PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o zakup sprzętu za 5000-7000 (4/3 vs inne)

ukrytysmok
10-06-2016, 08:48
Witam

Chciałbym w przyszłości zająć się fotografią komercyjną. Sesje ślubne, zdjęcia produktów do sklepów internetowych, zdjęcia modowe, a do tego móc spełniać się hobbystyczno-artystycznie (zdjęcia ludzi, akty, portrety itd.). Aktualnie posiadam aparat Lumix L-1 z bardzo dobrym obiektywem Leica D VARIO-ELMARIT 14-50 mm f/2.8-3.5, ale do dyspozycji mam również trzy obiektywy pod nikona:
AF MICRO NIKKOR
105mm
1:2.8 D

AF NIKKOR
25-105mm
1:3.5-4.5

AF NIKKOR
50mm
1:1.8D

Pojawił się dylemat, w który system powinienem inwestować oraz jaki wybrać aparat + szkła? Chciałbym zmieścić się w kwocie 5000-7000 razem z wszelkimi akcesoriami takimi jak statyw itd.
Proszę o poradę i pozdrawiam

Panerai
10-06-2016, 08:51
Nie wierzę, że to czytam :(

ukrytysmok
10-06-2016, 08:55
nie wierzę, że pierwszy hejt wjeżdża po 3 minutach ;) nie wierzysz bo..?

Zdebik
10-06-2016, 09:22
Sprzedaj wszystko i kup Pentaxa.

Marek
10-06-2016, 09:24
a możesz pokazać swoje PF?
Będzie łatwiej coś podpowiedzieć widząc jakie kadry robisz....

GonzoG
10-06-2016, 09:34
Bo 5000-7000 zł to budżet na aparat do domowego pstrykania, a nie powazne podejście do tematu.

Samo D750 to jest ponad 7.5k PLN, a do tego przydałoby ci sie jeszcze coś szerokiego - np 28/1.8 - 2.5k PLN
Statyw, aku do lampy i aparatu, ładowarka, karty pamięci to dodstkowe ok 1k PLN.
Jako zapas może służyć ten lumix, ale potrzebna do niego lampa - czyli jakieś 500zl... i już jest prawie 12k....

ukrytysmok
10-06-2016, 09:39
Marek2004:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/1195229-1.jpg
źródło (http://plfoto.com/zdjecia_new/1195229.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/1803758-1.jpg
źródło (http://plfoto.com/zdjecia_new2/1803758.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/1186759-1.jpg
źródło (http://plfoto.com/zdjecia_new/1186759.jpg)

tylko te zdjęcia były robione już bardzo dawno temu, nie pamiętam czy już na cyfrówce czy jeszcze na F70 ;) teraz chciałbym robić nieco inne rzeczy.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://plfoto.com/zdjecia_new2/2659305.jpg)

To jest trochę nowsze, robione Lumixem, jakość trochę podniszczona bo niestety nie mam dysku przy sobie i musiałem je pobrać z jakiegoś serwisu społecznościowego ;)

- - - - kolejny post - - - - - -

Bo 5000-7000 zł to budżet na aparat do domowego pstrykania, a nie powazne podejście do tematu.

Samo D750 to jest ponad 7.5k PLN, a do tego przydałoby ci sie jeszcze coś szerokiego - np 28/1.8 - 2.5k PLN
Statyw, aku do lampy i aparatu, ładowarka, karty pamięci to dodstkowe ok 1k PLN.
Jako zapas może służyć ten lumix, ale potrzebna do niego lampa - czyli jakieś 500zl... i już jest prawie 12k....

Dzięki za konkrety!
Chciałbym dobrać możliwie najlepszy zestaw za tą kwotę. Pewnie jakby była potrzeba to i z 8000 bym przeznaczył. Wiem, że cudów nie ma, ale przy tej kwocie to moim zdaniem za dużo, żeby kupić byle co, a za mało, żeby kupić coś super PRO. Muszę mierzyć siły na zamiary i chcę złożyć najlepszy zestaw w tym budżecie, dlatego się konsultuje. Sprzęt może być używany.

Marek
10-06-2016, 09:49
Do tego co wymienił GonzoG dolicz jeszcze stronę internetową, dobry monitor, komp, program do obróbki. Ja się mocno nie znam ale tak 20-25kpln wydasz w mgnieniu oka.
Niestety, to co pokazałeś to nie PF tylko trzy zdjęcia, które widać, jedno którego nie widać i niewiele mają wspólnego ze ślubniakami. A na tym chcesz zarabiać.
Sam sprzęt nie wystarczy niestety....

... Sprzęt może być używany.

Ja szukałbym: D700 +20-35-85/1,8. Problemem będzie zmiana szkieł więc zasugeruję 24-70/2,8 + SB.

ukrytysmok
10-06-2016, 09:54
Panowie, ja nie chcę kupić sprzętu i od razu wbić się na rynek i trzepać kokosy..
Nie proszę też o ocenę tego czy moje zdjęcia się do tego nadają czy nie.
Proszę o pomoc w dobrze sprzętu, który w przyszłości mi posłuży właśnie do tego.
Teraz chce się intensywnie zająć nauką, żeby w przyszłości robić to co napisałem wcześniej.
Mam wzrok fotograficzny, czuje to, widzę co chcę sfotografować i wiem jakie efekty chcę uzyskać, myślę że poradzę sobie z nauką i z czasem będę dokupował nowych potrzebnych rzeczy. Od małego mam styczność z foto, chęci do pstrykania fotek zaszczepił we mnie tata, który sam jest mocnym pasjonatem. Fotografia jest dla mnie o tyle hm.. dobra, że wiem, że mogę być w tym dobry i mam poczucie estetyki. Nie kocham tego robić, lubię to, ale dzięki temu nie mam tak jak z innymi dziedzinami życia - mocno się ekscytuje czymś, w czym nie jestem dobry, zaczynam to kochać, ale coś jednak nie wychodzi, za dużo ekscytacji i chęci bycia najlepszym. Tu jest odwrotnie, robie to bo lubię to robić, bez większych emocji i na chłodno, jest ok. Mam zamiar iść dalej tą drogą, proszę Was jedynie o pomoc bo dawno tego tematu nie śledziłem, dużo rzeczy pozapominałem. Możecie mi pomóc, albo mnie shejtować i nie będę Wam zawracał głowy, poszukam odpowiedzi dalej, bo jestem na to zdecydowany.

