Zobacz pełną wersję : Jaka lustrzanka - zdjęcia odzieży + światło ciągłe
Witam,
Planuje zakupić lustrzanke.. ale się na tym nie znam więc potrzebuje waszej pomocy znajomy doradził mi Nikona ale właściwie nic poza tym
- Musi być na pełną fakture VAT (czyli nowa bo pod dotacje)
- Planuje robić zdjęcia odzieży na manekinie na tle białego kartonowego tła
- Lub na stole bezcieniowym
- Zdjęcia będą robione przy świetle dziennym lub świetle stałym (bez błyskowego)
Obecnie robie zdjęcia telefonem.. i czasami brązowy jest za żółty lub zielony wychodzi jak niebieski i ja już nerwowo nie wytrzymuje bo chce robić dużo ubrań dziennie i nie mogę pozwolić sobie na obrabianie każdego zdjęcia w photoshopie niestety:
Pare pytań laika:
1. Obecnie robie zdjęcia 8MB w formacie 4-3 mimo iż jest opcja 20MB ale.. bateria jest słaba i robienie zdjęć w mniejszym rozmiarze np 8MB zmniejsza zużycie baterii ale nie wiem czy jak robie z mniejszą ilością megapikseli to to też oznacza mniejszą dokładność w pozyskanych kolorach ? jakbym robił w 20MB zamiast 8MB zielony bylby zielony a niebieski niebieski ? - czy mogę zakupić lustrzanke z mniejszą ilościa MB jeżęli zdjęćia w jakości 8MB mi obecnie wystarczają w telefonie ( jedynie kolor się różni ) - i nie wiem na co ma to wpływ
2. Rozbudowana kontrola balansu bieli - czy jest jakaś fajna lustrzanka która np pozwala w trakcie robienia zdjęcia albo "odjąć troche czerwonego" albo "dodać troche zielonego" ? jeżeli np widze że zdjęcie wychodzi niebieski a powinno wyjść zielone ?
3. Jaki obiektyw byście mi Polecali do tej lustrzanki jeżeli planuje właśnie robić zdjęcia takie jak na stole bezcieniowym i odzieży na manekinie ?
Wiem że może dość banalne pytania ale prosiłbym o doradzenie
Podstawowa rzecz: podaj ile kasy chcesz przeznaczyć na zakup sprzętu. Tak to jest wróżenie z fusów. Można wydać 30.000 lub mniej niż 3000 ;)
3. obiektyw praktycznie wystarczy kitowy. Zdjęcia robi fotograf, nie obiektyw.
2. Każdy Nikon na ręczną regulację WB. Można dodać lub ująć "trochę zielonego" ;)
1. Każdy Nikon ma wybór jakości zdjęcia. Nie ma to wpływu na cenę aparatu.
Troche odpowiedzi i więcej dziwnych pytań...
1.1. Czy kolory są bardziej zgodne z prawdą jak robimy zdjęcie 20mega pikseli a potem zmniejszamy jego rozmiar do 200KB czy to jest to samo jakbyśmy robili zdjęcie w 8MB i zmniejszyli rozmiar do 200KB to rezultat końcowy jest taki sam ? czym się różni
2.1. Na aparat z obiektywem w najlepszym wypadku jestem stanie przeznaczyć do 4000 zł ale interesuje mnie czy jest np opcja za 2000 zł czy za 1000 zł jakbym na przyszłość chciał robić dwa manekiny naraz to raczej może mnie nie byc stać na drugi aparat za 4000 zł ...
