PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 150-600 mocowanie statywowe

arkonsik
10-06-2016, 22:29
Witam, czy ktoś się orientuje jaki gwint ma mocowanie statywowe tamron 150-600? Z mocowania tego (lub ewentualnie monopodu) odkręciła mi się jakaś redukcja w formie sprężynki. Wygięła się w tten sposób, że nie da się jej ponownie wykorzystać . Zakupiłem wiec redukcje z 1/4 na 3/8, jednak to 3/8 nie da wkręcić się do mocowania. W sklepie ze śrubkami sprawdziłem, że wkręca się do niego śrubka o oznaczeniu 8. Jestem lakiem w tych oznaczeniach gwintów. Proszę o pomoc, co mam teraz kupić, żebym mógł przymocować tego tamrona do standardowego mocowania statywu lub monopodu czyli do 1.4 cala.

arkonsik
11-06-2016, 09:41
https://www.youtube.com/watch?v=6L-K0lIjmtE

mmluty
11-06-2016, 13:09
Tamron 150-600 ma typowe mocowanie statywowe takie jak wszystkie korpusy lustrzanek czyli 3/8 cala. Z Twojego opisu wynika, że na śrubę monopodu była nakręcona redukcja 2/8 na 3/8 cala ponieważ monopody często mają śrubę 2/8 cala.
Są więc dwie możliwości:
1. redukcja 2/8 na 3/8 została w obiektywie,
2. zerwałeś gwint redukcji i ta "sprężynka" o której piszesz to gwint 2/8 cala a druga część redukcji z gwintem 3/8 cala została w w korpusie obiektywu który będziesz musiał z niego usunąć.

arkonsik
12-06-2016, 14:17
mam zdjęcie oryginału od innego użytkownika, który nigdy nie używał statywu. Ta srebrna przejściówka jest fabrycznie w mocowaniu statywu i to ona się teraz zerwała na cześci pierwsze. Więc może serwis?

mmluty
12-06-2016, 21:47
Mój Tamron 150-600 miał oryginalne mocowanie na statyw 3/8 cala. Zerwanie gwintu to moim zdaniem nie jest sprawa gwarancji. Czy używałeś siły przy wykręcaniu śruby statywowej to sam musisz wiedzieć najlepiej. Czy tam była redukcja 2/8 na 3/8 cala, to ostatecznie nie ma znaczenia, gwint sam się nie zerwał, a uszkodzenia mechaniczne nie podlegają gwarancji.

GonzoG
12-06-2016, 22:03
mmluty mieszasz z tymi gwintami... 1/4" (2/8 ) to ten mały gwint co jest w aparacie, więc skoro w twoim jest taki jak w aparacie, to musi to być 1/4".

arkonsik
12-06-2016, 22:51
Uzytkowalem w normalny sposob. Dziwne dla mnie jest to, ze sruba 8 wkreca sie do mocowania bez problemu, juz po zerwaniu tej sprezynki. Jednak redukcja 3/8 na 1/4 juz nie. Czy ktos sie orientuje, jakie oznaczenie srednicy ma gwint do ktorego wkreca sie sruba 8?

GonzoG
13-06-2016, 01:06
Skoro śruba 8 się wkręca, to jest to gwint 8mm. A jakie dokładnie oznaczenie, to zależy jaką dokładnie masz śrubę.

Co do samego gwintu w mocowaniu, to wcale nie musiałeś nic zerwać, bo to następuje najczęściej przez zbyt mocne dokręcenie (aż się zerwie gwint), a nie odkręcanie.
Czasami stosuje się sprężynki w gwintach dla ich ochrony (również do naprawy zerwanych) i taką właśnie sprężynkę mogłeś wykręcić.

Gwint 1/4"-20 naprawia się przez rozwiercenie do 6.6-6.7mm, nagwintowanie i wkręcenie sprężynki.
Pod gwint M8x1.25 robi się otwiert 6.8mm - czyli śruba 8mm mieści się w tolerancji rozwiertu pod sprężynkę do 1/4"-20.
To czy mam rację z tą sprężynką zależy od tego jaką dokładnie śrubę tam wkręcasz.

mmluty
13-06-2016, 10:06
mmluty mieszasz z tymi gwintami... 1/4" (2/8 ) to ten mały gwint co jest w aparacie, więc skoro w twoim jest taki jak w aparacie, to musi to być 1/4".
Przepraszam faktycznie namieszałem, coś mnie zaćmiło, chyba dlatego, że wszędzie mam wkręcone szybkozłączki i gwint który najczęściej oglądam to ten od spodu głowicy kiedy ją zmieniam. W tym co napisałem zgadza się tylko to, że T150-600 ma gwint taki jak korpus aparatu, czyli 1/4" a nie 3/8".