Marek, dziękuje bardzo za konkrety.

amirez
10-06-2016, 09:55
Witam
Chciałbym w przyszłości zająć się fotografią komercyjną. Sesje ślubne, zdjęcia produktów do sklepów internetowych, zdjęcia modowe, a do tego móc spełniać się hobbystyczno-artystycznie (zdjęcia ludzi, akty, portrety itd.).
[...] Chciałbym zmieścić się w kwocie 5000-7000 razem z wszelkimi akcesoriami takimi jak statyw itd.
Proszę o poradę i pozdrawiam
Pomnóż kwotę razy min. 6 i będziesz mógł się mieścić ;) Fotografia zarobkowa to droga zabawa.
Podejście bez sensu. Jeżeli kupisz dzisiaj najnowszy sprzęt to... za "kiedyś" jak będziesz chciał na nim zarabiać będzie on starocią, która zdjęć nie robi.
Po pierwsze klient patrzy na sprzęt fotografa. Za podana kwotę nie kupisz FX + szkła + lampa + pierdoły. 5k to dzisiaj sprzęt z półki amatorskiej, nawet używany. Sprawdź, ile kosztuje D7200.
Zdjęć nie oceniam, ale droga długa. Ćwicz, trenuj, zbieraj kasę.

ukrytysmok
10-06-2016, 09:58
Pomnóż kwotę razy min. 6 i będziesz mógł się mieścić ;) Fotografia zarobkowa to droga zabawa.

Nie od razu Rzym zbudowano :D

dziobak
10-06-2016, 10:12
Podejście bez sensu. Jeżeli kupisz dzisiaj najnowszy sprzęt to... za "kiedyś" jak będziesz chciał na nim zarabiać będzie on starocią, która zdjęć nie robi.
Po pierwsze klient patrzy na sprzęt fotografa. Za podana kwotę nie kupisz FX + szkła + lampa + pierdoły. 5k to dzisiaj sprzęt z półki amatorskiej, nawet używany. Sprawdź, ile kosztuje D7200.
Zdjęć nie oceniam, ale droga długa. Ćwicz, trenuj, zbieraj kasę.

Jaja sobie robicie? Przecież używany sprzęt można kupić dużo taniej. Jako że jesteśmy na forum nikona to podam przykład canona :).
Stare 5D + 35/2 + 85/1.8 to ok. 4 tys.
Tym zestawem można zrobić prawie wszystko.
Jeszcze jedno. Klient ma w dudzie jaki masz sprzęt. Jego interesuje rezultat.

ukrytysmok
10-06-2016, 10:18
Dziobak, dzięki za informacje. Rozmawiałem wczoraj z koleżanką, która prowadzi właśnie firmę zajmującą się głównie sesjami ślubnymi, mówiła, że była na warsztatach u Adama Trzcionka i on bardzo polecał 5D.

Pytanie tylko jeszcze - czy zapomnieć o sprzęcie, który mam do dyspozycji obecnie?

dziobak
10-06-2016, 10:51
Dziobak, dzięki za informacje. Rozmawiałem wczoraj z koleżanką, która prowadzi właśnie firmę zajmującą się głównie sesjami ślubnymi, mówiła, że była na warsztatach u Adama Trzcionka i on bardzo polecał 5D.

Pytanie tylko jeszcze - czy zapomnieć o sprzęcie, który mam do dyspozycji obecnie?

Nie dziwię się że Adam polecał 5D po bo wciąż świetny aparat za relatywnie niewielkie pieniądze. IMO daje ładniejszy obrazek na niskim ISO od 5D Mark III czy 6D. ISO 1600 jest tam spokojnie używalne i fajnie wygląda a i 3200 często stosowałem.
Zmiana systemu to zawsze trudna sytuacja. Popatrz sobie ile kosztuje jakieś używane body FF nikona i podejmij decyzję.
Jak już raz wejdziesz w pełną klatkę to do cropa raczej nie wrócisz...

W temacie pisałeś jeszcze o systemie 4/3 więc moja rada - zapomnij. Olympus robi(ł) świetny sprzęt i obiektywy ale ograniczeniem jest matryca.
Sami zapędzili się w ślepą uliczkę. Kilka lat temu moja siostra wydała kupę szmalu na E-3 i profesjonalne obiektywy za jeszcze większą kasę. Dzisiaj już wymieniła 4 migawkę w aparacie i jak jej całkowicie padnie to te obiektyw będzie mogła sobie na parapecie no najwyżej postawić bo Olympus od kilku lat nie produkuje żadnego body w systemie 4/3. Praktycznie ten system już nie istnieje. Osobiście mnie to boli bo firma z takimi tradycjami mogłaby wypuścić jakąś pełną klatkę. Jakby nie było stare obiektywy OM doskonale się sprawują na pełnej klatce Canona :)

ukrytysmok
10-06-2016, 10:58
Fakt, ten lumix co mam był kupowany pare lat temu za jakieś 4 tyś PLN, a teraz nie ma nawet gdzie podłączyć obiektywu. Podobno wyjątkiem jest Olympus om-d e-m1, wydany w 2013 roku, który jest przystosowany do współpracy z obiektywami z systemu 4/3. Można go dostać za 3000 PLN (body) czyli tyle co np. Canona 5d mark II. Wracając do samego Lumixa ze świetnym kitowym obiektywem, kiedyś był warty mnóstwo pieniędzy, teraz nie można go sprzedać nawet za 2000 PLN ;)

dziobak
10-06-2016, 11:09
Podobno wyjątkiem jest Olympus om-d e-m1, wydany w 2013 roku, który jest przystosowany do współpracy z obiektywami z systemu 4/3. Można go dostać za 3000 PLN )

