PDA

Zobacz pełną wersję : Kompresja zdjęcia

Aleena
12-06-2016, 23:35
Witam serdecznie, czy istnieje jakiś sposób, aby uniknąć takich kolorowych pasów na tle (przepraszam, ale nie wiem, jak to się fachowo nazywa)? Jpg zapisuje w ps Save for web. Co tym razem knocę? :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/bf1527d6cd52810a611ecf89ecc93279-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160612/bf1527d6cd52810a611ecf89ecc93279.jpg)

Tradycyjne z góry dziękuję za pomoc :D

Ala

Sent from my SM-T710 using Tapatalk

GonzoG
13-06-2016, 00:47
To się nazywa banding i jest efektem obróbki lub kompresji.
Nie zawsze da się go uniknąć przy zapisie do JPEG. Najczęstsze przyczyny jego występowania to obróbka (np. wyciąganie z cieni na jednolitym ciemnym tle często powoduje taki efekt) i zbyt silna kompresja.

Jeśli wystąpi należy poprawić zdjęcie - np. zapisać z mniejszą kompresją, albo dodać do tła coś co sprawi, że nie będzie tak jednolite - np. drobny szum. Jedno i drugie zwiększy zauważalnie rozmiar zdjęcia po zapisaniu.

sl011
13-06-2016, 09:26
Tu może się nakładać parę zjawisk. Kwadraty wyglądają jak silna kompresja jpeg. Jest tak silna, że zamienia kolor szary w różowe, zielone, fioletowe i żółte plamy. To zdjęcie teoretycznie składa się z odcieni koloru czarnego, ale jak spojrzeć z bliska, to jest bardzo kolorowe. ;)
A dodatkowo jest jeszcze możliwość, że pasy powstają przy zmniejszaniu palety kolorów z 12-14 bitów na kanał (w raw) do 8 bitów (w jpg). Przy 8 bitach na kanał, do dyspozycji są pojedyncze bity, czyli niewiele odcieni do dyspozycji.
Jak napisał GonzoG, zapisz plik z najmniejszą możliwą kompresją (lub z najwyższą jakością - nomenklatura zależy od programu). Często dostępne są różne algorytmy kompresji, próbkowanie itp. Wybierz wszystko dla najlepszej jakości. Albo zapisz w jakimś formacie 24-bitowym bezstratnym, np. bmp, png. I zobacz, co wyjdzie.

GonzoG
13-06-2016, 10:17
Albo zapisz w jakimś formacie 24-bitowym bezstratnym, np. bmp, png. I zobacz, co wyjdzie.
BMP i PNG to też formaty 8-bitowe. 24 bity bierze się z zsumowania 3 kolorów po 8 bitów.
Poza tym PNG to też format z kompresją stratną.

sl011
13-06-2016, 11:06
BMP i PNG to też formaty 8-bitowe. 24 bity bierze się z zsumowania 3 kolorów po 8 bitów.
Dokładnie, o to chodzi. Dlatego zaproponowałem te formaty, aby upewnić się, czy to kwestia stratnej kompresji, czy ilości bitów.

Poza tym PNG to też format z kompresją stratną.
PNG to format z MOŻLIWOŚCIĄ zastosowania kompresji stratnej. Programy, które znam, mają domyślnie ustawioną bezstratną kompresję PNG, a tylko niektóre mają OPCJĘ zastosowania kompresji stratnej.

Merde
13-06-2016, 14:15
Tu może się nakładać parę zjawisk. Kwadraty wyglądają jak silna kompresja jpeg. Jest tak silna, że zamienia kolor szary w różowe, zielone, fioletowe i żółte plamy. To zdjęcie teoretycznie składa się z odcieni koloru czarnego, ale jak spojrzeć z bliska, to jest bardzo kolorowe. ;)
A dodatkowo jest jeszcze możliwość, że pasy powstają przy zmniejszaniu palety kolorów z 12-14 bitów na kanał (w raw) do 8 bitów (w jpg). Przy 8 bitach na kanał, do dyspozycji są pojedyncze bity, czyli niewiele odcieni do dyspozycji.

W tym przypadku nie ma się co doktoryzować - to zdjęcie ma 16 KB!

Aleena
13-06-2016, 23:15
dziękuję za wszystkie informacje i cierpliwość , nie ukrywam, że wszystkie fachowe sformułowania brzmią bardzo magicznie, ale to moja laicka, niedouczona wina ;D

Zdjęcie, które wgrałam ma 778kb.

Czy w takim razie mogę jakoś bezstratnie takie zdjęcie zapisać jako jpg, do użytku web? Starałam się, aby dłuższy bok nie przekraczał 2000, te kolory widzę w ps, za to w lightroom zdjęcie wygląda czysto i ładnie (tif), nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

pozdrawiam

Ala

Aleena
13-06-2016, 23:24
ps. przepraszam, zapomniałam dopisać, że przy png jest ich mniej, ale są

ksh
13-06-2016, 23:31
Zapisz zdjęcie w PS normalnie jako jpg i suwakiem daj całkiem w prawo, wtedy przetestujesz czy jest lepiej.

