PDA

Zobacz pełną wersję : Cashback w działalności gospodarczej?

elleonore
22-06-2016, 13:45
Witam. Mam pytanie do osób prowadzących DG, Które miały styczność z cashbackiem Nikona. W regulaminie promocji Cashback jest zapis "9. Kwota zwrócona Uczestnikowi opisanemu w § 3. Pkt. 1.1 nie podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od
osób fizycznych. Zwrot kwoty Uczestnikowi opisanemu w § 3. Pkt 1.2 skutkuje powstaniem przychodu (obniżeniem kosztu zakupu Produktu) po stronie Uczestnika, jeżeli dokonany zakup jest związany i wykorzystywany w działalności gospodarczej."
W jaki sposób to rozliczaliście w swojej działalności, o ile rozliczaliście w ogóle? Nikon nie wystawia żadnych faktur, jedynym śladem jest przelew bankowy?
Byłabym wdzięczna za jakąś poradę w tej sprawie.

Mane
22-06-2016, 15:07
Gdyby to był koszt to oczywiście z punktu widzenia US byłby to problem (brak faktury), ale że jest to przychód to US nie widzi problemu, żeby odprowadzić podatek :)

elleonore
22-06-2016, 15:18
no niestety, jest to prawda... gdyby Nikon wystawiał za to jakiś papierek to nie byłoby problemu.

Rafał_Sz
22-06-2016, 18:17
Księguje się wartość pomniejszoną o cashback i wszystko w temacie.

elleonore
22-06-2016, 19:41
Księguje się wartość pomniejszoną o cashback i wszystko w temacie.

hmm, chyba nie bardzo. Zakupu np w kwietniu nie możesz zaksięgować z cashbackiem, który dostaniesz (albo i nie) w czerwcu ;)
poza tym wartość na fakturze to świętość dla US. Ty tak robiłeś? księgowałeś pomniejszone o casb.?

Rafał_Sz
22-06-2016, 20:30
Księgowałem od razu z uwzględnieniem zwrotu. To czy dostaniesz zwrot czy nie, to Twój problem, nie US. Nie prawda, że wartość na fakturze to dla US świętość, to tak prosto nie działa. Jest wiele przypadków w których można rozliczyć tylko część kosztu, o VAT nie chce mi się nawet wspominać, bo nawet same US mają różne spojrzenie na tą samą sytuację.

Żeby mieć w papierach wszystko cacy, w sytuacjach wątpliwych zalecam skierować zapytanie na piśmie do US, ich odpowiedź można traktować jako wiążącą w przypadku nalotu misiów z UKS. Bo widzi-mi-się US niekoniecznie jest zgodne z widzi-mi-się UKS, ale UKS ma wtedy związane pazerne rączki.