Zobacz pełną wersję : Jaki bezlusterkowiec z teleobiektywem?
spiritus
17-06-2016, 23:18
Hej ;)
Kolega szuka aparatu. Doradzam mu bezlusterkowiec. Priorytetem jest wymienna optyka aby można było podpiąć teleobiektyw.
Jaki aparat i teleobiektyw (+ może coś szerokiego) polecacie? Kwota tak do 2500 zł.
Znajdzie się coś konkretnego w takiej kwocie?
Tzn kwota powinna zawierać cenę aparatu + podstawowego obiektywu. Na teleobiektyw jest też przeznaczona jakaś kwota ale nie wiem jaka.
Może Fuji X-E1 + 16-50 + 50-230?
Pewnie ciężko będzie znaleźć taki zestaw jako nówka w sklepie, ale używki jak najbardziej.
Matryca E1 maluje piękne obrazki. 16-50 jest bardzo przyzwoitym optycznie KIT-em i jedyne, co wzbudzało mój niepokój, to jego plastikowość.
50-230 nie znam, ale nie słychać wielkich narzekań w sieci na ten obiektyw.
Jeśli kolega przeżyje wony AF i odświeżanie wizjera, to z reszty będzie bardzo zadowolony.
krolewicz
18-06-2016, 08:31
ja kupiłem za dwa tysiace x-e1 +16-50 +50-230, w stanie prawie jak nowe i jestem bardzo zadowolony
Jeżeli kolega chce aparat, a doradzasz mu bezlusterkowiec, to bądź konsekwentny i doradź mu samodzielnie obiektyw, a nie szukaj opinii na forum. Wychodzi na to, ze sam nie wiesz co doradzasz. Lepiej doradź koledze, by poczytał sam na forum co wybrać.
czupacabra
18-06-2016, 09:41
Spiruts
Jużeli twój kolega chce teleobiektywem fotografować dynamiczne sceny to generalnie bezlusterkowiec do tego się nie nadaje.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jużeli twój kolega chce teleobiektywem fotografować dynamiczne sceny to generalnie bezlusterkowiec do tego się nie nadaje.
A to niby czemu ??
spiritus
18-06-2016, 11:25
Teleobiektyw ma służyć do fotografowania syna grającego w drużynie piłkarskiej ;)
Ok, poczytam jeszcze o tym aparacie i się poszuka na e-bayu.
EDIT:
Jak na razie jest taka aukcja:
http://www.ebay.co.uk/itm/FUJIFILM-X-E1-16-3MP-Digital-Camera-Black-16-50-50-230-Twin-Lens-Bundle-/182171231301?hash=item2a6a406445:g:eG0AAOSw3YNXYHo O
czupacabra
18-06-2016, 12:03
Właśnie dzisiaj robiłem zdjęcia mojemu synowi na meczu bezlusterkowcem i w porównaniu z lustrzanką DF i obiektywem Afs 70-200 nikona to bezlusterkowiec jest dla mnie złym wyborem. AF w bezlusterkowcu nie nadąża za akcją niestety.
Właśnie dzisiaj robiłem zdjęcia mojemu synowi na meczu bezlusterkowcem i w porównaniu z lustrzanką DF i obiektywem Afs 70-200 nikona to bezlusterkowiec jest dla mnie złym wyborem. AF w bezlusterkowcu nie nadąża za akcją niestety.
To teraz weź bezlusterkowca z tele w takiej samej cenie co Df+70-200....
Bezlusterkowce są różne... jedne mają ślimaczy AF z detekcją kontrastu do tego ślimaczy obiektyw, a inne szybki fazowy i szybki obiektyw.
Robilem zdjęcia zestawem a6000+70-300 i niestety ani D7k ani D610 z Tamronem 70-300VC cy Nikkorem 70-300VR nie umywją się do tego zestawu pod względem szybkości... Nie wspominając już o całym kadrze pokrytym punktami AF, bardzo dobrym śledzeniu (polaczenie fazowego AF z obrazem z matrycy), 11 fps i o połowę krótszym czasie reakcji na spust...
czupacabra
18-06-2016, 16:12
To chyba maiłeś walniętego D610 bo moduł af wD610 jest taki sam jak w DF bo chyba nie ustawiłeś w nim trybu afs tylko afc dla zdjęć sportowych.
Zamiast dokręcać bezlusterkowca do tele to może jednak lustrzanka nikona i jakies fajne tele amatorskie co sobie poradzi z takimi zdjęciami, tamron 70-300 jest całkiem szybki, a do tego nawet jakiś D5xxx i będzie raczej efektywniejsze i bardziej komfortowe niż bezlusterkowiec.
