Zobacz pełną wersję : D7100 czy d7200
teh_14m3
21-06-2016, 12:00
Oplaca sie doplacać do nowszej puszki?
Mowie tu o robieniu zdjęć a nie tablic testowych ;)
cz4rnuch
21-06-2016, 12:12
Na jaką odpowiedź liczysz nic nie pisząc o swoich oczekiwaniach i preferencjach?
Andrzej1974
21-06-2016, 13:01
Oplaca sie doplacać do nowszej puszki?
Mowie tu o robieniu zdjęć a nie tablic testowych ;)
Rzuć monetą...
teh_14m3
21-06-2016, 13:11
Moim zdaniem preferencje nie mają tutaj znaczenia, ponieważ półka apartu jest już jakby przeze mnie ustalona. Zastanawiam się czy warto dokładać do nowszego modelu bo wprowadzili jakieś bardzo istotne zmiany, czy też była to niezauważalna kosmetyka.
Przeczytałem już kilka testów z których niewiele się dowiedziałem, dlatego mam nadzieje na opinie kogoś kto miał podobny dylemat.
- - - - kolejny post - - - - - -
Rzuć monetą...
Jestem właśnie na tym etapie...
Andrzej1974
21-06-2016, 13:15
Jak jest kasa to weź nowszy aparat.
cz4rnuch
21-06-2016, 13:15
Jak to nie mają? Jeśli focisz np sport i potrzebujesz dłuższej serii w RAW albo zajmujesz się fotografią nocną to wybór masz tylko jeden. Takich przykładów jest więcej dlatego jednak warto napisać do czego ma Ci służyć aparat, bo w przeciwnym razie dostaniesz odpowiedzi od innych którzy kierując się własnymi preferencjami napiszą Ci, że warto, nie warto, średnio warto, jak się uprzesz to warto itd.
Ps Ja uważam, że nie warto i zakładając, że tego co napisałem wyżej nie ma, uważasz taką niczym nie umotywowaną wypowiedź za satysfakcjonującą?
Ja mam D7100 i myślałem o zmianie na D7200, ale większego bufora nie potrzebuje, jakość obrazka jest niemal identyczna (mimo, że zmienili sensor), WIFI jest kompletnie niepotrzebne....Jakie jeszcze są zalety D7200? :)
Ogólnie oszczędzając 1000 zł i dokładając kilka stówek możesz mieć dodatkowe szkło i to niezłe (jak Sigma 17-50 2.8 EX) czy prostego bezlusterkowca jak SONY A5000 - drugi aparat (mniejszy, poręczniejszy) może się często przydać.
Perkoz_1
21-06-2016, 14:05
1,5 miesiąca temu podejmując decyzję o sprzedaży D3200 też stanąłem przed tym dylematem. Ale zrobiłem sobie na papierze listę moich priorytetów co chcę, czego mi brak oraz dokładnie zapoznałem się ze specyfikacją obydwu puszek. I wyszło jak wyszło. Kupiłem nowego D7100 a za zaoszczędzoną kasę dokupiłem sobie Nikkora 70-300 VR bo od czasu do czasu "ciągnęło wilka do lasu".:mrgreen: Teraz,jak widać w mojej stopce, mam wszystko to co chciałem i na dodatek systemowe aby doskonalić swoje hobby. Oczywiście nie jest to zestaw na miarę głównych nagród National Geographic czy World Press Photo ale, jak to mówią, daje radę. Mnie fi-fi i geotagowanie oraz ciut lepszy bufor nie był potrzebny. Czy tobie jest to potrzebne? Twoja decyzja i twoja kasa. D7200 vs D7100 to nie żadna rewolucja. To drobniutka ewolucja.
teh_14m3
21-06-2016, 14:24
Jak to nie mają? Jeśli focisz np sport i potrzebujesz dłuższej serii w RAW albo zajmujesz się fotografią nocną to wybór masz tylko jeden. Takich przykładów jest więcej dlatego jednak warto napisać do czego ma Ci służyć aparat, bo w przeciwnym razie dostaniesz odpowiedzi od innych którzy kierując się własnymi preferencjami napiszą Ci, że warto, nie warto, średnio warto, jak się uprzesz to warto itd.
Ps Ja uważam, że nie warto i zakładając, że tego co napisałem wyżej nie ma, uważasz taką niczym nie umotywowaną wypowiedź za satysfakcjonującą?
