PDA

Zobacz pełną wersję : Głębia ostrości w fotografii produktów

obiektyvvny
14-06-2016, 11:11
Witam ;)

Chciałem Was zapytać (możliwe że był już tu taki temat, lecz nie mam czasu wertować całego forum) o głębie ostrości przy fotografowaniu produktów, przy mniejszych przedmiotach np okulary, obiektyw 50 mm, kosmetyki itd. Mam ostatnio z tym tematem trochę problem. Jakich obiektywów używacie do takiej fotografii, czy tez może używacie programów do składania zdjęcia z kilku, gdzie każde ma ostrość ustawiona na inny punkt. Istotnym też tu jest jaką macie matrycę. Jak sobie z tym radzicie? Używanie szerokiego kąta nie ma sensu przy małych przedmiotach bo perspektywa będzie zakłamana.
Dziękuję z góry za wypowiedzi ;)

GonzoG
14-06-2016, 11:26
Są 2 metody - mocno przymknąć przesłonę, a jak to za mało do druga - focus stacking. Programów jest wiele, w tym kilka darmowych.
PS też ma opcje stackowania takich zdjęć.
Bracketing (robienie zdjęć ) można wykonać ręcznie przedstawiając ostrość albo użyć programów do sterowania aparatem, aby one przestawiamy ostrość same (np. qDSLRDashboard), ale mozliwe to tylko przy LV.

david555
14-06-2016, 12:12
Do reklamy produktów obiektyw powinien być ostry, ja używam S35/1.4.

ksh
14-06-2016, 13:14
Ja bym mu nie doradzał 35mm do tego co chce robić, prędzej jakieś mikro 60mm, a matryca nie ma tu aż tak wielkiego znaczenia, bardziej istotne jest światło i umiejętność opanowania całości.

obiektyvvny
15-06-2016, 10:44
Właśnie uzywałem takiego jednego programu. Jest to całkiem ok lecz gdy jest podłoże z jakąś fakturą to potrafi się gubić taki program przy łączeniu zdjęć. Przymykanie przysłony tez często się nie sprawdza. A tym bardziej że im większa przysłona tym większa utrata ostrości. powyżej f13 zaczyna być to widać, a zwłaszcza po f16 wzwyż.

- - - - kolejny post - - - - - -

Owszem istotne jest opanowanie światła oraz reszty ale gdy głębi nie starczy to i dobre operowanie światłem nie wystarczy.

- - - - kolejny post - - - - - -

Owszem ostry powinien być ale gdy głębi nie starcza to sama ostrość obiektywu nie wystarczy prawda ?

sl011
15-06-2016, 12:43
A tym bardziej że im większa przysłona tym większa utrata ostrości. powyżej f13 zaczyna być to widać, a zwłaszcza po f16 wzwyż.
Czy aby nie dramatyzujesz z tymi przysłonami? Ja rzadko używam f/16, ale parę razy spróbowałem i ostrość zdjęć była niezła nawet przy podglądzie na poziomie pikseli. Chyba, że chcesz produkować billboardy...
Jakiego obiektywu używasz?

obiektyvvny
15-06-2016, 23:04
Canona 70 - 200 mm 1:4.0 i sigma 24-70 mm, 1:2.8

Dark
16-06-2016, 12:33
Są 2 metody - mocno przymknąć przesłonę, a jak to za mało do druga - focus stacking. (...)

...a trzecia to obiektye typu Tilt. W Nikonie jest fajny PC Nikkor Micro 85/2.8 (i nowsza wersja PC-E), Canon chyba też posiada tego rodzaju odpowiednik?