PDA

Zobacz pełną wersję : Czy jest sens brac takikomputer

<| MICHAŁ |>
02-09-2005, 23:04
Czesc,

Moge wziasc z firmy komputer, ktory ma isc na zezlomowanie (!).

Wyglada to tak:
2x PIII 733
640 RIMM
36GB SCSI
karta 32MB Elsa cośtam...

Szczerze mowiac mam obecnie w domu oprocz laptoka z P mobile 2GHz z 1GB pamieci drugiego stacjonarnego kompa z Celeronem 1,7, 512DIMM 64MB Radeon 9000Pro

Zastanawiam sie, czy wydajnosc tego komputera bedzie wieksza niz tego, ktory mam obecnie w domu. Mam na mysli zastosowania graficzne - czytajcie PS i NCE.

Nie bardzo chce ciagnac do domu zloma, jesli bedzie on tylko sluzyl do zbierania kurzu. :lol:

Dzieki za sugestie.

maroo
03-09-2005, 00:17
Z opisu to mi wygląda na jakiś serwer.
Stawiam na jakiegoś Prolianta ML 350 lub 370.

Nie warto się w to pchać.
Może i bedzie ciut wydajniej, ale wszelkie rozbudowy lub naprawy zabiją Cię finansowo.

Poza tym żona wystawi Cię za drzwi razem z tym sprzętem, bo głośne to będzie niemiłosiernie.

MzMarcin
03-09-2005, 00:53
"Elsa cośtam..." Elsa Nie istniejąca już firma, ale karty to ona robiła oj robiła. Taki matrox przysiadał momentami... zobacz jeśli to elsa erazor na agp (a ty jeszcze posiadasz takowe) to jeśli nie grasz w gierki to wkładaj do swojego kompa i jazda. Mówię ci te karty mają super obraz. Pamiętam że jak sprzedawali to ceny były razy 2-3 od ich "normalnych" odpowiedników. Zobacz warto.
PS. To były chyba jedyne nvidie z dobrym wyjściem.

stig
03-09-2005, 06:11
Bierz go Mikie... Darowanemu koniowi w zeby sie nie zaglada... :) Postaw go u siebie i zrob testy wydajnosci. Wydaje mi sie, ze podwojny i w koncu pelny P powinien sobie bardzo dobrze radzic w Shopie (w koncu ten soft obsluguje dwa procki). Jesli nie (i jesli np. bedzie halasowal, jak wspomnial Maroo) -- wyciagnij ELSE i kontroler SCSI z dyskiem. Powrownaj jakosc obrazu ELSAy ze swoim Radeonem. Nie obstawiam, ze jakosc bedzie lepsza (chociaz na pewno jest bardzo dobra), ale moze Ci sie spodoba. Karty ELSA byly kierowane raczej dla grafikow 3D; CAD, wizualizacje, modelowanie 3D, itd. Druga sprawa -- dysk. SCSI za free to jak cudowny sen... :) W chwili wolnego czasu wstaw go jako systemowy. Twoj komp dostnie niezlego kopa jesli chodzi o uruchamianie programow, czy obsluge swapa... A to ostatnie -- przy 512 MB moze Ci podniesc komfort pracy...
Reasumujac; jesli znajdziesz chwile czasu i ochote na testy i "rozbebeszanie" -- gra jest warta swieczki.

<| MICHAŁ |>
03-09-2005, 08:47
Dzieki za wszelkie odpowiedzi :)

2 slowa wyjasnienia - komp to HP Kayak XU800. Karta to Elsa Synergy II 32MB SGRAM
(D9522A) (ze specyfikacji), pamiec to Rambus (co by to mialo nie znaczyc)

W sumie jest cichy jak na swoj wiek - strasznie tylko slychac dysk, ale tylko wtedy jak glowica szaleje