Z tego co czytam to wspiera obiektyw 4/3 ale poprzez adapter. Czyli porażka i zapomnij.
Jak masz ograniczone fundusze ale zależy Tobie na jakości to kupuj używany aparat pełnoklatkowy. Nie ma znaczenia czy to będzie Nikon czy Canon.

ukrytysmok
10-06-2016, 11:19
A co do tych obiektywów Nikona, które posiadam do dyspozycji, czy warto brać je pod uwagę?
Wiem, że są mocno stare, czytałem o nich dużo dobrych opinii, ale czy z FF będą dobrze współgrały?

d90
10-06-2016, 12:11
Smoku
Kup se uzywane sony a7.
Szkła zapniesz wszystkie. Matryca pozwoli na bardzo wiele.
Zarobisz - dokupisz super słoiki. Na teraz - manualne - rownie dobre - ale bez af.

Szkła te co masz. Dokupisz jakby co z af cos do repo. Studio i portret zrobisz.
Puszka do 4tys. Reszta to oświetlenie.

Spokojnie dasz rade.
Małą matryce sprzedaj. Dokup jakikolwiek inny. Taki co przyjmnie wszystkie szkła, jak wspomniane a7.

I jedziesz z koksem.

(Rada: delikatniej traktuj fotki. Szczegolnie art nude. Pilnuj cieni...bo to co pokazałeś, to takie zwykle - jakbyś zonie cyknal, w trakcie piątkowego wieczoru...troszke ordynarnie to wyglada. Sorki za szczerość.)
Pzdr

Marek
10-06-2016, 12:12
A co do tych obiektywów Nikona, które posiadam do dyspozycji, czy warto brać je pod uwagę?
Wiem, że są mocno stare, czytałem o nich dużo dobrych opinii, ale czy z FF będą dobrze współgrały?

Zostawiłbym 105/2,8 - świetne szkło. Przyda się do ślubów (detale i portret). Jak to uzupełnisz D700+24-70 to zrobisz praktycznie wszystko. Później się zorientujesz co Ci pasuje i co lubisz: Może 16fisch (to tylko kilka kadrów z reportażu) a może 14-24? 20-24-35 70-200? Możliwości będziesz miał raczej nieograniczone. A raczej ograniczone - finansowo.

Powiem tak: Ja zostawiłbym 105/2,8. Resztę sprzedał. Kupił D700 (D610) + 24-70/2,8 +SB.

d90
10-06-2016, 12:16
I jesli nie jestes zdecydowany co do szkieł, to odradzam zupełnie nikona...

Marek
10-06-2016, 12:19
I jesli nie jestes zdecydowany co do szkieł, to odradzam zupełnie nikona...

o tak, tak. nikon zupełnie zdjęć nie robi. Święte słowa. Za to w manualu z A7 będzie trafiał 100% kadrów.... D90, no proszę...

Zelber
10-06-2016, 12:51
Jaja sobie robicie? Przecież używany sprzęt można kupić dużo taniej. Jako że jesteśmy na forum nikona to podam przykład canona :).
Stare 5D + 35/2 + 85/1.8 to ok. 4 tys.
Tym zestawem można zrobić prawie wszystko.
Bez backupu szkieł i puszek? Odważnie.

GonzoG
10-06-2016, 13:04
Stare 5D może i robi dobre zdjecia, ale na ciemny kościół, czy sale weselną, to z jego AF bym sie nie wybierał.

D700+ 28/2.8 czy 35/2 mogą uzupełnić posiadane 50 i 105 mm i z tym jako tako można zaczynać. Ale będziesz musiał wachlowac szkłami, a jak nie masz w tym wprawy, to masa kadrów ucieknie.
Rozwiązaniem jest np. 24-70/2.8 (Nikkor lub Tamron) albo po taniości Tamron 28-75/2.8
Ale w 7k z lampą+aku+ ładowarka, statyw, karty, itp się nie zmieścisz.

dziobak
10-06-2016, 13:24
Bez backupu szkieł i puszek? Odważnie.

Nic nie pisałem o backupie puszki bo dla mnie to oczywista oczywistość, że trzeba mieć coś w zamian w razie awarii. Co do backupu szkieł to śmiech mnie raczej ogarnia bo czy kiedykolwiek Wam padł obiektyw podczas zdjęć ślubnych? Nawet jeśli to przecież mało kto idzie tam focić z jednym obiektywem.

Zoom jest zawsze dobrym rozwiązaniem gdy nie chcesz używać stałek.
Co do AF w 5D to zazwyczaj narzekają na niego ci, którzy nigdy tego aparatu nie mieli w ręku. Ja się zgadzam, że on odbiega dosyć mocno od tego co oferuje Nikon, ale uwierzcie - da się tym robić zdjęcia nawet przy ISO 3200 i f1.4.
Wracając do stałek. Spokojnie da się zrobić ślub mając dwie stałki i jedno body (oczywiście kolejne w zapasie). Ceremonia to nie wyścig i jest czas na zmianę szkieł. W ostateczności można zrobić nawet całość na 35mm.

