Zobacz pełną wersję : lampa studyjna w plener
do tej pory uzywam lamp sb910 i sb900 w plenerze z parasolka softboxem i zastanawiam sie nad kupnem lampy studyjnej z akumulatorem i to tego softbox tylko na co zwracac uwage przy zakupie takiej lampy? jaka firma? nie koniecznie musi byc nowa
Sam chcialem/chce* kupic profoto b1 lub b2. * - niepotrzebne skreslic
Tez chetnie wyslucham, doswiadczonych w tym temacie.
Narazie wstrzymuje sie z zakupem z kilku powodow:
- w sierpniu moze sie pokazac b1 mk2
- zakup czysto amatorski (sprzet nie zarobi na siebie)
- b1 mocniejsze ale b2 lepsze w terenie ze wzgledu na mniejsza wage samej lampy (juz widzialem kilka b1 po upadku)
zastanawiam sie nad octa 95 i 120.czy w plenerze bedzie jakas duzaroznica w nich?
Nie mam pojecia :), mam westcotta 120 orb i z 3x600ex-rt daje fajne swiatlo.
https://www.youtube.com/watch?v=ThTNDfK_kyY
jacek_wozniak
16-06-2016, 10:27
różnica między octą 90 a 120 w plenerze jest taka, że 120cm łatwiej niesie wiatr, a i 90 również ładnie leci :)
jeżeli nie masz obciążenia statywu, albo kogoś do pomocy, to musisz szybko biegać do statywu :)
różnica między octą 90 a 120 w plenerze jest taka, że 120cm łatwiej niesie wiatr, a i 90 również ładnie leci :)
jeżeli nie masz obciążenia statywu, albo kogoś do pomocy, to musisz szybko biegać do statywu :)
Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze szkoda nawet ruszac sie z miejsca, a i modelka nie zlapie ;).
Moja octa lezala juz 2x, na szczescie nic sie nie stalo. Znaczy raz gwint poszedl w tym mosieznym czyms, flash chodz z plastiku ocalal.
jacek_wozniak
16-06-2016, 11:49
beauty dish się dobrze sprawuje, bo to jednak konstrukcja metalowa, chociaż jak dobrze zawieje, to i tak się bujnie...
czasem można samemu nogą przytrzymać, ale to ogranicza kadrowanie oczywiście :)
ogólnie z plenerówek obecnie dostepnych na rynku warte uwagi są chyba:
- Jinbei HD-600V
- Quadralite Atlas 600 (z TTL i bez)
- Quadralite Reporter 360 (z TTL i bez)
- nFlash chyba jest jakiś jeszcze
- Quantuum 600 plenerówka z akumulatorem osobnym w torbie (plusem jest dodatkowe obciążenie statywu przez akumulator)
akurat zawszemam zone do pomocy i decyduje sie narazie na octe 95cm zobaczymy jak daleko bedzie latac:)
- Quantuum 600 plenerówka z akumulatorem osobnym w torbie (plusem jest dodatkowe obciążenie statywu przez akumulator)
Ten aku jest tak lekki, że w sumie nic nie dociąża...
akurat zawszemam zone do pomocy i decyduje sie narazie na octe 95cm zobaczymy jak daleko bedzie latac:)
Ja tam chodzilem w plener z oktą 150cm i dawało rade. Innym razem przy sofcie 100x100 poleciało mi rozwaliło nieco lampe studyjną. Także wszystko kwestia warunków i dociążenia/asystenta.
hostman22
17-06-2016, 01:16
Quantuum 600 plenerówka z akumulatorem
pytanie czy się w jakimś sklepie znajdzie, ja ostatnio szukałem i nie mogłem znaleźć zestawu :(
No jak nigdzie nie ma, kiedy są.... (patrz link)
http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/lampa-quantuum-quantuum-dp-600.html