PDA

Zobacz pełną wersję : Początki z D3300

ziuta9429
18-06-2016, 23:54
Witam wszystkich serdecznie, jestem Artur mam 22 lata i mieszkam obecnie w Manchesterze. Dziś kupiłem aparat Nikon D3300 z obiektywem NIKKOR 18-105 VR. Dodam że jest to moja pierwsza lustrzanka. Aparat chciałbym używać głównie do robienia zdjęć aut, kwiatów itd, tak na prawdę do wszystkiego.. Nie znam się jeszcze na ustawieniach aparatu, więc chciałem Was zapytać o porady. Czy są jakieś poradniki z ustawieniami aparatu? Pozdrawiam

Jeśli temat jest w złym dziale, proszę o przeniesienie :)

luck1985
18-06-2016, 23:56
Nie wierze w to co widzę i czytam :D

ziuta9429
19-06-2016, 01:03
To uwierz ;)

Andrzej1974
19-06-2016, 05:04
>> (...) Czy są jakieś poradniki z ustawieniami aparatu?

Pierwszym z poradników jest instrukcja obsługi. I to od tego poradnika powinieneś zacząć przygodę z lustrzanką Nikona...

OLDON
19-06-2016, 07:39
Jest kurs LYNDA - Up and Running with the Nikon D3200 and D3300 :) oraz książki do tego modelu, np. seria for Dummies.

madebyzosiek
19-06-2016, 09:10
Tu nie trzeba żadnych kursów... Tu trzeba opanować podstawy fotografii i instrukcję aparatu, nic więcej...

ksh
19-06-2016, 09:39
Dokładnie, instrukcja pozwala na początek zrozumieć działanie samego aparatu, jednak to my musimy zrozumieć jak to wszystko działa w praktyce, dlatego powoli zmieniaj ustawienia i rób zdjęcia, taki tip przydatny na początek jak już znasz zależności między przysłoną, czasem migawki i iso, rozumiesz co to jest głębia ostrości, to poznaj tryb A, który bardzo często jest dla nowego fotografa najlepszy.

Perkoz_1
19-06-2016, 10:28
Nic prostszego. Instrukcja obsługi jest z zasady wrogiem prawdziwego mężczyzny :mrgreen: Ustaw pokrętło nastaw / to duże na górze / na pozycję GUIDE i aparat sam cię będzie uczył krok po kroku aż do pełnego wtajemniczenia. Właśnie pod tym kątem robi się serie D3xxx i D5xxx Nikona.

Andrzej1974
19-06-2016, 10:42
Nic prostszego. Instrukcja obsługi jest z zasady wrogiem prawdziwego mężczyzny :mrgreen: Ustaw pokrętło nastaw / to duże na górze / na pozycję GUIDE i aparat sam cię będzie uczył krok po kroku aż do pełnego wtajemniczenia. Właśnie pod tym kątem robi się serie D3xxx i D5xxx Nikona.

W D5100 nie mam żadnego GUIDE'a. Gdzie ten brak mogę zgłosić? Czy serwis Nikona mi pomoże? ;-)

ziuta9429
19-06-2016, 20:05
Dokładnie, instrukcja pozwala na początek zrozumieć działanie samego aparatu, jednak to my musimy zrozumieć jak to wszystko działa w praktyce, dlatego powoli zmieniaj ustawienia i rób zdjęcia, taki tip przydatny na początek jak już znasz zależności między przysłoną, czasem migawki i iso, rozumiesz co to jest głębia ostrości, to poznaj tryb A, który bardzo często jest dla nowego fotografa najlepszy.

Właśnie jeszcze nie za bardzo wiem co to ISO, czas migawki itd ale wybaczcie bo to moja pierwsza lustrzanka. Dzisiaj byłem popstrykać kilka fotek aut i jakoś to tam w miarę wygląda. Szkoda, że filmiki idzie kręcić wtedy gdy jest podgląd na wyświetlaczu.. Dzisiaj miałem brudny wyświetlacz i nie mogłem ustawić ostrości za bardzo :/
Pytanie jeszcze takie, jakie programy używacie do obróbki zdjęć?