Marek
10-06-2016, 13:33
Mniemam, że nie pójdzie na pierwsze zlecenie jako pierwszy i jedyny fotograf...

dziobak
10-06-2016, 13:37
Mniemam, że nie pójdzie na pierwsze zlecenie jako pierwszy i jedyny fotograf...

Daj człowiekowi szansę. Może ciebie zaskoczy :) Nie każdy zamawia fotografia za 3000-4000 tyś. Więcej wiary. Tacy początkujący za tysiaka także są w stanie wykonać dobre zdjęcia :)

Marek
10-06-2016, 13:42
Daj człowiekowi szansę. Może ciebie zaskoczy :) Nie każdy zamawia fotografia za 3000-4000 tyś. Więcej wiary. Tacy początkujący za tysiaka także są w stanie wykonać dobre zdjęcia :)

nie miałem na myśli jakie zdjęcia zrobi, ale raczej myślalem o odpowiedzialności za zdjęcia, o stresie, o "otrzaskaniu się " z ceremonią, co po czym ( kiedy lecieć na chór i zrobić zdjęcia z góry) itd... ) Zdjęcia to może zrobić lepsze niż pierwszy

ukrytysmok
10-06-2016, 13:46
Panowie, ja zdaje sobie sprawę, że jeszcze daleka droga ;) w zasadzie bardziej by mi zależało na wykonywaniu nietuzinkowych sesji ślubnych niż robieniu zdjęć z całej ceremonii, wolałbym to traktować jako jedynie dodatek, a wyspecjalizować się w tym pierwszym temacie.
Jeżeli bym już dostał zlecenie pewnie bym sam na pierwsze nie leciał, raczej bym zrobił kilka za darmo jako osoba dodatkowo fotografująca ;) żeby coś robić, trzeba zacząć to robić. Dzięki za fajną wymianę zdań i opinii , dużo się dowiedziałem i w zasadzie uzyskałem odpowiedzi na zadane pytania. Jeżeli ktoś chciałby coś dodać w kwestii akcesoriów, w które byłoby warto się zaopatrzyć czy cokolwiek innego związanego z tematem to z chęcią wysłucham!

dziobak
10-06-2016, 13:49
nie miałem na myśli jakie zdjęcia zrobi, ale raczej myślalem o odpowiedzialności za zdjęcia, o stresie, o "otrzaskaniu się " z ceremonią, co po czym ( kiedy lecieć na chór i zrobić zdjęcia z góry)

IMO nie jest to konieczne. W sensie, że dobre zdjęcia bez ujęcia z chóru także będą OK.

ukrytysmok
10-06-2016, 14:19
Jeszcze jedno pytanie - co sądzić o egzemplarzach, które ktoś sprzedaje od razu po wymianie np. migawki? Czy powinno budzić to nie pokój? Wiem, że każda ma swoją żywotność, ale np. znalazłem ogłoszenie z D600 - stan licznika 10 000, zakupiony w 2013r. po akcji serwisowej wymiany migawki i czyszczeniu matrycy.

Marek
10-06-2016, 14:34
IMO nie jest to konieczne. W sensie, że dobre zdjęcia bez ujęcia z chóru także będą OK.

To oczywista oczywistość.

jo44
10-06-2016, 15:14
Jeszcze jedno pytanie - co sądzić o egzemplarzach, które ktoś sprzedaje od razu po wymianie np. migawki? Czy powinno budzić to nie pokój? Wiem, że każda ma swoją żywotność, ale np. znalazłem ogłoszenie z D600 - stan licznika 10 000, zakupiony w 2013r. po akcji serwisowej wymiany migawki i czyszczeniu matrycy.
Ostrożnie. D600 to model z tzw "wieczną gwarancją" na migawkę. Serwis wymienia migawkę w przypadku gdy egzemplarz "chlapie olejem" bez względu na gwarancję - najczęściej nawet bez weryfikacji. Licznik nie jest resetowany.
Powyższe ogłoszenie sugeruje, że jest to prawie nówka, ale na ALL jest kilku sprzedawców, którzy, delikatnie mówiąc, nadużywają zaufania kupującego. Jednakże , jeśli sprawa jest "czysta" warto kupić - po 2-3 wymianach migawki serwis proponuje nowego D610.

Archibald6803
10-06-2016, 15:18
Nic nie pisałem o backupie puszki bo dla mnie to oczywista oczywistość, że trzeba mieć coś w zamian w razie awarii. Co do backupu szkieł to śmiech mnie raczej ogarnia bo czy kiedykolwiek Wam padł obiektyw podczas zdjęć ślubnych? ........................

czasami przytachanie na robotę całej masy sprzętu też może nie pomóc ........

http://www.penera.pl/2698/fotograf_wpadl_na_slubie_prosto_do_fontanny.html

ukrytysmok
10-06-2016, 16:57
Znalazłem tez takiego canona:
http://olx.pl/i2/oferta/canon-5d-mark-ii-body-stan-idealny-CID99-IDfZCnN.html
Podejrzanie niska cena?
W sumie chciałem usunąć to zapytanie, ale widzę tylko edycje. Nie ma sensu pytać Was o każdy znaleziony model, odpowiedz na swoje pytanie juz uzyskałem, wiem, ze muszę znaleźć FF, konkretny model juz nie jest, aż tak mocno istotny bo najstarsza prawda jest znana, ze fotograf robi zdjęcie, a aparat jest jedynie narzędziem :) pozdrawiam.

kurczeblade
10-06-2016, 18:24

Dobry żart. A na co drugim spotkaniu praktycznie z Parą Młodą mam zapytanie o sprzęt i czy dysponuję zapasem. Coraz częściej padają też pytania o robienie backupu.
Ludzie są coraz bardziej świadomi, i to nie są czasy gdzie jedynym źródłem informacji była gazeta, lub TV.