arkonsik
24-06-2016, 05:32
mmluty mocno mi zamieszał, GonzoG wszystko już wyjaśnił. Tamron ma fabrycznie szersze mocowanie niż 1/4 cala. Stosuję tą spręzynkę, żeby wzmocnić gwint. Dzięki niej jest dostosowany do średnicy 1/4. W serwisie tamrona nie można kupić jej odzielnie tylko całe mocowanie. Zakup tej sprężynki uratowałby mnie przed wierceniem, ale nie mam pomysłu, gdzie ją dostać. Przedstawiam też zdjęcie mocowania i tego systemu od innego użytownika tamrona.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/c2f6169655d7660c-2.jpg
źródło (http://images75.fotosik.pl/700/c2f6169655d7660c.jpg)
http://images75.fotosik.pl/700/c2f6169655d7660c.jpg

puls
14-10-2016, 16:24
Mam dokładnie ten sam problem, znalazłeś jakiś sposób?
Moja sprężynka wykręciła się o jeden zwój i przy próbie wkręcenia lekko się odgięła, a później było już tylko gorzej...

rumi971
14-10-2016, 20:52
Witam,miałem ten sam problem.Sprężynka wykręciła się podczas wykręcania monopodu. Oddałem stopkę statywową do punktu gdzie kupiłem obiektyw,odesłali do tamrona i w ramach gwarancji naprawili. Wyglądało tak jakby wkręcili albo tę samą albo nową sprężynkę.Stopka została ta sama. Widzę że ten problem występuje u użytkowników.

puls
14-10-2016, 21:35
Dziękuję za info, czyli jest szansa na naprawę. Ktoś wcześniej pisał że uszkodzenia takie zaliczają się do "mechanicznych" a one jak wiadomo nie podlegają gwarancji.
Już rozglądałem się za nowym uchwytem ale cena odstraszyła...

kurako92
15-10-2016, 13:07
Uszkodzenia mechaniczne nie zaliczają się do gwarancji bo jak dobrze wiadomo gwarancja to odpowiedzialność producenta od wady materiałowej sprzedawanego produktu. Natomiast moim zdaniem, do uszkodzenia sprężyny nie doszło z powodu nie zastosowania się do instrukcji obsługi obiektywu lub statywu a po prostu z powodu kiepskiego elementu który może mieć jakąś wadę materiałowa. Spokojnie bym to reklamowal w ramach gwarancji producenta

rumi971
15-10-2016, 20:37
Ta stalowa sprężynka powinna dodatkowo zostac wklejona ,samo jej wkręcenie może nie rozwiązac wproblemu który pózniej będzie się powtarzał. Stopa wykonana jest z aluminium i dlatego ta stalowa przejściówka.Ja też nie wiem ile u mnie to wytrzyma , użytkuję normalnie bez chamskiego mocnego dokrecania. Skoro tamron to naprawia na gwarancjii warto przedłużyc gwarancję i reklamowac.

puls
05-01-2017, 19:23
Zmobilizowałem się i obiektyw odesłałem do naprawy i w moim przypadku dostałem nowy uchwyt, przy okazji optyka została wyczyszczona bo złapał trochę kurzu.
To tak gwoli wyjaśnienia że jednak traktują wspomnianą usterkę jako podlegającą naprawie/wymianie gwarancyjnej.

nikoniarz
06-01-2017, 11:34
Ta "sprężynka" to typowy helicoil. Wkręcałem swego czasu tysiące takich rocznie (sporadycznie zdarza mi się do dziś). Wykręcanie się jej to źle wykonany gwint pod osadzenie helicoila i/lub zbyt silne dokręcanie powodujące "odkształcanie" się samego helicoila (ale to akurat bardzo rzadka przyczyna).

arkonsik
01-09-2019, 20:36
Ta "sprężynka" to typowy helicoil. Wkręcałem swego czasu tysiące takich rocznie (sporadycznie zdarza mi się do dziś). Wykręcanie się jej to źle wykonany gwint pod osadzenie helicoila i/lub zbyt silne dokręcanie powodujące "odkształcanie" się samego helicoila (ale to akurat bardzo rzadka przyczyna).
Jak szukac tego helicoila? Jakie oznaczenie. Wlasnie wykrecila mi sie juz w drugim mocowaniu. Czy jakies wklejenie klejem do metalu pomoze?

Zbyszek
01-09-2019, 20:55
Wpisz w wyszukiwarkę hasło "helicoil" i rozmiar gwintu docelowego i powinno znaleźć bez problemu. A co do klejenia to zdecydowanie klej do metalu powinien pomóc jednak ważniejsze żeby ten "helicoil" był wystarczająco ciasny do obecnego gwintu.

arkonsik
08-09-2019, 16:25
Wpisz w wyszukiwarkę hasło "helicoil" i rozmiar gwintu docelowego i powinno znaleźć bez problemu. A co do klejenia to zdecydowanie klej do metalu powinien pomóc jednak ważniejsze żeby ten "helicoil" był wystarczająco ciasny do obecnego gwintu.

Czyli helicoil 1/4 cala?

Zbyszek
08-09-2019, 20:50
Jeśli to był gwint statywowy 1/4 cala to tak.

arkonsik
14-09-2019, 21:32
Nigdzie w necie nie widze takiego