Jeślibym focił sport to kupiłbym coś szybszego ;) tam różnica w jednej klatce na sekunde jest więc nic co by powalało. A za odpowiedź dziekuje, bo z tego co napisałeś poza większym buforem i minimalnie mniejszymi szumami, niewiele się to różni.
cz4rnuch
21-06-2016, 14:45
O szumach nie wspominałem, ale chodziło mi o brak bandingu w nowszym modelu. Banding może się też pojawić przy mocniejszym wyciąganiu z cienia. Z resztą był już taki sam temat na forum, może Ci to pomoże w podjęciu decyzji: D7100 czy D7200? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=261881)
luck1985
21-06-2016, 15:21
Na jaką odpowiedź liczysz nic nie pisząc o swoich oczekiwaniach i preferencjach?
A co tu pisać. Będzie focił śluby :mrgreen:
sokół wędrowny
21-06-2016, 15:49
Nic o tym nie było w temacie wątku
Andrzej1974
21-06-2016, 15:54
(...) Jakie jeszcze są zalety D7200? (...)
Lepszy grip?
teh_14m3
21-06-2016, 16:29
O szumach nie wspominałem, ale chodziło mi o brak bandingu w nowszym modelu. Banding może się też pojawić przy mocniejszym wyciąganiu z cienia. Z resztą był już taki sam temat na forum, może Ci to pomoże w podjęciu decyzji: D7100 czy D7200? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=261881)
Dzieki! Szukałem ale szukajka mi takiego wątku nie znalazła
A co tu pisać. Będzie focił śluby :mrgreen:
Ba! Pogrzeby, chrzty i porody też ;)
luck1985
21-06-2016, 17:59
Ostatnio moda na śluby. Nie wiedzą co kupić, ale wiedzą, że będzie kasa i będą śluby robić :D
teh_14m3
21-06-2016, 20:22
Ostatnio moda na śluby. Nie wiedzą co kupić, ale wiedzą, że będzie kasa i będą śluby robić :D
Ostatnio? Jak kupowałem d70 takk już było ;)
Andrzej1974
21-06-2016, 20:26
Ostatnio? Jak kupowałem d70 takk już było ;)
Chyba nie. Teraz to się nasila...
Gdzies czytalem, ze w D7100 strasznie brudzi sie matryca- jakies tryskanie olejem, czy cos. I tu mam pytanie do uzytkownikow tego body: jest to naprawde jakis wielki problem? A jesli tak, to mam pytanie do uzytkownikow D7200: czy jest ten problem rozwiazany?
Perkoz_1
25-06-2016, 08:35
Gdzies czytalem, ze w D7100 strasznie brudzi sie matryca- jakies tryskanie olejem, czy cos. I tu mam pytanie do uzytkownikow tego body: jest to naprawde jakis wielki problem? A jesli tak, to mam pytanie do uzytkownikow D7200: czy jest ten problem rozwiazany?
Radio Erewań podało, że w Moskwie rozdają rowery. Radio Moskwa sprostowało, że nie rozdają a ... kradną. A "gdzieś czytałem" i "ktoś coś mówił" to jest tego samego gatunku prawda jak w Radiu Erewań. A jak rzeczywiście chlapią olejem to wystarczy uszczelki na misce olejowej wymienić i lać półsyntetyk a nie pełny syntetyk. I chlapanie ustanie.
Andrzej1974
25-06-2016, 09:43
Poszukaj bo były wątki na ten temat, w których posiadacze tych aparatów opisywali swoje perypetie.
cz4rnuch
25-06-2016, 10:00
...A "gdzieś czytałem" i "ktoś coś mówił" to jest tego samego gatunku prawda jak w Radiu Erewań...Proszę w to nie mieszać Erywania ani jego wspaniałych mieszkańców. Czasy Układu Warszawskiego mamy już za sobą.
grzybomir
25-06-2016, 10:02
Gdzies czytalem, ze w D7100 strasznie brudzi sie matryca- jakies tryskanie olejem, czy cos. I tu mam pytanie do uzytkownikow tego body: jest to naprawde jakis wielki problem?
Miałem D7100 i przypuszczam, że plamy które pojawiały się na matrycy, to był olej.
Zakupiłem płyn do czyszczenia plus szpatułki i samodzielnie czyściłem matrycę.
A jesli tak, to mam pytanie do uzytkownikow D7200: czy jest ten problem rozwiazany?
Obecnie użytkuję D7200 i po pierwszym tysiącu zdjęć pojawiły się jakieś plamy, ale posiadając sprzęt do czyszczenia, to przestałem na to zwracać uwagę:)
Andrzej1974
25-06-2016, 10:14
@norad poniższe cytaty pokazują, że kupując D7100/D7200 zamów zestaw do czyszczenia (płyn, szpatułki).
Miałem D7100 i przypuszczam, że plamy które pojawiały się na matrycy, to był olej.
