PDA

Zobacz pełną wersję : D810 i D800 wielkość plików

fotoprimo
17-06-2016, 11:54
witajcie, wybaczcie za banalne pytania ale no.... po prostu nie wiem

czy w d800 i d810 przy tych samych ustawieniach plików (raw, bezstratny itd.), wielkość plików powinna być taka sama z tych puszek

i kolejne pytanie, w d810 numeracja zdjęć po włożeniu do aparatu każdej kolejnej karty zaczyna się od 0001, a jak ustawić aby była ciągłość czyli zapis na jednej karcie ostatnie zdjęcie np 2345, a na kolejnej karcie od numeru 2346...

Dziękuję za pomoc!

wilk325
18-06-2016, 09:19
Ad 1. - tak, wielkość powinna przy tych samych ustawieniach być taka sama
Ad 2. - nie wiem, nigdy się nie zastanawiałem nad tym ;)

dandan
18-06-2016, 11:20
Normalnie zdjęcia są numerowane kolejno, niezależnie jaka kartę włożysz. Po 9999 tworzony jest nowy folder.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

GonzoG
18-06-2016, 11:37
ad.1. Wielkość powinna być podobna. Nie taka sama, bo zależy ona od tego co jest na zdjęciu.
Nieskompresowany TIFF bądź nieskompresowany NEF (nie wiem czy takie opcje dostępne) jedynie dadzą wielkości pliku niezależną od zawartości.

ad.2. w ustawieniach aparatu (ustawienia osobiste) jest opcja odnośnie numeracji. Są tam 2 możliwości - jedną resetuje numerację na nowej karcie, druga kontynuuje numery z danej karty (jeśli wyższe nic to co aparat ostatnio zapisał) albo kontynuuje swoją numerację, jak karta pusta lub ma niższą numerację.
Nazywa się to chyba "Numery kolejne plików" i jest w części "d".

Normalnie zdjęcia są numerowane kolejno, niezależnie jaka kartę włożysz. Po 9999 tworzony jest nowy folder.

Normalnie to numerowane są zgodnie z ustawieniem aparatu.

Jacek_Z
19-06-2016, 21:14
czy w d800 i d810 przy tych samych ustawieniach plików (raw, bezstratny itd.), wielkość plików powinna być taka sama z tych puszek
D810 daje minimalnie więcej detalu, więc pliki powinny być większe. Nieznacznie. Bardzo nieznacznie.

Co do numeracji - to się ustawia w menu.

dandan
20-06-2016, 08:21
Normalnie to numerowane są zgodnie z ustawieniem aparatu.

Tak, masz rację. Napisałem mało precyzyjnie, chodziło mi o to, że jest to ustawienie domyślne.