3.1 Kitowy = bez obiektywu ? np sprawdzałem na allegro i bardzo popularny jest D5300 ale on ma obiektyw 18-105 ale.. 105 to jest przeznaczony do robienia zdjęć rzeczy które są daleko? a ja będę robił zdjęcia rzeczom bardziej z bliska lub nawet trochę Makro bo.. zapomniałem o tym powiedzieć ale będę chciał robić 2 miniaturki przy każdym ciuszku na których widać kolor ubrania, fakture materiału jakiś szczegół jak np nazwa firmy na guziku itp.. to dobrze by było by obiektyw dał rade to wychwycić
Kup jakikolwiek model, moze byc nawet D3000 z 18-55. Przyda sie tripod i ew. blenda (zeby czasem cos doswietlic). Dobrze miec tez passport colorchecker dzieki ktoremu uzyskasz poprawne kolory oraz balans bieli. Obowiazkowo lightroom oraz robienie zdjec w raw. Za wszystko zaplacisz pewnie kolo 3000zl.
Z Canona polecam 600d z 18-55 i 60 macro (obecnie w cashbacku).
Glowne skrzypce i tak zrobi raw i colorchecker. Good luck.
Moim zdaniem wystarczy dowolna lustrzanka z obiektywem kitowym (18-55vr lub 18-105vr), czyli z nowych Nikonów może być D3300 lub D5300. Obiektyw 18-55vr może być nawet lepszy do Twoich zastosowań od 18-105vr, bo można nim robić trochę lepsze zbliżenia. Ewentualnie może nada się obiektyw Nikkor 40 f/2,8 micro - bardzo dobry do zbliżeń ale nie tylko do zbliżeń.
Robiąc zdjęcia Nikonem przygotuj się, że po zrobieniu zdjęcia będziesz musiał i tak przetwarzać je z raw na komputerze. Nie licz na bardzo wierne kolory z jpg.
A może wystarczy Ci jakiś kompakt? Tylko koniecznie taki, który robi zdjęcia w raw, np Sony RX100. Albo coś w stylu Olympusa E-pl5 albo Sony A3000.
Już tłumacze.. chce robić dużo zdjęć więc nie dam rady każdego zdjęcia pojedynczo z RAW'a przetwarzać na JPG jak dziennie chce robić 50 ciuszków czyli około 250 zdjęć z RAW na JPG ręcznie format zmieniać ?
Jak to najlepiej zorganizować ?
I o co chodzi z tym Color checkerem to jest jakaś tablica z kolorami ? ale nie wiem jak to działa ?
Największym problemem jaki napotkałem w compactach jest albo słaba ostrość ale najczęściej są złe kolory widoczki itp.. ładnie wyglądają ale manekin na białym tle wygląda masakrycznie :/
Jeśli fundusze są ale lepiej taniej bo pewnie zostanie kasa na coś innego to bierz nowego Nikon D3300 z 18-55VRII, nic więcej ci nie potrzeba.
Zdjęcia robisz w RAW i potem w programie gdzie możesz się bawić balansem bieli, dodawać i ujmować jakieś kolory itd, jednak zapewne nie będziesz musiał nic aż tak wiele kombinować, jak ustawisz dobry balans bieli i poprawisz go w programie to tylko przycięcie i drobne poprawki, gotowe.
wystarczy ci nawet do ustawienia http://www.fotograficzneakcesoria.pl/img/products/24/74/2_max.jpg
B_Marcin
22-06-2016, 13:24
250zdjęć dziennie przy dobrym workflow ogarniesz bez zadnych problemów. Wszystko robisz w stałych warunkach, więc sama 'obróbka' sprowadzi się pewnie do odpowiedniego profilu + powiedzmy presety.
Ogólnie - zacznij książki czytać, zajmie to trochę czasu, ale do ogarnięcia na spokojnie.
problem polega właśnie na braku czasu obawiam się :/ photoshopa znam dobrze ale nie będę w stanie przerabiać 250 zdjęć dziennie.. pod względem czasu pewnie zajęło by mi to z 2 godziny maksymalnie ale nie mam zbytnio czasu ... idealnym rozwiązaniem byłby format do JPG od razu razem z poprawnym odwzorowaniem kolorów nie wiem czy takie coś jest realne :/
Nikon D3300 wydaje się być fajny.. ale nieznam się niestety na tyle by byc w stanie coś więcej powiedzieć napewno jest przystępny cenowo czym się on różni od np takiego D5300 oprócz mega dużej różnicy w cenie ? czy dla mnie jeżeli robie zdjęcia nieruchomemu obiektowi itp jest jakaś różnica ?
