Zobacz pełną wersję : Lampa do D90
Witam serdecznie!
Chciałbym doposażyć mojego D90 w lampę błyskową.
Potrzebuje jej do zdjęć reporterskich, zdjęć w studio do fotografii produktowej.
Niestety nie miałem do tej pory dodatkowej lampy a w studio używałem oświetlenia stałego - mocne żarówki imitujące światło zbliżone barwą do światła słonecznego.
Waham się między używaną Sb600, SB-600 a zamiennikami innych firm typu Yongnuo lub Nissin.
Bardzo uprzejmie proszę o podpowiedź, z góry dziękuję.
Jak jest kasa, a lampa ze sprawdzonego źródła, to sabinka. Dedykowana firmówka nie sprawi zawodu.
Dziekuję Pieknie.
Tu niestety zapewne będzie allegro...
Co do modelu który polecanie?
Sb-600, 900, inny?
madebyzosiek
13-06-2016, 23:33
Z używanymi lampami to jednak jak z totolotkiem... Jak będziesz miał szczęście, to trafisz... Jak nie, to błyśniesz 10 razy i palnik do wymiany... Kup na naszej giełdzie, ja bym szedł w kierunku SB800. Ale jeżeli potrzebujesz lampy do nauki, to weź Yongnuo 568 lub 565 EX, sprawdzi się doskonale, a kosztuje niewiele. Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo dziękuje.
Czy model YN-685 nie będzie lepszy?
cena jest bardzo zbliżona.
Nie, nie będzie lepszy. Lampy YN nie mają pełnego i-TTL.
Najlepiej sprawdzają się lampy Nikona (SB-600, 700, 800, 900/910) i Metza (48 AF-1, 50 AF-1, 52 AF-1, 58 AF-2, 64 AF-1).
Tzn. jeśli miałbyś wybierać między YN568 i YN685, to ten drugi będzie lepszy o wbudowane radio yn622, jeśli zechcesz kiedyś zdjąć lampę z aparatu może się przydać.
Dziękuje za podpowiedzi.
Chciałbym jeszcze zapytać czy fakt i ż np. lampy Yongnuo maja większą moc dyskredytuje nikona?
W specyfikacjach technicznych ten parametr w lampach nikona jest wyraźnie słabszy.
Domyślam się, ze nie jest tak jak liczby sugerują ale wolę dopytać fachowców.
Jak chcesz walić pełną mocą lampy większość zdjęć to ma. Ja mam SB800 i rzadko kiedy zdarza się błyskać na maksimum mocy. Częściej jest to doświetlenie częścią siły błysku.
madebyzosiek
14-06-2016, 17:14
Yongnuo na papierze faktycznie wyglądają lepiej, ale ja mając możliwość porównania 568 EX z Canonem i SB910 z Nikonem stwierdzam, że nie ma szansy. Szybkość ładowania, powtarzalność błysku i szybkość obsługi oraz pokrycie wspomagania AF jest rewelacyjne w Nikonie i Yongnuo się chowa w butach. Ale na pierwszą lampę będzie dobra, podobnie zresztą jak wymienione przez GonzoG Metzy.
Tak czułem, też skłaniam się ku Nikonowi. Bardzo dziękuje za wszystkie rady.
Czy mogę dopytać z czystej ciekawości dlaczego polecanym modelem jest SB-88 a nie Sb-700 lub nowszy SB-900?
O jakiej tutejszej giełdzie pisaliście panowie?
Andrzej1974
14-06-2016, 19:00
Nie SB-88 tylko SB-800, która wg wielu jest najlepszą lampą jaką wypuścił Nikon. Co do giełdy to jest dział o tej nazwie gdzie można sprzedawać i kupować.
madebyzosiek
14-06-2016, 19:17
Ja Ci polecam SB700, mam ją jako zapas dla 910, ale w porównaniu z 800 wypada blado, a kosztuje tak samo. Ma na pewno jedną przewagę, łatwiej trafić sztukę niezajechaną, bo 800 często rąbały śluby. O 900 nie piszę, bo nie miałem. 910 jest dość dużą lampą do D90, jednak dla mnie to nigdy nie jest problemem. Pozdrawiam :)
Tak miałem na myśli SB-800 - pomyłka.
