PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat "gubi" zdjęcia.

XXL
14-06-2016, 21:41
Jakoś do tej pory nie zauważyłem tego, ale ostatnio pstrykałem zdjęcia na festynie strażackim i zauważyłem że brakuje mi pojedynczych zdjęć które zrobiłem.
Pomyślałem, pewnie coś było nie tak, nie zdążył ustawić ostrości itp. W sobotę przy innej podobnej robocie "przypilnowałem" aparat i znowu robię zdjęcia i po tym sprawdzam i zamiast trzech zrobionych szybko jedno po drugim mam tylko dwa. Tak na zrobionych ok. 1000 zdj. wyłapałem taką sytuację trzykrotnie. Aparat to Nikon D7000 z przebiegiem ok. 5500 klatek (mam go od nowości) obiektyw 18-105 kit.
karta Sony (klass 4) 8Gb. Zdjęcia JPG. Na innych kartach jeszcze nie miałem okazji to zaobserwować. Zresztą na tej Sony też do tej pory czegoś takiego nie zauważyłem. Co to może być?

GonzoG
14-06-2016, 23:08
Wywal tą kartę do śmieci i kup coś normalnego - np. SanDisk Ultra lub Extreme.
Ta twoja nie dość, że powolna, to jeszcze Sony z czasów, gdy Sony nie uznawało SD i uważało że ich format (MemoryStick) to jedyny słuszny.

cezary-k
15-06-2016, 00:12
A tak z ciekawości zapytam, a jak sprawa wygląda z nazwami (numeracją) plików na karcie? Masz luki w numeracji w miejsce tych zgubionych zdjęć?

XXL
15-06-2016, 08:22
Nie, nie ma luki w numeracji zdjęć. Kolejność numerów jest zachowana.
Ale co ciekawe, to samo zdarzyło mi się teraz przy próbnych zdjęciach na karcie SanDisk Extreme III. Przy aparacie ustawionym na seryjne zdjęcia było OK, zaś przy szybkim naciskaniu spustu migawki np. po trzy zdjęcia zdarza się że zamiast trzy, zrobi dwa. Specjalnie zwracałem uwagę czy migawka trzaska za każdym razem, ale zawsze było w porządku. Jeszcze spróbuję przeczyścić styki obiektywu i zrobić reset "zielony"- zobaczymy.

cezary-k
15-06-2016, 08:54
Skoro nie ma luki w numeracji, to wydaje mi się, że jednak nie karta nawala, co zresztą potwierdza Twój test na innej karcie.

XXL
16-06-2016, 08:11
No cóż, serwis. Czyszczenie styków ani reset nic nie dało. Wyklepałem ok 400 klapnięć żeby się przekonać że to nie wina karty. na trzech różnych kartach gubił klatki.
Dzieje się to zawsze gdy szybko zrobię kilka zdjęć jedno po drugim. Ciekawe że przy ustawieniu "seryjne" tego nie robi.

XXL
01-09-2016, 11:28
Serwis sprawdził aparat i było podobno wszystko OK. Dla pewności zostało ponownie wgrane oprogramowanie.
Po tym wszystkim zrobiłem ok 2500 zdjęć i OK. Oby tak było nadal.

Jocker0712
01-09-2016, 19:05
Bardzo byłem ciekaw jaki będzie skutek akcji serwisowej. Ciesze się, że usunęli problem, choć nie doszli co było powodem.

mona43434
01-09-2016, 20:46
No problem nie ważny jak naprawili