Rezultat hmmm ? Jak myślisz, kto będzie miał lepszy rezultat Z tych dwóch?
1) DOBRY FOTOGRAF - z dobrym aktualnym sprzętem, wysokiej klasy.
2) DOBRY FOTOGRAF - czy z takim "Stare 5D + 35/2 + 85/1.8 to ok. 4 tys."

Teraz jest przesycenie rynku fotografami ślubnymi i raczej trzeba coś mieć, żeby czymś robić zdjęcia. Takim 5D można było robić zdjęcia 5 lat temu ponad.

Zelber
10-06-2016, 18:38
Dla mnie do kotletów 2x D750 to minimum... i w sumie optimum, bo pchanie się w D4/s/5 czysto pod kotlet nie jest finansowo uzasadnione.

Najbardziej mnie śmieszy taki "ruch" "prawdziwych fotografów" dla których sprzęt nie ma znaczenia, twierdzących że dobry fotograf zrobi dobre zdjęcia pudełkiem po butach... tylko dziwnym trafem ŻADEN z nich nie pokaże ŻADNYCH swoich zdjęć.

amirez
10-06-2016, 18:56
Witam
Chciałbym w przyszłości zająć się fotografią komercyjną. Sesje ślubne, zdjęcia produktów do sklepów internetowych, zdjęcia modowe, a do tego móc spełniać się hobbystyczno-artystycznie (zdjęcia ludzi, akty, portrety itd.).
A już na mnie pojeździli ;) Z powyższych postów wychodzi, że dobrze policzyłem. Do zdjęć, które planujesz komercyjnie robić, trzeba niestety dużo włożyć, aby ew. wyjąć. ;)
Plus pomysł, czym zaskoczyć klienta, aby być lepszym/ciekawszym od innych. I nie chodzi tutaj o cenę za usługi.

ksh
10-06-2016, 19:15
Nikon D700 + 24-70 2.8 i lampa, to byłby chyba dobry początek i w sensownych pieniądzach, D610 za dużo pochłonie kasy na początek, chyba że używane D600 ale to niech znający temat doradzą.
Potrzebujesz pełnej klatki w konkretnym systemie żeby sobie zbierać obiektywy i dodatki, a potem jak już będzie kasa to dokupujesz drugi aparat i minimalizujesz "straty".

kurczeblade
10-06-2016, 20:08
Dla mnie do kotletów 2x D750 to minimum... i w sumie optimum, bo pchanie się w D4/s/5 czysto pod kotlet nie jest finansowo uzasadnione.

Najbardziej mnie śmieszy taki "ruch" "prawdziwych fotografów" dla których sprzęt nie ma znaczenia, twierdzących że dobry fotograf zrobi dobre zdjęcia pudełkiem po butach... tylko dziwnym trafem ŻADEN z nich nie pokaże ŻADNYCH swoich zdjęć.

Zgadza się. Bo przeważnie nikt z tych osób nie był nigdy na takim zleceniu i nie zdaje sobie sprawy z panujących warunków przy tego typu fotografii.

dziobak
10-06-2016, 20:18
Takim 5D można było robić zdjęcia 5 lat temu ponad.

Jasne. Dzisiaj już się tym sprzętem nie da robić zdjęć :mrgreen:

waldek
10-06-2016, 20:22
Oczywiście że da się ale ze względu na szybko zmieniające się warunki lepiej mieć sprzęt o pewniejszym AF.
To chyba oczywiste.
Jak jesteś jedynym fotografem co zrobisz jak większość zdjęć będzie nieostra?

dziobak
10-06-2016, 20:38
Oczywiście że da się ale ze względu na szybko zmieniające się warunki lepiej mieć sprzęt o pewniejszym AF.
To chyba oczywiste.
Jak jesteś jedynym fotografem co zrobisz jak większość zdjęć będzie nieostra?

Ależ oczywiste jest, że lepiej mieć sprzęt z lepszym AF niż z gorszym. Co do 5D to cała rzesza fotografów używała go (i sporo z nich używa nadal) do zdjęć ślubnych. Ten AF tam naprawdę jest i działa. Uwierzcie :)

Znalazłem tez takiego canona:
http://olx.pl/i2/oferta/canon-5d-mark-ii-body-stan-idealny-CID99-IDfZCnN.html
P

5DmkII był produkowany bodajże do 2012 r. Jeśli sprzedający twierdzi że kupił go jako nowy w 2015 r to jest to ciekawa sprawa.

Zelber
10-06-2016, 21:23
Ostatnie zdjęcia: impreza firmowa + występy artystyczne(weźmy pod uwagę 2 atrakcje, bębny UV i koncert)
Bębny:
Ekspozycja bez lampy błyskowej: ISO 25600, f/1.4, 1/50s. Przy delikatnym dopaleniu tego lampą tak, aby zdjęcia nie straciły klimatu wyszły okolice ISO 10000, f/2, 1/125s.
Koncert(standard, 3 numery bez lampy):
Ekspozycja na poziomie ISO 1250-12800, 1/250s, f/2.

Poproszę wszystkich specjalistów od fotografii o wytłumaczenie mi jak zrobić tego typu zdjęcia body mającym maksymalne ISO 3200 ;)

kurczeblade
10-06-2016, 21:29

No bo widzisz, ja widzę przepaść techniczną między takim 5D classic, a 5Dmk3. Ale jak Ty nie widzisz różnicy na ten czas, to po co przepłacać. Możesz walić w ciemnych kościołach lampą po ludziach niczym halogenem jak to 10 lat temu się robiło.

