czy obsłuży ja wyzwalacz yn622n-tx wraz z dodatkową podpięta lampa yn685 z góry dzięki za odp.
jacek_wozniak
09-06-2017, 14:36
w ostrym słońcu o 12:00 w środku lipca nie da rady, w cieniu i przy zachodzie da bez problemu
wersja 360 z TTLem fajnie działa z 622tx
po prostu dajesz 360 w tryb ttl (nie radiowy), podpinasz pod stopkę odbiornik 622n i z poziomu 622tx sterujesz jej mocą :)
dodatkowo 685 możesz wyzwalać w jednym systemie z poziomy 622tx :)
dzięki za info Jacku :) w sumie skoro tak teraz sie zastanawiam czy warto dać tyle kasy za tego reportera i nie lepiej użyć 2x 685 trzecią za pleców albo dozbierać i kupić atlasa:/