PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia makro Nikon D3300 + Tamron 18-200 mm f/3.5-6.3 di II VC

Martinal
13-06-2016, 11:24
Cześć,
na wstępie chciałbym się przywitać z Szanownym Gronem Użytkowników! ;)
Dla większości z Was moje pytanie jest pewnie banalne ale biorąc pod uwagę, że są to moje początki z lustrzanką bardzo proszę o wyrozumiałość i nie biczowanie ;)
Poproszę o łopatologiczne odpowiedzi, bo to wszystko jest jeszcze dla mnie czarną magią ;)
Mianowicie kupiłem Nikona D3300 + Tamron 18-200 mm f/3.5-6.3 di II VC.
Od czasu do czasu chciałbym zrobić zdjęcia makro monet, odznaczeń lub medali ze względu na hobby, którym się zajmuję. Nie chcę inwestować w typowy obiektyw do makro, bo na codzień nie będę z niego korzystał tylko raz na jakiś czas więc kupując obiektyw - kasa wywalona w błoto.
Naczytałem się o M42, Heliosach, adapterach, soczewkach, pierścieniach itp itd. ale nadal nie wiem co i jak i czy niektóre rozwiązania przy moim obiektywie mają w ogóle sens?
Proszę o porady co i jak zrobić, co kupić itp itd, żebym mógł zrobić dobre jakościowo zdjęcia makro niewielkich rozmiarów przedmiotom.

Pozdrawiam,
Krzysiek

puciek
13-06-2016, 19:00
Ten tamron nie nadaje się do zdjęć makro: Maksymalny współczynnik powiększenia = 1:4. Jak chcesz mieć w miarę przyzwoite makro, to obiektyw powinien zapewnić powiększenie przynajmniej 1:2, a lepiej 1:1.

ksh
13-06-2016, 19:10
No to najtańsza opcja to helios lub inny pleśniak, do tego pierścienie pośrednie i będzie dobre makro tanim kosztem.

Martinal
13-06-2016, 21:05
Puciek a zakładając, że ten obiektyw musi zostać to pozostaje mi tylko jakiś Helios?
Koesh możesz wrzucić jakieś typowe linki do odpowiedniego Heliosa i pierścieni, bo wiem że były różne modele przynajmniej szkieł? Obawiam się że sam mogę coś namieszać i kupić nie to co trzeba. Do tego adapter lepiej bez szkła z tego co czytałem? Dzięki za cierpliwość do nowicjusza ☺

ksh
13-06-2016, 21:34
Helios może być śmiało najpopularniejszy czy 44M-4 lub 44M-6, do tego zwykły adapter + pierścienie m42 lub same pierścienie z mocowaniem nikon i od przody m42.
Tylko musisz brać pod uwagę że będzie ciemno i małe odległości ostrzenia, no i że to ręcznie ostrzysz, a D3300 nie ma super wizjera.
Najtańsza opcja obiektywu makro z af to używany nikkor mikro 40mm 1:1 lub stary zoom niikor 28-105, który ma 1:2.