PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana czasu w exif

manfred
14-06-2016, 10:17
Różnica w ustawieniu czasu na dwóch body to jedna minuta. Nie skontrolowałem tego przed reportażem i w ten sposób powstał galimatias. Niektóre zdjęcia jak szybko zmieniałem body nie następują po sobie. Chodzi mi o to żeby wyrównać różnicę czasu na jednym body. Nie wiem czy jasno się wyrażam. Jeśli na jednym body jest godzina 14 a na drugim 14:01 to właśnie tylko i wyłącznie chce to drugie body cofnąć o jedną minutę. Czy jest jakiś sposób aby to zmienić?

Merde
14-06-2016, 10:52
Powinien poradzić sobie ExifTool, ale może być konieczne napisanie skryptu (czasy trzeba odejmować).

Luis___
14-06-2016, 11:11
moźe pomoźe
https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_metadata_editors

manfred
14-06-2016, 11:16
Powinien poradzić sobie ExifTool, ale może być konieczne napisanie skryptu (czasy trzeba odejmować).
No własnie mam porównać różnicę czasów na body i o tyle odjąć czas ze zdjęć z jednego.

PS Generalnie jedno body w stosunku do drugiego ma przesunięty czas o jedną minutę i siedem sekund.

skippy
14-06-2016, 12:46
http://petapixel.com/2012/11/05/how-to-fix-your-timestamps-if-you-forgot-to-update-your-camera-for-daylight-savings/ - tu znajdziesz kilka potencjalnych rozwiązań

cezary-k
14-06-2016, 13:12
Spróbuj tym:
http://www.geosetter.de/en/download/

Ja używam geosettera do geotagowania zdjęć, ale możesz także zmienić czas zdjęcia w exif.
Wgraj do osobnego katalogu zdjęcia z jednej puchy, otwórz katalog geosetterem, zaznacz wszystkie zdjęcia i przesuń czas o określony interwał (Edit data/Data/Time Shift). Na wszelki wypadek rób na kopii ;)

manfred
14-06-2016, 14:44
Jak w tym dodatkowym oknie w geosetterm zaznaczyć wszystkie zdjęcia? Masakra

cezary-k
14-06-2016, 20:58
W głównym oknie zaznaczasz zdjęcia, dla których chcesz zmienić dane, następnie ctrl+e (edytuj dane), przechodzisz w zakładkę "Data", wybierasz "Przesunięcie czasu" i wstawiasz żądaną wartość a następnie "Zapisz bieżące wartości dla wszystkich zaznaczonych zdjęć", (w oknie edycji danych masz zaznaczone jedno zdjęcie, ale zmiana dotyczyć będzie wszystkich zaznaczonych w oknie głównym zdjęć). W kolejnym oknie potwierdzasz, które parametry chcesz zmieniać dla wybranych zdjęć i zaznaczasz pole "data wykonania zdjęcia". Wciskasz okej i gotowe.
Przyznaję, że obsługa programu zbyt intuicyjna nie jest, ale uważam, że jest to dobre narzędzie.

manfred
14-06-2016, 21:05
A TY masz po polsku ten program bo ja mam po angielsku i jakoś ciężko mi to przetłumaczyć na angielski.

cezary-k
14-06-2016, 21:20
Tak, mam po polsku.

manfred
14-06-2016, 21:38
O to muszę poszukać takiej wersji. Ciężka sprawa ska wykombinowałeś j. polski?

cezary-k
15-06-2016, 00:03
W menu Pomoc\Sprawdź aktualizacje (znajdziesz w swojej anglojęzycznej wersji odpowiedniki) jest ścieżka do geosettera w wersji beta. Ja na tej właśnie wersji pracuję (u mnie jest stabilna i nic nigdy się nie wysypało) i chyba właśnie tam był polski pakiet językowy.

manfred
15-06-2016, 06:23
Dzieki dziś sprawdzę jeśli się nie uda rezygnuje. Poświęciłem wczoraj cały dzień i niestety nic darmowego nie wykona przesunięcia czasu na większej ilości zdjęć.

Jeśli możesz podaj mi numer wersji programu. Bo niestety jezyka polskiego nie mam.

Merde
15-06-2016, 07:03
Dzieki dziś sprawdzę jeśli się nie uda rezygnuje. Poświęciłem wczoraj cały dzień i niestety nic darmowego nie wykona przesunięcia czasu na większej ilości zdjęć.
A czy w ciągu tego całego dnia zechciałeś poświęcić choć 10 minut na "rozgryzienie" ExifToola?