Wybaczcie ale na prawdę nie mogę znaleźć tego działu z giełdą. Gdzie to jest?
Mogę prosić o link?
Zerkałem na allegro.
Czy jeśli sprzedawca daje jakiś czas na rozruch i zapewnia z e palnik jest biały - powinno być ok?
Czy też biały palnik nie gwarantuje w miarę niezajechanej lampy?
nikoniarz
14-06-2016, 20:18
Dziękuje za podpowiedzi.
Chciałbym jeszcze zapytać czy fakt i ż np. lampy Yongnuo maja większą moc dyskredytuje nikona?
W specyfikacjach technicznych ten parametr w lampach nikona jest wyraźnie słabszy.
Domyślam się, ze nie jest tak jak liczby sugerują ale wolę dopytać fachowców.
Zwracaj szczególniejsz uwagę dla jakiej ogniskowej podawana jest moc lamp które Cię interesują. To wyjaśni wszelkie wątpliwości.
Generalnie amator-fotograf ;) nie jest w stanie lampy zajechać. Przy rozsądnym użytkowaniu i dbałości /czyli nie wbijał nią gwoździ/ lampiszon jest długowieczny. Inaczej wygląda sprawa u zawodowców. Śluby, imprezy klubowe najczęściej się wali na pełnej mocy, co wiadomo, że lampę męczy. Są na forum posty o wymianie palnika w lampie. Koszt samego palnika to kilkanaście złotych. Natomiast trzeba mieć troszeczkę wprawy z elektroniką, aby po rozkręceniu lampy złożyć ją w całość. Wymiana palnika jest prosta: odlutować i przylutować dwa druciki. Tylko potem jest ciut plastykowej mechaniki /zoom lampy/ do złożenia.
Nie kombinuj ;) Sprzedam - kupię jest na samym dole głównej strony forum, dla zalogowanych.
ps. ja palnika w lampie nie widzę, tak więc wszelkie zapewnienia to chyba o kant... można ;)
tbogdanowicz
14-06-2016, 21:08
Przez wiele lat używałem lampy Soligor z własną automatyką. Ponieważ była uniwersalna (miała wszystkie dostępne ustawienia styków a system dobierało się za pomocą przełącznika), używałem jej z Zenitem i później Nikonem F65 przez jakieś 10 lat. Nigdy mnie nie zawiodła i doświetlała prawidłowo. Później kupiłem D80 i zaczął się problem, bo się "nie dogadywała" z aparatem. Kupiłem używaną SB 600, z teoretycznie małym przebiegiem od amatora, któremu rodzice kupowali zabawki :-). Był to chyba rok 2007.
Teraz mam D7100 i on spokojnie współpracuje z Soligorem, który nadal dobrze doświetla (sprawdzałem dla zabawy).
Dla mnie wniosek jest taki - amator przy normalnym użytkowaniu, nie powinien "zajeździć" lampy przez wiele, wiele lat.
Jeśli trafisz w dobrej cenie SB 600, jakiegoś nie za drogiego Metza lub inną lampę mającą opcje, które są Ci potrzebne (lub uważasz że będą :-) ), to kupuj. Profesjonalne lampy są do poważniejszych zastosowań niż robienie zdjęcia w domowym studio, gdzie zawsze możesz wydłużyć czas i dla tego często były mocno eksploatowane przez poprzedniego właściciela (nie jest to reguła, ale szanse są spore). Czasem szkoda pieniędzy na "bajery" z których się nigdy nie skorzysta, lub za napis na obudowie.
Pozdrawiam,
Tomek B.
tbogdanowicz
14-06-2016, 22:25
Teraz sobie przypomniałem, że kiedyś kolego pożyczał moją SB 600 do analoga i działała. Szczegółów nie pamiętam, ale to lampa z czasów, gdy jeszcze sporo osób robiło zdjęcia na kliszy, także podejrzewam że zaprojektowano ją jako w miarę uniwersalną. Coś podobnego słyszałem o SB 800, ale na pewo tego nie wiem.
Tomek B.
Koledzy czy możecie wstawić link do tej giełdy która jest na tym forum. Wstyd się przyznać ale nie mogę znaleźć. bardzo proszę o pomoc.