PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki filtr szary ND8 i ND1000 do Nikkor 16-35/4 z zamontowanym polarem slim?

smogg9
14-06-2016, 11:15
Witam,

Ma ktoś z Was doświadczenie z nakręcanymi filtrami ND do szkieł szerokokątnych, które nie powodują winiety z zamontowanym także polarem typu slim?
Nie oczekują braku winiety na 16mm, ale tak powiedzmy od 18mm byłoby idealnie, no nawet 20mm :)

Interesują mnie filtry ND8 i ND1000 (ND 3.0), nakręcane.

GonzoG
14-06-2016, 22:26
Przy szerokich szkłach każdy ND będzie winietował. To nie jest problem filtrów, a fizyka. światło pod dużym kątem pokonuje dużo dłuższą drogę przez filtr niż to padające prostopadle.
A jeśli chcesz dodatkowo używać polarów, to najlepszym rozwiązaniem jest używać filtrów o dużo większej średnicy niż ta w obiektywie.

smogg9
15-06-2016, 17:31
Przy szerokich szkłach każdy ND będzie winietował. To nie jest problem filtrów, a fizyka. światło pod dużym kątem pokonuje dużo dłuższą drogę przez filtr niż to padające prostopadle.
A jeśli chcesz dodatkowo używać polarów, to najlepszym rozwiązaniem jest używać filtrów o dużo większej średnicy niż ta w obiektywie.

Dobra, chyba nie do końca jasno się wyraziłem - chodzi mi o brak winietowania fizycznego, czyli jak najcieńszy filtr ND, którego nie będzie widać na zdjęciach.
Kupowanie większych średnic niż domyślana średnica obiektywu to dobry pomysł, ale przy 77mm filtry są już wystarczająco drogie...