GonzoG
14-06-2016, 02:21
TIFF standardowo ma 16b na kolor (48b w sumie) to jest miliony więcej kolorów do zapisania.
Poza tym zapis przez "Save for web" nie jest dobrym pomysłem. To opcja, która została sprzed lat.
Najlepiej zapisywać przez "Save as..." i tam wybrać format JPEG. Przy jakości wybrać "Highest" i będzie mało skompresowane zdjęcie, choć do wielu zdjęć wystarczy jakość ustawiona na "High".

Merde
14-06-2016, 08:55
Zdjęcie, które wgrałam ma 778kb.
Nie wiem ile miało zdjęcie które wgrałaś, ale to które zaprezentowałaś ma 16 KB. Co zrobiło się z nim po drodze - nie wiemy.

Poza tym zapis przez "Save for web" nie jest dobrym pomysłem. To opcja, która została sprzed lat.
Najlepiej zapisywać przez "Save as..." i tam wybrać format JPEG. Przy jakości wybrać "Highest" i będzie mało skompresowane zdjęcie, choć do wielu zdjęć wystarczy jakość ustawiona na "High".
Nie mogę się z tym zgodzić!
Save for web ma całą masę zalet, np. jednoczesny podgląd zdjęcia przed i po kompresji, możliwość optymalizacji do konkretnego rozmiaru plików...
Ma tylko jeden minus - przy zapisywaniu zdjęć w pełnej rozdzielczości czasem pluje się o brak wystarczającej ilości pamięci.

GonzoG
14-06-2016, 10:09
Nie mogę się z tym zgodzić!
Save for web ma całą masę zalet, np. jednoczesny podgląd zdjęcia przed i po kompresji, możliwość optymalizacji do konkretnego rozmiaru plików...
Ma tylko jeden minus - przy zapisywaniu zdjęć w pełnej rozdzielczości czasem pluje się o brak wystarczającej ilości pamięci.
Tych minusów jest znacznie więcej - np. zapis tylko w sRGB i do tego bez zapisu przestrzeni w pliku.

Merde
14-06-2016, 10:45
Tych minusów jest znacznie więcej - np. zapis tylko w sRGB i do tego bez zapisu przestrzeni w pliku.
Nieprawda.

Można zapisać zarówno w przestrzeni roboczej w jakiej zdjęcie obrabiałeś, jak i podpiąć profil.

Aleena
14-06-2016, 13:45
zapisałem jpg w maksymalnej rozdzielczości w lightroom i jest ładnie :) mam jeszcze pytanie : czy takie zdjęcie nie jest za ciężkie do użytku web (6016x4016 6.21mb)? pewnie jest, co w takim wypadku począć, jeśli zmniejszam to się pojawiają te cuda :(

Merde
14-06-2016, 13:58
mam jeszcze pytanie : czy takie zdjęcie nie jest za ciężkie do użytku web (6016x4016 6.21mb)? pewnie jest,
No jasne, że jest.

co w takim wypadku począć, jeśli zmniejszam to się pojawiają te cuda :(
Zmniejszyć do rozdzielczości docelowej, ale zrobić to "z głową" i zweryfikować czy przypadkiem coś po drodze nie psuje zdjęcia (facebook?).

Aleena
14-06-2016, 16:15
OK, dziękuję :) (tak: spolecznosciowki, ale i strona internetowa)

GonzoG
14-06-2016, 21:58
Programy graficzne zazwyczaj mają kilka algorytmów zmniejszania zdjęć. Trzeba wybrać najlepszy, po zmniejszeniu trochę podostrzyć zdjęci i gotowe.
Ja zrobisz to "z głową", to będzie tak samo dobrze jak przy 24Mpix.

sl011
15-06-2016, 08:56
Im bardziej zredukujesz ilość pikseli, tym mniejszą kompresię trzeba będzie zastosować, żeby uzyskać mały rozmiar pliku. A wtedy ilość zniekształceń spowodowanych kompresją będzie mniejsza, czyli jakość wyświetlanego obrazka będzie wyższa. Jeżeli chcesz wyświetlać zdjęcie w wielkości takiej, jak zamieszczona na początku tego wątku (752x502 piksele), to przeskaluj zdjęcie właśnie do takiego rozmiaru. Po zastosowaniu najmniejszej możliwej kompresji jpeg, przy której artefakty nie powinny być w ogóle widoczne, rozmiar pliku nie powinien przekroczyć 200-300kB.

Aleena
15-06-2016, 18:16
Super, bardzo dziękuję za pomoc :)

Borat1979
15-06-2016, 22:37

Po co piszesz takie brednie wprowadzając innych w błąd nie mając zielnego pojęcia o temacie?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://norbmaks.vot.pl/photos/screeshot/ps-stw.png)