Będziesz pokazywał ludziom takie oświetlone postacie a za nimi ciemne plamy z tego swojego 5Dclassic, a pójdzie Para Młoda na kolejne spotkanie na którym ktoś pokaże pięknie naświetlone zdjęcia z takiego D750 i Para Młoda z którą miałeś spotkanie nawet Ci nie odpiszą że nie są Tobą zainteresowani...
Taka prawda. Myślisz że Para Młoda wybiera sobie jednego fotografa na spotkanie do przeanalizowania zdjęć i bierze pierwszego lepszego z brzegu, wiesz ilu teraz jest fotografów !? Od wybory do koloru, ze sprzętem wartości po 40tyś zł. z umiejętnościami i talentem, z dobrym portfolio i obcykanym marketingiem.

Ale powodzenia, tak jak już kolega wspomniał, można zrobić nawet zdjęcia pudełkiem od zapałek! :)

d90
10-06-2016, 22:25
Ludzie !!!
Ten człowiek nie otwiera kombinatu pt.: " zabiorę wszystkie zlecenia na kotleta w kraju".
On chce - zacząć - spróbować - chyba ze ja cos przeoczyłem...

Nie potrzeba mu zapasu, super iso itd. Nie potrzeba aefu z księżyca.
Ma wywalić kupę kasy tylko po to, zeby stwierdzić za jakis czas - za duzo roboty z tym kotletem, rynek przepakowany, nie potrafie tego ogarnac ?

Do tych wniosków dojdzie z klamotami za pare groszy z iso do choćby 1600.

A jesli potrafi, dokupi bardzo szybko. Bo zarobi juz samo na siebie...a jesli nie - to tanio kupi i tanio sprzeda.
Bez strat jakiś ogromnych odsprzeda i zaniecha działalności fotopstryka (co z resztą, z przykrością, ale jednak - przewiduje - patrząc na te przykładowe fotki, które mamy okazje zobaczyć na pierwszej stronie watku).

kurczeblade
10-06-2016, 22:53
Ludzie !!!
Ten człowiek nie otwiera kombinatu pt.: " zabiorę wszystkie zlecenia na kotleta w kraju".
On chce - zacząć - spróbować - chyba ze ja cos przeoczyłem...

Nie potrzeba mu zapasu, super iso itd. Nie potrzeba aefu z księżyca.
Ma wywalić kupę kasy tylko po to, zeby stwierdzić za jakis czas - za duzo roboty z tym kotletem, rynek przepakowany, nie potrafie tego ogarnac ?

Do tych wniosków dojdzie z klamotami za pare groszy z iso do choćby 1600.

A jesli potrafi, dokupi bardzo szybko. Bo zarobi juz samo na siebie...a jesli nie - to tanio kupi i tanio sprzeda.
Bez strat jakiś ogromnych odsprzeda i zaniecha działalności fotopstryka (co z resztą, z przykrością, ale jednak - przewiduje - patrząc na te przykładowe fotki, które mamy okazje zobaczyć na pierwszej stronie watku).

Może i racja ...
to już jeden z kolegów poradził. To można śmiało w takim przypadku brać 5D classica :)

(co z resztą, z przykrością, ale jednak - przewiduje - patrząc na te przykładowe fotki, które mamy okazje zobaczyć na pierwszej stronie watku).
Brałem też to pod uwagę i patrząc się na to, lepszy sprzęt raczej niczego tutaj nie zmieni.

ukrytysmok
10-06-2016, 23:09
Panowie, chce sie troche bronić :) widzę różnice miedzy tymi zdjęciami co robiłem kiedyś i tym co robicie Wy, osoby bardziej PRO (bez ironii!) to dla mnie podstawa, wiem co chce osiągnąć i mniej więcej jak do tego dotrzeć. W tedy miałem umysł gówniarze i nie wiem czy 18 lat wiec jedyne o co prosze, trzymajcie kciuki!:)
Wasze fotografie inspirują.

Krzysztof_BB
11-06-2016, 13:55
Ostatnie zdjęcia: impreza firmowa + występy artystyczne(weźmy pod uwagę 2 atrakcje, bębny UV i koncert)
Bębny:
Ekspozycja bez lampy błyskowej: ISO 25600, f/1.4, 1/50s. Przy delikatnym dopaleniu tego lampą tak, aby zdjęcia nie straciły klimatu wyszły okolice ISO 10000, f/2, 1/125s.
Koncert(standard, 3 numery bez lampy):
Ekspozycja na poziomie ISO 1250-12800, 1/250s, f/2.

Poproszę wszystkich specjalistów od fotografii o wytłumaczenie mi jak zrobić tego typu zdjęcia body mającym maksymalne ISO 3200 ;)

A ja poproszę o prezentację tej foty, której jestem bardzo ciekawy bo ja nigdy 3200 nie przekroczyłęm i to z zamrożeniem ruchu - widocznie to 3200 w Samsungu jest jakieś inne.

Zelber
11-06-2016, 16:30
Krzysztof_BB
Proszę bardzo ;)
http://maciejwitkowski.zenfolio.com/img/s5/v116/p2067463902.jpg D4, ISO 12800, f/2.0, 1/160s, 85mm + doświetlenie lampą.
http://maciejwitkowski.zenfolio.com/img/s11/v28/p2052262098.jpg D750, ISO 10000+0.4 EV, f/2.0, 1/160s, 35 mm + doświetlenie lampą.

Ślub/Kotlet to nie jest, ale tu jest sporo innych przykładów, gdzie jes potrzebne ISO znacznie wyższe niż 3200.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=266940
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=270472

dziobak
11-06-2016, 17:31
W kościele wystarczy ISO 3200 i jasne szkło. Na sali weselnej i tak używa się zazwyczaj lampy. Przykłady z fot jakby nie było nocnych nijak się mają do foto ślubnego.
Przykłady z doświetleniem lampą (bębny) są IMO przykładami na to jak zrujnować atmosferę na zdjęciu. IMO bez doświetlenia byłoby znacznie lepiej.

