Zobacz pełną wersję : [ Hasselblad ] Średnioformatowy bezlusterkowiec X1D od Hasselblada
RobertMiernik
22-06-2016, 14:20
Właśnie trwa konferencja prasowa Hasselblada, ogłosili X1d - 50 MPx bezlusterkowiec z matrycą średnioformatową...
Tu macie przecieki http://petapixel.com/2016/06/21/hasselblad-x1d-leaked-worlds-first-medium-format-mirrorless-camera/ - teraz już potwierdzone
i tylko 9 000 dolarów!!!
To nie cena jest problemem, a brak szkieł, bo przy obecnej szklarni w zastosowaniach reporterskich zje go każdy nowy FF.
Mając do wyboru FF + ART'y 1.4 a Hassela ze stałkami 3.2/3.5 oraz cropem na poziomie 0.77(jeżeli się nie pomyliłem w obliczeniach) wybór jest raczej oczywisty ;)
Początki zawsze są trudne... A pionierskie modele drogie. Zobaczymy czy pojawi się nowa szklarnia.
krolewicz
22-06-2016, 16:20
To nie cena jest problemem, a brak szkieł, bo przy obecnej szklarni w zastosowaniach reporterskich zje go każdy nowy FF.
a od kiedy reporterke robi się srednim formatem? do krajobrazu i architektury może być ciekawy sprzęt
Ale bez drewnianej okleiny na obudowie? Phi, nie warto.
Szklarnia? Jaka szklarnia? Zaraz będzie adapterek pod każdy MF system i będzie wesoluchno. Szkoda, że nie kwadracik...
Myślę, że ten wynalazek okaże się totalną porażką. Sprzeda się kilka sztuk i tyle z tego będzie.
Chociaż może producent zakłada, że właśnie sprzeda się kilka sztuk :)
Aparat zrobiony "na siłę", sam nie wiem dla kogo. Cena jak to w przypadku marki - z kosmosu. Chociaż to tej samej klasy "biżuteria", co zegarki Patek'a i samochody Ferrari.
Ale ma odpowiedni napis i markę, więc się sprzeda zapalonym, zachłyśniętym danom marki czy innym nawiedzonym.
meliszipak
22-06-2016, 17:54
Strzelił bym sobie tym jakiś portrecik i krajobraz:)
50% szans, ze bardzo duży wkład w ten aparat miała firma Sony.
Możliwe, że za jakiś czas pojawi się coś podobnego tej marki w bardziej przyziemnej cenie.
Chciałbym mieć aparat z czasem synchronizacji 1/2000s.
Mój biedny Canon ma zaledwie 1/200s
cz4rnuch
22-06-2016, 20:30
a od kiedy reporterke robi się srednim formatem? do krajobrazu i architektury może być ciekawy sprzęt
Bym napisał +1, ale to chyba niezgodne z regulaminem dlatego tylko pokiwam głową na mhm i dopiszę, że do portreciora chyba też się nada.
Szklarnia? Jaka szklarnia? Zaraz będzie adapterek pod każdy MF system i będzie wesoluchno. Szkoda, że nie kwadracik...
dokładnie, zrobią adapter do Planara 80 f2.0 i okaże się, że system zabije wszystko co żywe.
relatywnie całkiem niedrogi aparat.
relatywnie.
RobertMiernik
22-06-2016, 23:04
Mając do wyboru FF + ART'y 1.4 a Hassela ze stałkami 3.2/3.5 oraz cropem na poziomie 0.77(jeżeli się nie pomyliłem w obliczeniach) wybór jest raczej oczywisty ;)
Co Ty panie opowiadasz :)
Do portretu średni format miażdży nawet przy f5.6
Swoją drogą ma być kilkaNAŚCIE nowych szkieł właśnie pod bezlustro
dokładnie, zrobią adapter do Planara 80 f2.0 i okaże się, że system zabije wszystko co żywe.
Niby tak, tyle że ten adapter musiałby nazywać się Compur Rapid, albo jakoś tak. No i przychodzić w komplecie z celownikiem przeziernikowym.
ale ja mówię o contaxowym planarze.
zrobienie przejściówki do szkieł contaxa to jedna chwila.
jak również hassela, broniki, mamiji itd...
jest cała masa niesamowitych szkieł do średniaków, które juz czekają na podpięcie.