Zakupiłem płyn do czyszczenia plus szpatułki i samodzielnie czyściłem matrycę.
Obecnie użytkuję D7200 i po pierwszym tysiącu zdjęć pojawiły się jakieś plamy, ale posiadając sprzęt do czyszczenia, to przestałem na to zwracać uwagę:)
"Tryskanie olejem"... dobre, dobre.
Do szpatułek zamów też dobre okulary ochronne, no i ten olej, bo skoro tak tryska to może się coś zatrzeć ;)
A poważnie, może kup dobry kompakt, będziesz z góry patrzył na właścicieli lustrzanek "tryskających olejem".
Poszukaj bo były wątki na ten temat, w których posiadacze tych aparatów opisywali swoje perypetie.
Dzieki, znalazlem.
- - - - kolejny post - - - - - -
"Tryskanie olejem"... dobre, dobre.
Do szpatułek zamów też dobre okulary ochronne, no i ten olej, bo skoro tak tryska to może się coś zatrzeć ;)
A poważnie, może kup dobry kompakt, będziesz z góry patrzył na właścicieli lustrzanek "tryskających olejem".
Hehe, dobre! I dziekuje za bardzo cenne, uzyteczne i profesjonalne porady.
kubek1976
29-06-2016, 10:54
Krótkie pytanie i ode mnie. Zastanawiam się nad przesiadką z d7000 na d7200. Szybszy AF, ale jak z ISO ? Czytałem że d7200 lepiej radzi sobie przy wyższych ISO, ale czy to będzie wyraźnie widoczne tylko na JPEG czy również w RAW ? Zastanawiam się czy to zasługa nowej matrycy czy jakiegoś algorytmu odszumiania w nowym procesorze obrazu jaki jest w 7200.
Warciarz
02-07-2016, 00:31
W D7200 masz przede wszystkim więcej mpx. Będzie z czego skalować w razie potrzeby, a to też korzystnie wpływa na widoczność szumu. W rawch też zobaczysz różnice na plus, więc jak fundusze pozwalają warto się przesiąść :)
Witam!
Miałem ten sam dylemat D7100 czy D7200 ale skoro udało sie kupić funkiel nówke D7200 za 3050 PLN to juz wątplwości nie było :-)
Powiem tak że nie żałuje - moze i zmiany sa minimalne ale są... zawsze lepiej mieć niż nie mieć - kupić lepszy niz po 2 miesiacach zastanawiać sie majac w reku D7100 jakby to wyszło z D7200 :-)
Pozdrawiam!
arturmsi
15-09-2016, 10:45
gdzie za tyle kupiłeś d7200?;)
Angielski sklep internetowy.
Wszystko legalne tylko czekasz na paczkę prawie 3 tygodnie. Ale aparacik nowy ja wszystkie plomby na pudełku otwierałem.
Minus brak polskiej instrukcji i musisz sobie ze stronki Nikona sciagnąć.
Gwarancja etc wszystko jest.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://drive.google.com/open?id=0B751gx5cqLidM1ZOeE91bTdwSU0)
luck1985
15-09-2016, 17:15
Polski serwis uzna ten aparat jak był kupiony poza granicami? Coś czytałem, że nie przyjmą jak nie był kupiony w PL.
Z Polskim serwisem nie wiem jak jest.
Gwarancje masz na 12 albo 24 miesiace zależnie od produktu. Generalnie z tego co czytałem warunki gwaracji zwracasz towar do sklepu i oni sie wszystkim zajmuja.
To jest firma chińska, magazyny w UK, gwarancja tylko po odesłaniu do nich towaru czyli do chin, a dokładnie do HK, brak faktury.
wojtekb1980
25-09-2016, 21:06
Witam
Ja bym nie ryzykował w tym sklepie. Co by nie było to ponad 3000 zł.
Miałem podobny dylemat - D7100 czy D7200. Oczywiście na początku było że D7200. Kasa była więc.................
Jednak im bliżej zbliżał się zakup tym więcej miałem niepewności.
W między czasie sprzedałem moją ukochaną D90. Niestety to był jeden z warunków zakupu nowego aparatu postawiony przez mojego ministra finansów 8) (czytaj żona).
W końcu zrobiłem zestawienie D7100 czy D7200.
Wybrałem D7100 do tego co zostało dołożyłem i kupiłem sigmę 17-50.
Co byś nie wybrał i tak będziesz zadowolony.
Użytkuję D7100 dopiero 2 dzień i jak dla mnie naprawdę jest duża różnica w odniesieniu do poprzedniego aparatu (D90).
Pozdrawiam