Andrzej1974
11-06-2016, 17:54
Dziwię się jeszcze, że nikt nie pisze, że bez aparatu z ponad 50k "używalnego" ISO nie da rady ogarnąć się ślubu...

janecki
11-06-2016, 18:03
Ja mam podobny dylemat, ale uważam że jak już zaczyna się coś robić, to warto w to zainwestować i czy 5.000zl to nie za mało na sprzęt. Ja mam do wydania między 15.000 a 30.000 i się zastanawiam czy ze wszystkim się zmieszcze.

Zelber
11-06-2016, 18:21
W kościele wystarczy ISO 3200 i jasne szkło. Na sali weselnej i tak używa się zazwyczaj lampy. Przykłady z fot jakby nie było nocnych nijak się mają do foto ślubnego.
Życzę powodzenia w robieniu zdjęć posiadając tylko puszkę z ISO 3200 i jedną lampę w miejscach pokroju restauracja letnia:
http://www.letnia.com/let/fot/tlo1.jpg
Ciemnica z dosyć wysokim, ciemnym, drewnianym sufitem.

Przykłady z doświetleniem lampą (bębny) są IMO przykładami na to jak zrujnować atmosferę na zdjęciu. IMO bez doświetlenia byłoby znacznie lepiej.
Zdajesz sobie sprawę, że wtedy wyszła by ekspozycja na poziomie:
f/2.0, 1/100s ISO 102400? W dalszym ciągu uważasz, że wyglądałoby to lepiej?

Dziwię się jeszcze, że nikt nie pisze, że bez aparatu z ponad 50k "używalnego" ISO nie da rady ogarnąć się ślubu...
Dobre ISO do 6400, czyli dobrze wyglądające 1080px na monitorach 20+ cali(papier jest bardziej łaskawy, więc drukiem bym się nie martwił) to moim zdaniem minimum na rok 2016, jeżeli chcemy prezentować jakiś poziom. Czyli pod względem matrycy wychodzi właśnie poziom D610/D750/D810/6D/5Dmk3.

GonzoG
11-06-2016, 21:01
A ja poproszę o prezentację tej foty, której jestem bardzo ciekawy bo ja nigdy 3200 nie przekroczyłęm i to z zamrożeniem ruchu - widocznie to 3200 w Samsungu jest jakieś inne.
To musisz mieć wyjątkowe szczęście... Ja jeszcze za czasów analogów używałem klisz ISO 3200 i często trzeba było używać czasów rzędu 1/10s przy f/2-f/2.8 aby cokolwiek na zdjęciu mieć z tła...

No jasne, ale jak jasne ?? f/0.2 ?? Tylko co Ci z tego, że masz jasne szkło, jak będziesz potrzebować całej twarzy ostrej, a nie tylko jednego włoska...

kurczeblade
12-06-2016, 00:17
GonzoG myślę że tacy ludzie którzy w ten sposób się wypowiadają, nigdy nie zrobili takiego zlecenia i sami nie wiedzą o czym mówią, bo mogą tylko się domyślać, będąc zawieszonym w jakiś oldskulowych czasach starego sprzętu. I nie życzę żadnej Parze Młodej fotografa który w latach 2016-2017 używa sprzętu który 5-10 lat temu był na topie, to chyba to muszą być ślepe Pary Młode które na szybko wybierają fotografa i nie widzą 5 lat technicznej różnicy między takimi zdjęciami.

Ale niektórzy mają racje, można i zrobić zdjęcie pudełkiem od zapałek - ALE WEŹ TO SPRZEDAJ!
Weź sprzedaj zdjęcie robione pudełkiem od zapałek - chociaż na głupich stockach :D :D :D Aż się zdziwisizz,bo można zrobić tak zdjęcie, ale na stocku nikt Cie tego nie przyjmie :)
To samo z Parami Młodymi, wezmą tego kto ma lepsze technicznie zdjęcia:D

Jeszcze raz życzę komuś powodzenia w biznesie w którym zaczyna robić zdjęcia 5Dclassic, wśród tych co napie..ją dobre zdjęcia z dobrym marketingiem takimi nawet D750 z wyposażeniem na ten czas o wartości 40 tyś zł :)

Ha ha ha ... teraz jest więcej fotografów ślubnych, niż Par Młodych, to więc się wybij z tym sprzętem do 7tyś złotych- będziesz dla mnie mistrzem, lepszym od Jedi w Gwiezdych Wojnach :)

dziobak
12-06-2016, 08:06
Ha ha ha ... teraz jest więcej fotografów ślubnych, niż Par Młodych, to więc się wybij z tym sprzętem do 7tyś złotych- będziesz dla mnie mistrzem, lepszym od Jedi w Gwiezdych Wojnach :)

Wystarczy mieć nieco talentu. Wolałbym dobrego fotografa z 5D i np. 35/2 niż początkującego z 1DX i obiektywami na 40 tysięcy.
Przykładowo taki Adam Trzcionka mógłby nawet przyjść z cropem (nie, z pudełkiem od zapałek bym nie pozwolił) :)

dziobak
12-06-2016, 08:39
Jeszcze wracając do Adam i Kaliny (jako przykład rzecz jasna). Zobaczcie sobie jakie zdjęcia robili kilka lat temu korzystając z body z max 3200 ISO. Potem odpowiedzcie sobie na pytanie co się od tego czasu w kościołach zmieniło? Zaczęli wykręcać żarówki, zasłaniać okna?
Jasne że lepiej mieć lepszy sprzęt niż gorszy i więcej kasy niż mniej :) Nie popadajmy jednak w paranoję, twierdząc że taki 5D już się nie nadaje do ślubów.

janecki
12-06-2016, 10:37
Wystarczy mieć nieco talentu. Wolałbym dobrego fotografa z 5D i np. 35/2 niż początkującego z 1DX i obiektywami na 40 tysięcy.
Przykładowo taki Adam Trzcionka mógłby nawet przyjść z cropem (nie, z pudełkiem od zapałek bym nie pozwolił) :)

A nie lepiej wziąć tego fotografa który ma talent i jednocześnie dobry sprzęt?

burzaa
12-06-2016, 12:27
A nie lepiej wziąć tego fotografa który ma talent i jednocześnie dobry sprzęt?

