PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 180 czy Tamron 70-200

Viking89
16-06-2016, 16:38
Witam. Tak jak w temacie chciałem zapytać o porównanie toch obiektywów. Chodzi mi tutaj głównie o autofokusa. Po ostatnim ślubie poczułem potrzebę posiadania jakiegoś dłuższego teleobiektywu. Zwykle używam 85-tki ale ostatnio nie mialem jak podejść do młodych i był klops. Nowe szklo byłoby tylko dodatkiem w takich wlasnie sytuacjach więc nie chcę kupować czegoś drogiego zwlaszcza że mam jeszcze w planach inne zakupy. Mysle więc o wspomnianym nikkorze i tamronie. Wiem że są to juz stare konstrukcje i jestem swiadom ich niedomagań. Chodzi mi tu o głośny napęd i wolny autofokus. Ma on jednak służyć do łapania portretów młodych i gości siedzących w kościele albo na sali weselnej. Tutaj pojawia się moje pytanie. Ktory z obiektywów ma pewniejszego autofokusa w słabym oświetleniu? To jest dla mnie bardzo ważny aspekt. A tak przy okazji który z nich mniej hałasuje i lepiej sprawdzi się współpracując z d700? Proszę o opinie osób które używały tych szkieł. Z góry dzięki:)

Guciol
18-06-2016, 00:24
Nikkora nie miałem, natomiast jeśli chodzi o Tamrona, to nie napisałeś jaka wersja, jeśli przedostatnia, to mogę powiedzieć, że ma najgorszy AF z jakim miałem do czynienia, szczególnie jeśli o szybkość chodzi.

Viking89
18-06-2016, 08:36
Dzięki za opinie. Chodzi mi właśnie o tamrona w wersji makro. Co do tego że jest wolny to jestem tego świadomy ale nie można wymagać wszystkiego za ok 2600 za nowe szkło tej klasy. Kusi mnie w nim te 5 lat gwarancji. Nikkor jest za to pancerny i to mi się jeszcze bardziej podoba. A jeśli chodzi o częstotliwość trafień autofokusa w tamronie w kościele to jak się to przedstawia w praktyce? Rzeczywiście jest tak źle jak piszą na optycznych.pl?

nikoniarz
18-06-2016, 08:42
Bardzo dużo zależy od korpusu z jakim sparujemy to szkło.

Viking89
18-06-2016, 11:08
Ja używanym dwóch d700 i tak lubię te puszki że ich chyba tak szybko nie zmienie także interesuje mnie współpraca z nimi.

leighadams
18-06-2016, 11:17
Ja mam pod d700 nikkora 180 jak dla mnie szklo rewelka, osre, kontrastowe, szybki i kompaktowe wymiary w porownaniu do zoomow (mialem 80-200/2.8). Do tego teraz chodzi za 1500-1800, takze cena tez dobra.

Viking89
18-06-2016, 23:52
Ten nikkor coraz bardziej mnie do siebie przekonuje. Zoom 70-200 jednak trochę waży. Mialem na oku jednego z tych nikkorow 180. Moze jeszcze nikt go nie podkupił. Czy ktoś ma jakieś ciepłe słowo pod adres tamrona?

nikoniarz
19-06-2016, 09:24
Czy ktoś ma jakieś ciepłe słowo pod adres tamrona?

Ostry i ogólnie dość dobry optycznie. U mnie to główne szkło.