Andrzej1974
19-06-2016, 20:12
Ja używam najczęściej Lr do obróbki.

GonzoG
19-06-2016, 20:16
Właśnie jeszcze nie za bardzo wiem co to ISO, czas migawki itd ale wybaczcie bo to moja pierwsza lustrzanka. Dzisiaj byłem popstrykać kilka fotek aut i jakoś to tam w miarę wygląda. Szkoda, że filmiki idzie kręcić wtedy gdy jest podgląd na wyświetlaczu.. Dzisiaj miałem brudny wyświetlacz i nie mogłem ustawić ostrości za bardzo :/
Przecież sama nazwa już to wymusza - lustrzanka - czyli używa lustra aby widzieć w wizjerze obraz przez obiektyw. Jak chcesz mieć obraz z matrycy w wizjerze trzeba było brać bezlusterkowca.

Pytanie jeszcze takie, jakie programy używacie do obróbki zdjęć?
Adobe Lightroom, Photoshop
Capture One
DxO Optics
GIMP+UFRaw
RawTherapee

Oczywiście mowa o obróbce RAWów, bo z JPEGów, to wiele się nie "obrobi".

ziuta9429
19-06-2016, 20:21
Przecież sama nazwa już to wymusza - lustrzanka - czyli używa lustra aby widzieć w wizjerze obraz przez obiektyw. Jak chcesz mieć obraz z matrycy w wizjerze trzeba było brać bezlusterkowca.

Adobe Lightroom, Photoshop
Capture One
DxO Optics
GIMP+UFRaw
RawTherapee

Oczywiście mowa o obróbce RAWów, bo z JPEGów, to wiele się nie "obrobi".

Źle zrozumiałeś, właśnie lipa jest że filmiki idzie kręcić wtedy gdy podgląd jest na monitorze a nie w wizjerze (wolałbym patrzeć w wizjer i nagrywać filmiki) chyba że idzie to zmienić w ustawieniach.

Robię zdjęcia w formacie RAW, czy dobrze zrobiłem? Mam ustawione same RAW bez JPEG.

ksh
19-06-2016, 20:29
W lustrzance kręcenie filmów to tak na siłę wciśnięte bo to wymaga podniesienie lustra i wszystko idzie bezpośrednio na matryce, dlatego nie da się kręcić filmów przez wizjer, no i musisz poznać aparat czyli na początek instrukcja.

luck1985
19-06-2016, 20:39
Daj sobie spokój z Rawem i obróbką.
Ustaw JPEG i najwyższa jakość- jak będziesz zmieniał rozdziałkę albo coś, to możesz trochę stracić na jakości, jak ustawisz najniższą, to już będzie kaszanka na ekranie. A co da ustawienia na najniższej jakości JPEG? Więcej zdjęć na karcie- których i tak nie wypstrykasz na jednym wyjściu/ ładowaniu aku.

Przeczytaj instrukcję, tam masz mniej więcej opisane co, po co i jak. Instrukcje Nikona nie należą do najlepszych na świecie, ale idzie ogarnąć w miarę o co chodzi. Można dokupić książkę która Cię wprowadzi głębiej w temat.
Dla mnie najlepsza była ta:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/_20JPGset_id8800005007-1.jpg?set_id=8800005007
źródło (http://i.ebayimg.com/00/s/ODAwWDYwMA==/z/FzEAAOSwXshWqTTo/$_20.JPG?set_id=8800005007)

Może ktoś z forum poleci coś podobnego co się pojawiło nie tak dawno na rynku, bo ta NG trochę lat ma i raczej zostają używki na portalach aukcyjnych. Ale fajnie wyjaśniała co i jak.

