PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D700, SB900, samoczynne wyzwalanie lampy, dziwna praca sprzętu

skakankaa
14-06-2016, 12:28
Czołem
Ww. sprzęt działający dotychczas bez zarzutu. Ostatnio podczas wykonywania zdjęć (w czasie zlecenia dodam :) lampa zaczęła wyzwalać się samoczynie dając pojedyńcze błyski, czasami migała na lampie kontrolka lampy, czasami wyzwalał się samoczynnie stroboskop. Po resecie całego sprzętu lampa, nie tak jak zazwyczaj , wchodziła w dowolny tryb pracy (A, TTL.. itp). Kiedy chciałam wykonać zdjęcie z lampą, lampa nie wyzwalała się lub wyzwalała w dowolnych momentach. Miałam drugą lampę SB600 podłączyłam ją niestety tylko na moment i było podobnie - błyski wyzwalane samoczynnie. (dokładnie raz błysnęła samoczynnie i wróciłam do poprzedniej konfiguracji)
Dzisiaj sprzęt działa bez zarzutu.
Co mogło być przyczyną takiego zachowania się sprzętu ? Czy oddawać sprzęt do serwisu ? Potestować jeszcze, przeczyścić sanki lampy i aparatu spirytusem jak doradził mi człowiek z serwisu Nikon Polska i na tym poprzestać... Poradźcie drodzy nikoniarze.
Dodam jeszcze, że dwa dni wcześniej użyczyłam aparatu, kiedy wrócił do mnie działał prawidłowo potem zaczęły się jaja, po kilku godzinach pracy. Pracowałam też chwilami na pożyczonym obiektywie.
Aparat jak i lampę podpinałam kilkakrotnie , wyjmowałam akumulatorki i je też zmieniłam. Zachowanie nie zmieniało się.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za sugestie odnośnie:
Co było przyczyną i co dalej zrobić (skoro teraz działa poprawnie).
Pozdrawiam
Anka

Slon
14-06-2016, 13:59
Znany problem sanek w D700. Tymczasowo może pomóc czyszczenie i podgięcie, ale ostatecznie serwis i wymiana na nowe.

skakankaa
14-06-2016, 17:42
Rozumiem, dzięki za odpowiedź. Mam ten aparat już sporo lat, ale pierwszy raz coś takiego wystąpiło. W serwisie oczywiście nie powiedzieli mi, że to "znany" problem.

GonzoG
14-06-2016, 21:56
W serwisie na żaden problem nie mówią "znany". Wszystko jest rzadko spotykane...

Sanki można bez problemów samemu naprawić. Po prostu się rozginają od używania i lampa źle styka. Wystarczy dogiąć i będą "jak nowe". Najgorsze to je zdemontować, bo są przykręcane "od spodu" czyli od strony wnętrza aparatu.

skakankaa
15-06-2016, 22:01
hmm.. to problem jest tylko z rozgięciem sanek ? mam wrażenie, że trzymają lampę mocno...

GonzoG
15-06-2016, 22:04
Najczęściej samowolne wyzwalanie się lamp przy D700 jest spowodowane rozgięciem bądź zużyciem sanek.
To, że lampa trzyma się mocno, nie znaczy, że siedzi poprawnie.

Studio5s
16-06-2016, 11:50
Dorzucę od siebie dwa zdania.
Tak jak przedmówcy piszą, problem doskonale znany. Podgięcie sanek pomaga czasami (na krótką metę).
Najlepszym wariantem jest wymiana sanek szyny lampy na nowe oraz poprawić połączenia masowe w elektronice górnej obudowy.
Pozdrawiam

TOP67
16-06-2016, 22:25
Niestety aparat trzeba rozebrać. Oprócz wyprostowania sanek trzeba też poprawić luty.

witboy
16-06-2016, 23:12
tez to mialem podginanie sanek daly spokoj na 2 mc potem coraz gorzej bo sanki sie zrobily miekkie

gregorek
08-07-2016, 14:43
Miałem taki problem ze swoim d700. Doginanie sanek nic nie dało. Niestety skończyło się na wysłaniu aparatu do serwisu. Serwis wymienił sanki i (nie pamiętam dokładnie) chyba jakąś taśmę lub moduł sterowania błyskiem. Koszt operacji plus wymiana popychacza przysłony i serwisu z przesyłką ok 1100 zł.