PDA

Zobacz pełną wersję : nikon d60 a obiektyw SIGMA AF 18-35 MM f/1.8 A DC HSm

kala575
21-06-2016, 11:00
Witam, mam aparat nikon d60 i moje pytanie. Zastanawiam się nad zakupem obiektywu SIGMA AF 18-35 MM f/1.8 A DC HSm . czy taki obiektyw będzie dobrze pracował z lustrzanką d60? Wiem, ze nie ma ona silnika..proszę o pomoc

znalazłam takie info "Aby AF działał w D60 – silnik musi być w body.
18-35/1.8 ma silnik ultradźwiękowy (HSM) – więc będzie pełna kompatybilność. "
ma ktos taki zestaw?

cezet
21-06-2016, 11:27
Będzie działać.
Pamiętaj jednak że nie masz mikrokalibracji, więc lepiej kup nową sztukę Sigmy lub jakąś z gwarancją

cz4rnuch
21-06-2016, 12:10
...albo usb docka.

ecml
21-06-2016, 12:29
Witam, mam aparat nikon d60 i moje pytanie. Zastanawiam się nad zakupem obiektywu SIGMA AF 18-35 MM f/1.8 A DC HSm . czy taki obiektyw będzie dobrze pracował z lustrzanką d60?
Krótko mówiąc, tak, będzie działać. Ale moim zdaniem, to trochę bez sensu - mała matryca nie wykorzysta największych zalet tej Sigmy (ostrości/rozdzielczości).

Pamiętaj jednak że nie masz mikrokalibracji, więc lepiej kup nową sztukę Sigmy lub jakąś z gwarancją
Mikrokalibracja przy tej Sigmie jest raczej mało użyteczna. Może w kilku procentach przypadków, może nawet wcale.

...albo usb docka.
Prawda, pewnie się przyda. Można kupić (ok. 200zł) lub wypożyczyć (ok. 50zł).

harpooon
21-06-2016, 21:12
Tak jak napisał ecml ten obiektyw jest mega ostry i potrzebuje konkretnej matrycy byś wykozystała w pełni jego możliwość ja odkąd podpoiłem go do mojego 5100 mocno myślę nad zmiana na 7200 albo 500 , zdjęcia wychodzą naprawdę bezkompromisowe w porównaniu z 50/1.8 czy 35/1.8 .Mi sie udało kupić sztukę która nie wymaga żadnej kalibracji a na 400 zdjęć w kościele 5 nie trafionych choć przy zakupie pomyślałem czy nie wziąć usb dock.Więć tak obiektyw świetny ale z d60 chyba szkoda kasy mnie kosztował 579 z dostawą następnego dnia i nie żałuje żadnego funta ale sama widzisz ze już myślę nad zmianą..dokupieniem body które wyciśnie z niego więcej niż poczciwe5100 więc jeżeli chcesz ten obiektyw to tak kupuj z pełną świadomością że pokaże na co go stać z innym body .

aldam
22-06-2016, 20:56
Mam wrażenie ze af w sigmie wymaga wprawy. Jest ciut inaczej niż stalkach nikona które miałem / mam .
Trafione zdjęcie na 1.8 daje obraz jak żyletka . Widać wszystkie szczegóły.

kala575
23-06-2016, 09:03
dziękuje za pomoc i cenne wskazówki. Jeśli chodzi o body to myślę nad zmiana. Jakie polecacie by dobrze współgrało z obiektywem Sigma (budżet ok. 3 tys zł)?

ecml
23-06-2016, 11:09
Jakie polecacie by dobrze współgrało z obiektywem Sigma (budżet ok. 3 tys zł)?
D7100 :)

kala575
23-06-2016, 12:06
Dzięki:D a co myślicie o nikon eos 760 do tej Sigmy?

ecml
23-06-2016, 12:17
Dzięki:D a co myślicie o nikon eos 760 do tej Sigmy?
Nie ma takiego Nikona.

p.szablewski
23-06-2016, 22:34
Do tej Sigmy kolego trzeba mieć dużo cierpliwości.

Jeżeli nie uda Ci się kupić dobrego egzemplarza, to wizyta w serwisie celem kalibracji murowana. Oby na jednej się skończyło. Ja wysłałem drugi raz bo pierwsza kalibracja była niedokładna. USB Dock owszem, ale trochę wprawy i doświadczenia trzeba mieć.

Po poprawnej kalibracji trzeba się nauczyć celować. Obiektyw ma swoje kaprysy. Szczególnie na bocznych punktach AF. Serwis Sigmy twierdzi, że występujący back focus i front focus na bocznych punktach AF (i to wcale nie skrajnych) to wina Nikona. Nikon zrzuca na Sigmę i bądź tu cierpliwy.
Radzę wybrać się do sklepu z doświadczoną osobą (jeśli sam nie czujesz się na siłach), aby zdiagnozować celność obiektywu z różnych odległości, na różnych przysłonach (głównie poniżej 2.8) i na różnej ogniskowej.

A z plusów powiem tyle, że jak zdjęcie jest trafione to naprawdę żyleta jakich mało. Ja obecnie mam focha na tę Sigmę za jej kaprysy ale z pewnością będę jej używał. Nie należę jednak do fanatyków tego obiektywu ze względu na w/w problemy.

Zwróć tez uwagę na polską gwarancję. Obiektywy kupione po kosztach z niewiadomych źródeł posiadają jakieś dziwne międzynarodowe gwarancje, których polski serwis Sigma często nie akceptuje.

kala575
24-06-2016, 08:49
p.szablewski to jaki obiektyw mógłbyś polecić zamiast tej Sigmy?

Andrzej1974
24-06-2016, 10:55
(...) Serwis Sigmy twierdzi, że występujący back focus i front focus na bocznych punktach AF (i to wcale nie skrajnych) to wina Nikona. Nikon zrzuca na Sigmę i bądź tu cierpliwy (...)

Skąd my to znamy... ;-)

- - - - kolejny post - - - - - -

p.szablewski to jaki obiektyw mógłbyś polecić zamiast tej Sigmy?

Nie ma alternatywy dla tej Sigmy.

BambusZMikronezji
25-06-2016, 14:50
Może Nikon 17-55 f2.8 ale on kosztuje nowy około 5.5k pln.
Wieść gminna niesie że ma pewniejszy AF.

Generalnie sigma jest trudna do porównania z innymi obiektywami. Ma krótki zakres ogniskowych i super jasność. Dokładnego odpowiednika nie ma na rynku

Łukasz O.
28-06-2016, 14:35
Nie ma takiego Nikona.

Made my day :D

I żeby było w temacie, to do Twojego D60 polecam Sigmę 17-50 2.8 lub Tamrona o takich samych parametrach. Mam Sigmę i jestem bardzo zadowolony!