Zobacz pełną wersję : Najlepsze zdjęcia ślubne jakie widziałem - technika
QWERT_80
18-06-2016, 07:07
Witam,
Podziwiam prace Wojciecha Kokoszki - http://www.wojciechkokoszka.pl/
Analizuję jego technikę wykonywania zdjęć i do głowy przychodzi mi tylko super poprawne zdjęcie wyjściowe + HDR.
Pewności jednak nie mam, więc chciałbym skierować zapytanie do profesjonalistów:
Czy mój tok myślowy jest poprawny, a może macie inne pomysły, doświadczenia jak zbliżyć się jakością do Pana Kokoszki?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą cenną informację.
Ja tam zupełnie nie widzę żadnego HDR... przecież HDR to składanie kilku zdjęć w jedno dla większego DR, a tam nie ma wcale dużej rozpiętości.
Jedyne co widzę to dobre panowanie nad światlem w kadrze i porządną obróbka.
elvis185
18-06-2016, 10:36
Również przejrzałem te zdjęcia i jak na mój gust - one nie mają nic wspólnego z HDR. Poprostu poprawne zdjęcia ( zastane światełko + obróbka).
Tak, jak poprzednicy napisali - bardzo dobre zapanowanie nad światłem i obróbka. Nie rozumiem jednak dlaczego te zdjęcia są tak krzywe... O ile w kilku przypadkach skos ma jakieś uzasadnienie, to zdjęcia z zabaw, kościoła itp. aż krzyczą o prostowanie.
Andrzej1974
18-06-2016, 16:49
(...) Nie rozumiem jednak dlaczego te zdjęcia są tak krzywe... O ile w kilku przypadkach skos ma jakieś uzasadnienie, to zdjęcia z zabaw, kościoła itp. aż krzyczą o prostowanie.
Fakt...
Praktycznie wszystkie z tych zdjęć są w mniejszym lub większyn stopniu krzywe i przyadłoby się je poprostować Chodź chyba taka jest moda u fotografów ślubnych bo u kilku już widziałem coś podobnego...
--Arkadia--
18-06-2016, 17:08
żaden hdr, jedynie poprawnie naświetlone klatki w nikonie. ot cała filozofia - prawdopodobnie wb wyrównany w nikonowskim softwarze capture
Faktycznie zdjęcia są rozhuśtane jak na transatlantyku podczas sztormu.
Ale panowanie nad światłem świetne.
Co to znaczy poprawnie naświetlone zdjęcie i jak je wykonać. Pytam bo widać że jasne pomieszczenia i chyba nie było błysku. Wg mnie takie zdjęcia to mistrzostwo.
Oczywiście, że było błyskane.
kornikbp
26-06-2016, 23:32
Mało widziałeś :)
Zdjęcia ładne, sam bym lepszych nie zrobił, ale nie wgniatają w fotel :)
A które wgniatają? Gdzie można udać się na warsztaty ?
sokół wędrowny
30-06-2016, 23:32
Faktycznie biorąc pod uwagę nijakość zdjęć ślubnych i fatalną pracę błyskiem te są w miarę poprawne, choć światła chyba trochę za dużo jednak - cukiernia pokusa ... Jednak ich sztuczność i brak spontanu bije po oczach. Poprawne naświetlenie ma się nijak do pomysłu i łowienia chwili, która ma to coś w sobie. Głębia ostrości to nie wszystko a HDR oczywiście nie ma nic do rzeczy ale osobiście nie widzę jakiegoś super wow w tych kadrach.
No to może w końcu ktoś poda speca od zdjęć ślubnych gdzie jest wow. Chciałbym w końcu się jeszcze bardziej zachwycać. Jak dla mnie te zdjęcia są świetne ale jak są gdzieś jeszcze lepsze...
sokół wędrowny
01-07-2016, 00:15
Uważasz, że nasycenie jest perfekcyjne ?