W sumie bardzo dobra książka to: Ekspozycja bez tajemnic- Bryan Peterson wyd. Galaktyka.
Ta książka to w zasadzie instrukcja obsługi, ale lepiej jest napisane. Peterson opisuje na wiaderkach jak powstaje zdjęcie i co będzie gdy za wiaderka na matrycy się nie wypełnią odpowiednio albo wypełnią za bardzo.
Tyle Ci dadzą te książki.

Olej pełen manual czy tryb auto. Skup się raczej na preselekcji przysłony/czasu. Ustawisz przysłonę, a aparat sam dobierze czas otwarcia migawki i odwrotnie. Ty wybierasz czas, a aparat sam dopasuje otwór. Do tego możesz się pobawić ISO.
Pstrykaj foty i się ucz, bo tego Ci żadna książka nie da. Musisz wyczuć i wiedzieć co daje ISO 100, a co będzie na ekranie jak dasz iso 8000 i wyższe.
Zajmij się poznawaniem aparatu, klawiszy, funkcji. Na teraz nie wiesz co znaczą ikonki które masz na ekranie, a Ty się pytasz o obróbkę i programy.
Na pełen manual i obróbkę w Lightroomie przyjdzie czas. Jak będziesz wiedział jak ma zdjęcie wyglądać przed wciśnięciem migawki, to wtedy jest ten czas kiedy wchodzi do akcji RAW i obróbka.

GonzoG
19-06-2016, 21:04
Źle zrozumiałeś, właśnie lipa jest że filmiki idzie kręcić wtedy gdy podgląd jest na monitorze a nie w wizjerze (wolałbym patrzeć w wizjer i nagrywać filmiki) chyba że idzie to zmienić w ustawieniach.
Bardzo dobrze zrozumiałem.
Napiszę może prościej - Lustrzanka - nazwa od tego, że w aparacie jest lustro, które odbija obraz do wizjera, więc tym samym zasłania matrycę.
Chcesz kręcić filmy używając wizjera - kup aparat bez lustra.

Robię zdjęcia w formacie RAW, czy dobrze zrobiłem? Mam ustawione same RAW bez JPEG.
Jeśli zadałeś takie pytanie, to znaczy, że zrobiłeś źle.

A... do obróbki NEFów są jeszcze programy Nikona - Capture NX-I i Capture NX-D.

lacov
21-06-2016, 11:48
Ustaw sobie priorytet przysłony, ISO auto i idź robić zdjęcia, a w międzyczasie przeczytaj czym jest priorytet przysłony, ISO auto (i w ogóle przysłona i ISO).
Przy takich ustawieniach zdjęcia będą półautomatyczne i będzie to wyjście do dalszej zabawy

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

FiliPO
22-06-2016, 23:01
Jest taka piękna, kilkudziesięcio, kilkusetstronicowa książka której podobno żaden facet nie czyta. Ale w twoim przypadku jest to 1wsza lektura na wieczór, do której musisz podejść. W internecie masz wiele poradników, wszystko jest właściwie wyjaśnione. Rób zdjęcia, czytaj, rób zdjęcia i jeszcze raz rób zdjęcia ...

BambusZMikronezji
26-06-2016, 14:21
Jest taka piękna, kilkudziesięcio, kilkusetstronicowa książka której podobno żaden facet nie czyta. Ale w twoim przypadku jest to 1wsza lektura na wieczór, do której musisz podejść. W internecie masz wiele poradników, wszystko jest właściwie wyjaśnione. Rób zdjęcia, czytaj, rób zdjęcia i jeszcze raz rób zdjęcia ...

Gość ma rację, czytaj poradniki dla początkujących, wyszukaj sobie w googlach. Czytaj instrukcje, rób zdjęcia, kombinuj i patrz na wyniki swojego kombinowania.

Na poczatku robiłbym foty w jpg. Jak juz opanujesz podstawy zacznij robić rawy i obróbkę na kompie. Zacznij od darmowego softu nikona.