Mam w pełni sprawne D610.
Ty natomiast nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz...
Czasy ustawienia ostrości:
Nikon Df: 0.274s
Nikon D5: 0.132s
Sony a6000: 0.150s
Wyraźnie z tego widać, że taki a6000 za ~2000zł ma równie szybki AF co D5 za 27 000zł.
Co tam równie szybki, szybszy i celniejszy :D A pro się nie znają i w N/C siedzą tylko z powodu własnej głupoty :D :D :D
madebyzosiek
18-06-2016, 20:31
l
Czasy ustawienia ostrości:
Nikon Df: 0.274s
Nikon D5: 0.132s
Sony a6000: 0.150s
Wyraźnie z tego widać, że taki a6000 za ~2000zł ma równie szybki AF co D5 za 27 000zł.
Byłem dzisiaj w sklepie i przypadkowo wpadł mi w ręce A6000, zresztą myślę o nim dla pleśniaków. Muszę jednak przyznać, że mam inne odczucia, bo af w sklepie wypadał blado przy tym co znam z D300s, czy D7100 w mieszkaniu przy podobnym świetle... Więc Twoje porównania do D5, w moim odczuciu, brzmią egzotycznie... ;)
Wychodzi na to, że d5 to marna podróba a6000.
Czasami aż dziw bierze, że większość z was ma coś więcej niż tylko kitowy obiektyw...
Ja wam nawet udowodnię, że D5 jest wolniejszy od a6000... ba.. możecie sobie to sami sprawdzić.
Zapnijcie do D5 35-tke DX, a do a6000 24-70/2.8 czy 90-tka makro z zapiętym limiterem...
czupacabra
19-06-2016, 00:51
GonzozG , ktoś prosi o radę a ty nie mając pojęcia o co chodzi zabierasz głos. Poniżej cytat z testów tego sony A6000
"
Although the A6000 is far from being a high-end DSLR for photographing action (and lack of super telephoto lenses does not help either), it can be used quite effectively for photographing moving people in daylight. The camera might miss a shot or two when subjects move fast and it might not do a very good job at photographing running pets, but that’s still impressive performance for a mirrorless camera. Sadly, the same does not apply for low-light performance. In dim environments, the camera’s AF reliability drops fast and once the camera switches to contrast-detection AF, its speed and reliability pretty much go down the drain."
Oczywiście. A6000 to aparat wyjątkowy. :-/
Są tacy co wolą jeździć oplem niż land roverem.
madebyzosiek
19-06-2016, 00:52
Czasami aż dziw bierze, że większość z was ma coś więcej niż tylko kitowy obiektyw...
Ja wam nawet udowodnię, że D5 jest wolniejszy od a6000... ba.. możecie sobie to sami sprawdzić.
Zapnijcie do D5 35-tke DX, a do a6000 24-70/2.8 czy 90-tka makro z zapiętym limiterem...
Hehe, dobre... To może udowodnij, że jak założysz kita na A6000 i dekielek na D5, to wyjdzie że Soniacz robi zdjęcia kitem, a D5 sobie nie radzi bez obiektywu... Chyba Cię fantazja za mocno poniosła z tymi porównaniami... Zapnij do A6000 24-70 i do D5 24-70 i wtedy porównuj...
Rozumiem, że szybkość AF przydaje się tylko w ujęciach dynamicznych (sport, szybko poruszające się obiekty)? Czy są jakieś inne zalety AF fazowego?
Widać, że.tu nawet nie ma chęci zrozumienia... a tylko zaślepienie i wiara w jedynie słuszny aparat.
A jeśli tak, to wypad apolecic jedyny słuszny do sportu zestaw - D5 + 24-70/2.8VR, późiej jako tele kupić Nikkora 70-200/2.8VRII. bez tego żadnego sportu nie da się robić.
Ale jaki on może dokupić dobry tele do Sony A6000,, miałem tylko 55-210 ale to dla mnie tragedia, od 150mm nieużyteczne, ostrość w okolicach 70mm jedynie była bardzo dobra, a co do szybkości af z tym obiektywem to będzie super ale do mistrzostw szachowych pod warunkiem że zawodnicy nie mają nerwowych ruchów.
W tej kasie do nikona jest np tamron 70-300 z świetna stabilizacją i ciut jaśniejszy, a ogniskowe do 250mm świetne, nawet 300mm użyteczne.
A6000 dla mnie nie pokazał świetności af jaka jest na papierze, może sa jakieś inne drogie obiektywy ale czy o to chodzi pytającemu ?