Według tego, co powiadają korpus nie posiada migawki, a obsługę czasów mają zapewniać obiektywy. Tego Planara contaxowego widziałem kiedyś na obrazku, ale nie pamiętam, żeby miał wbudowaną migawkę.
Dlatego za bardzo nie wiem, jak będzie można wyzwolić migawkę, skoro obiektyw jej nie posiada, a korpus wcale
tomek_jj
23-06-2016, 13:27
Dlatego za bardzo nie wiem, jak będzie można wyzwolić migawkę, skoro obiektyw jej nie posiada, a korpus wcale
Bardzo prosto - zdejmujesz dekielek, robisz nim 2 obroty w powietrzu i ponownie zakładasz. Z tego powodu ten hassel będzie się nadawał do wszystkich szkieł manualnych i na pewno d90 go doceni
Ligi to zwracam honor :-) szkoda
Wystarczy że aparat będzie miał funkcję migawki elektronicznej i problem rozwiązany. A i cicho i komfortowo bez drgań :)
Jeśli w takim aparacie nie ma migawki, to nie sądzę, że jest to przypadek. Raczej celowe zabezpieczenie przed miłośnikami adapterow. ;-)
Bardzo prosto - zdejmujesz dekielek, robisz nim 2 obroty w powietrzu i ponownie zakładasz. Z tego powodu ten hassel będzie się nadawał do wszystkich szkieł manualnych i na pewno d90 go doceni
D90 moze i doceni.
Ale kto doceni d90 do kwoty potrzebnej na zakup ?
:)
Nie moja to półka cenowa.
Moge se tylko popatrzeć na obrazki.
Pocmokać.
Ale jeśli znajdzie sie sponsor...to chętnie !!!
:)
Swoją drogą - bezlustra idą do przodu.
Czy sie komu podoba czy nie.
A zabezpieczenie z migawką sprytne bardzo...tak bardzo..., że aż za bardzo...
I tyle.
XCD 80mm f/1.9 https://www.youtube.com/watch?v=oZCZAb53-Pc
Wypuszczono 3 nowe szkła.
XCD 1,9/80
XCD 2,8/65
XCD 2,8/135
oraz Converter 1,7x
https://www.digitalcameraworld.com/news/hasselblad-introduces-three-new-lenses-for-the-x1d-50c
Trochę się porobiło przez ten czas - już nie X1D za 9 tysi baksów, tylko X1D II za $5750. Różnica jest.
Ale dokładnie chodzi mi o to; świeżynka i niezła skucha...
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1539994-REG/hasselblad_xcd_45mm_f_4_p.html
Dokładnie sprzęt jest bardzo ciekawy, w tym segmencie bezlusterkowiec ma naprawdę sen. Gabaryty i waga w stosunku do lustra to konkretne kilogramy a nie walka o tabliczki czekolady w wadze i kilka cm w gabarytach.
Optyka też się mocno rozrosła i obecnie jest 11 obiektywów dedykowanych i adapterem do którego podepniemy starsze modele nawet te analogowe z tego co mi wiadomo. Widziałem też że aparat może robić za ściankę cyfrową.
W dodatku ilość zdjęć na baterii jest porównywalna z tego co mi wiadomo z serią H z CMOSem a AF ma więcej pół chociaż nie wiem czy ma też TF. Nowy soft również robi wrażenie i mocno ułatwia pracę.
Cenowo jakby nowe szkła nie były tak drogie to moim zdaniem byłby to bardzo dobry wybór do przesiadki. Może jak pojawią się używane jak w serii H to będzie można myśleć o tym jako jakieś alternatywie dla FF pod portret, krajobraz, produkt.
Z wad to na pewno rozmiar sensora i nie wydaje mi się aby ten korpus miał kiedykolwiek oferować taką matrycę jak w h6D-100 i nie wiem nawet czy ta optyka miałaby krycie. nawet szkła z serii H w kilku typach kropkują obraz.