Napisałeś o tych zdjeciach że są średnie przynajmniej tak zrozumiałem. Dlatego poprosiłem najnormalniej w świecie abyś mi pokazał lepsze. Sam robię śluby ale daleko mi do tego poziomu. To uważam
sokół wędrowny
01-07-2016, 00:44
Napisałeś o tych zdjeciach że są średnie przynajmniej tak zrozumiałem. Dlatego poprosiłem najnormalniej w świecie abyś mi pokazał lepsze. Sam robię śluby ale daleko mi do tego poziomu. To uważam
Dobrze zrozumiałeś, co nie znaczy że zaraz podam linki do super ciekawych. Napisałem, że nie porywają mnie a ekspozycja jest najwyżej poprawna i tyle. Nie muszę wskazać super wow, żeby ocenić załączone foty. Napisałem, że w aktualnej nijakości ( widziałem sporo gorszych ) są ok, jednak do wyznacznika jakości ( jak sugeruje założyciel wątku ) im trochę brakuje. Szczególnie pod względem pomysłu, autentyczności i niepowtarzalności ujęcia. Rysowanie światłem a uchwycenie chwili to co innego ...
sokół wędrowny
01-07-2016, 01:11
Twój sarkazm choć zrozumiały nic nie wnosi :-) autor wątku podaje wyznacznik perfekcji mało trafiony. Nie widziałem ostatnio lepszych fot, co nie zmienia faktu, że te nie są perfekcyjne i co z tego ? Byłem ostatnio za granicą i widziałem pocztówki, które były słabe i co z tego ? Mam swoje lepsze a nawet dużo lepsze fotki ale to moja sprawa. Jak bym sprzedawał swoje usługi, to bym bez mrugnięcia podawał linki do moich prac a teraz zwyczajnie oceniam to co inni zamieszczają. Mam do tego prawo czy nie ? To jest forum czy co to jest ? A może każda odpowiedź nie trafiająca w oczekiwany kanon jest nie do przyjęcia co kolego sympatyczny ?
Ależ oceniaj chwal krytykuj czy ja Ci bronię? Nie spinaj się tak kolego sympatyczny i nie doszukuj się u mnie złośliwości. Jeszcze raz powtarzam że mi te zdjęcia się podobają do tego stopnia że udał bym się nawet na warsztaty. Bylem u Adama byłem u Błyskotliwych poszedł bym i do autora Tych zdjęć. Z czystej ciekawości zawodowej byłem ciekaw ;-) zobaczyć jakie wg ciebie są lepsze zdjęcia i tyle. Ja chętnie bez stroszenia piór wymienil bym kilku fotografów których zdjęcia mi się podobają. Dobra z mojej strony koniec. Może w dalszej dyskusji uda się porozmawiać na temat warsztatu ale pewnie to moje marzenie bo to zawsze jest tajemnicą.
Warciarz
02-07-2016, 00:15
Kolorystyka jak dla mnie zbliżona trochę do Jose Vili. Ciekawe czy na nim autor się wzorował.
foto4deg
25-07-2016, 00:05
Zdjęcia są bardzo dobre. Czy najlepsze jakie widziałem? Pewnie nie, ale biorąc pod uwagę ilu jest teraz ślubniaków, to z pewnością mieszczą się w 5% najlepszych.
Tak jak kolega wyżej napisał, fantastyczne panowanie nad światłem. Ciekawe, jak długo trwała sesja. U mnie klienci ze ślubów kościelnych nie przywiązują dużej uwagi do sesji zdjęciowej, która najdłużej trwała 75 minut.
Tylko jedna para, która brała cywilny ślub, zdecydowała się na sesję w innym dniu i wtedy można było poszaleć. Heh, zazdroszczę focenia ślubów w Polsce. Przede wszystkim fotografowania zabawy, u nas to siedzą i głoszą mowy przez 4-5 godzin z przerwami na 3-daniowy obiad i pauzą na fajki. Dobra, bo robię bałagan w wątku :p