Tu masz rozwiązanie podane na tacy, da się zrobić DOKŁADNIE to, co chcesz (tj. przesunąć czas o zadaną wartość):

http://www.labnol.org/software/change-date-of-pictures/28336/

PS: Oczywiście przypominam, że wszelkie operacje wykonujemy na kopiach plików, najlepiej w osobnym folderze.

manfred
15-06-2016, 07:36
W ciągu tego całego dnia poświęciłem jedną minutę na ten właśnie program. Dodatkowo wiem że darmowe programy breezebrowser, Faststone, oraz tutaj oprócz tego który podał mi cezary tego nie potrafią zrobić. Dziś jeszcze raz przeczytałem to co podał mi cezary i bez problemu cofnąłem czas w wybranych plikach. Nie rób ze mnie leniwego ignoranta choć może to tak wygląda ale w wieku 45 lat praca na programach nie jest u mnie taka błyskotliwa. Co to wspomnianego przez ciebie programu otwierał mi się wiersz poleceń a dla mnie to już czarna dziura.

Merde
15-06-2016, 08:35
Nie rób ze mnie leniwego ignoranta choć może to tak wygląda ale w wieku 45 lat praca na programach nie jest u mnie taka błyskotliwa. Co to wspomnianego przez ciebie programu otwierał mi się wiersz poleceń a dla mnie to już czarna dziura.
To żaden wstyd przyznać się że się czegoś nie rozumie, ja też jak mam coś zrobić ExifToolem to najpierw trochę czasu muszę poświęcić na czytanie helpa i googlanie.
Protestuję tylko przeciwko niezgodnemu z prawdą stwierdzeniu, że "nic darmowego nie wykona przesunięcia czasu na większej ilości zdjęć".

Zaryzykuję stwierdzenie, że jeśli czegoś nie da się zrobić ExifToolem, to nie da się zrobić niczym innym ;-)

manfred
15-06-2016, 08:45
Jedno jest pewne przed zleceniem siąde sobie wygodnie i zsynchronizuje dwa body ... na pewno bardzo dokładnie ;-) Nie mniej dzięki za pomoc i pomyślne rozwiązanie.

cezary-k
15-06-2016, 09:18
...Zaryzykuję stwierdzenie, że jeśli czegoś nie da się zrobić ExifToolem, to nie da się zrobić niczym innym ;-)...
ExifTool jest integralną częścią Geosetter'a ;)

MstrG
15-06-2016, 10:32
To ja podpytam :) jak już macie taki sam czas w obu body i po zleceniu przychodzicie do domu, zrzucacie pliki i co dalej? Sortujecie wg czasu, zmieniacie grupowo nazwę, jakimś programem czy może przy zrzucaniu korzystacie z Nikon Transfer?

manfred
15-06-2016, 11:46
Nie rób siary. Napisz nowy wątek a pomożemy

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie rób siary. Napisz nowy wątek a pomożemy.

cezary-k
15-06-2016, 12:34
Do hurtowej zmiany nazw plików polecam Total Commandera i "Narzędzie wielokrotnej zmiany" ctrl+M

manfred
10-11-2019, 23:15
Spróbuj tym:
http://www.geosetter.de/en/download/

Ja używam geosettera do geotagowania zdjęć, ale możesz także zmienić czas zdjęcia w exif.
Wgraj do osobnego katalogu zdjęcia z jednej puchy, otwórz katalog geosetterem, zaznacz wszystkie zdjęcia i przesuń czas o określony interwał (Edit data/Data/Time Shift). Na wszelki wypadek rób na kopii ;)
Powrót do przeszłości. Pytanie jak zrobić operację zmiany czasu na wszystkich zdjęciach. Póki co zmieniam pojedynczo :-)

2pompony
11-11-2019, 00:01
1. Otwórz folder z plikami.
2. Zaznacz te, którym chcesz zmienić daty/czas.
3. Ctrl E
4. Wybierz zakładkę 'Date'.
5. Ustaw te parametry, które chcesz (np. +1 godzina lub -23 minuty time shift, lub jedną i tą samą godzinę dla wszystkich, co tam uważasz).
6. Na dole okna naduś guzik 'Set current value for all selected' czy jakoś tak... Program wyświetli okienko czy się zgadzasz zmienić i co konkretnie (data powstania, zapisu, i jakaś trzecia).
7. Naduś OK. Okno w datami zniknie.
8. Naduś OK. Okno z edycją plików zniknie.

Program zmieni godzinę we wszystkich zaznaczonych uprzednio plikach i pokaże to że zmienił podświetlając je na czerwono. Teraz musisz te zmiany w plikach jeszcze globalnie zapisać naciskając Ctrl S i tyle.

manfred
11-11-2019, 02:02
Dzięki stokrotne