Nie chodzi o obróbkę w photoshopie tylko o wywołanie raw, masz stałe warunki i parametry, wywołanie 250 zdjęć trwa jakieś może 10 minut z korektą balansu bieli, koloru itp.
Jeśli fundusze są ale lepiej taniej bo pewnie zostanie kasa na coś innego to bierz nowego Nikon D3300 z 18-55VRII, nic więcej ci nie potrzeba.
Jedno zdjęcie w serii pstrykasz z tymi karteczkami i masz prawie poprawny balans bieli http://www.fotograficzneakcesoria.pl/img/products/24/74/2_max.jpg
Jeśli tego nie ogarniesz to szkoda wydawać kasę.
Jak napisali koledzy, przetwarzanie rawów nie musi oznaczać, że będziesz kombinować godzinami przy każdym zdjęciu. Masz stałe warunki oświetleniowe. Na jednym przykładzie albo na kilku, wypracowujesz sobie ustawienia, które Cię satysfakcjonują, a potem hurtem stosujesz je do reszty zdjęć. Potem ewentualnie korygujesz nieco ekspozycję, jeśli któreś wyjdzie za jasne albo za ciemne.
A jeśli nie chcesz zajmować się rawami, to nie szukaj w Nikonie wiernych kolorów.
B_Marcin
22-06-2016, 13:56
Większość pracy na kompie sprowadzi się do odpowiedniego ustawienia jednego i skopiowania tego na wszystkie zdjęcia + drobne poprawki - cała magia lightrooma.
Nie da się aparatem zrobić zdjęcia białej karty / color checkera i przez to ustawić dobry balans bieli w aparacie?
Wtedy robiłby 1 zdjęcie konfiguracyjne na początku albo gdy warunki oświetleniowe się zmienią, a później już normalne jpg
Nie no takie coś to ja ogarne bez problemu... :) nie chodzi o "nie ogarnianie" w photoshopie pracuje już tak 10 lat "Profesjonalnie" ale zdjęć w RAW nie wywoływałem jeszcze ale jak z jednym ustawieniem 250 zdjęć.. to żaden problem
Innymi słowy jedno zdjęćie pstrykam z tymi trzema karteczkami i dalej pstrykam całą reszte? wydaje się to być dość proste
@PiKa napisałeś coś ciekawego :) chętnie dowiem się więcej
Nie da się aparatem zrobić zdjęcia białej karty / color checkera i przez to ustawić dobry balans bieli w aparacie?
Wtedy robiłby 1 zdjęcie konfiguracyjne na początku albo gdy warunki oświetleniowe się zmienią, a później już normalne jpg
Jeżeli zależy Ci na wierności kolorów, to możesz być zawiedziony. Balans owszem będzie OK, ale np kolor różowy może być za jasny, niebieski za ciemny, a zielony za żółty. ;) Procesor aparatu "upiększa" zdjęcia.
Zawzięty jesteś z tą wiernością kolorów. Po pierwsze: trzeba pstrykać RAW i zdjęcie odpowiednio wywołać. Po drugie: mieć dobry!, dobrze skalibrowany monitor. Po trzecie: sprawdzić swój wzrok. Po czwarte: ... ktoś obejrzy zdjęcia na marnym monitorze - i tak zobaczy coś innego niż Ty ;)
W lightroomie robisz preset z ustawieniami kolorow (profil aparatu, wb, lens correction etc.)
Po zrobieniu zdjecia (po kablu lub przy imporcie) profil ten jest "nakladany"na rawa i nic nie musisz obrabiac.
Sam uzywam colorcheckera i powiem tak... must have, calibrator i dobry monitor tez sie przydaja.
Duzo nauki ale mozna to ogarnac. A jesli nie masz czasu, zaplac komus kto go ma - proste.