Takiego najlepiej, ale jednak mając do wyboru, to lepiej tego z talentem niż nieudacznika z D4.

kurczeblade
12-06-2016, 12:39
Dziwne porównania macie :D i jakieś podziały...

Takiego najlepiej, ale jednak mając do wyboru, to lepiej tego z talentem niż nieudacznika z D4.

Chyba na tą chwile nie powinno być problemów z wyborem fotografa posiadającego dobry sprzęt, a zarazem robiącego dobre zdjęcia i mającego doświadczenie w ślubach. Przy takim wysypie fotografów ślubnych!! Więc świadomy klient weźmie sobie fotografa z talentem i z dobrym sprzętem, a nieudacznik z D4 będzie modlił się o to że mu z nieba spadnie zlecenie, w najgorszym przypadku bęzie wystawiał ogłoszenia że kupi zdjęcia od kogoś, żeby móc oszukać potencjalnych klientów - jak to ostatnio bywa. To samo z drugiej strony, co z tego jeśli ktoś ma talent, ale nie stać go na sprzęt i robi takim 5Dclassic (10letnim aparatem) to o czym to świadczy ? O tym że nie ma klientów i brakuję mu kasy na sprzęt i własną reklamę, więc jeżeli go nie stać na podstawowy sprzęt, to nie będzie go stać na to żeby kupić sobie zainteresowanie. A żeby kupić klienta, do niego dotrzeć potrzeba ogromu wsadzonego wysiłku i talent do robienia zdjęć nie gra większej roli, bo jest też marketing. Więc zawszę będzie łatwiej wypromować się osobie która ma $$$ niż osobie która nie ma $$$ i startowanie w biznesie fotograficznym z takim "aparacikiem z przyklejonym tamronem za tysiąc złotych" to strata czasu, wśród konkurencji która nie śpi i jest już wypromowana i wyposażona w topowy sprzęt. :)

burzaa
12-06-2016, 12:55
Dziwne porównania macie :D i jakieś podziały...

Chyba na tą chwile nie powinno być problemów z wyborem fotografa posiadającego dobry sprzęt, a zarazem robiącego dobre zdjęcia i mającego doświadczenie w ślubach. Przy takim wysypie fotografów ślubnych!! Więc świadomy klient weźmie sobie fotografa z talentem z dobrym sprzętem, a nieudacznik z D4 będzie modlił się o to że mu z nieba spadnie zlecenie, w najgorszym przypadku wystawiał ogłoszenia że kupi zdjęcia od kogoś, żeby móc oszukać potencjalnych klientów - jak to ostatnio bywa. To samo z drugiej strony, co z tego jeśli ktoś ma talent, ale nie stać go na sprzęt i robi takim 5D to o czym to świadczy ?

O niczym nie świadczy, zupełnie o niczym!!!
Robi zdjęcia 5D - bo tak chce, bo tak lubi, bo nie jest mu potrzebny lepszy sprzęt, a może najważniejsze - bo potrafi?. Nie, nie twierdzę że D4 nie jest łatwiej, ale bez przesady. Na szczęście nie wysokie iso i cena aparatu decyduje o wartości zdjęcia.
Tak dla wyjaśnienia - nie jestem fotografem ślubnym, nie zarabiam na foto, nie mam 5D(miałem).

Pozdrawiam.

kurczeblade
12-06-2016, 13:13
Ja też miałem piątkę. I raczej nie życzę żadnej Parze Młodej, trafienia na fotografa z tak zacofanym sprzętem na ten czas. :)

Ja sobie nie wyobrażam powrotu do takiego sprzętu i ograniczania siebie aż w taki sposób. W życiu w tym momencie nie zrobiłbym takich zdjęć jak teraz robię przykładowo D750 mając takiego 5dclasic - nawet gdybym miał sto razy większy talent niż mam :D

d90
12-06-2016, 13:38
Znaczy to chyba, ze nie aparat a komputer robi teraz "robotę".
Głupie te Wasze przepychanki.

Zelber
12-06-2016, 13:40
To nie są przepychanki, to jest pseudo dyskusja ludzi robiących zdjęcia w omawianych warunkach z internetowymi "specjalistami".

d90
12-06-2016, 14:02
Fanatyk jestem jasnych szkieł oraz iso. To fakt. Bo jest duzo łatwiej.
Ale bez przesady...i tak większość z Was, majac te same aparaty co macie - ale - bez dostępu do kompa i fotoszopka - nic by nie zrobiła.
Wiec sprawa o edytowanie tu idzie oraz o mozliwosci po prostu matrycy i softu.
Mz
Dlatego to głupia jest dyskusja...

burzaa
12-06-2016, 14:36
To nie są przepychanki, to jest pseudo dyskusja ludzi robiących zdjęcia w omawianych warunkach z internetowymi "specjalistami".

To znaczy że do D4 nie zrobiono żadnych wartościowych zdjęć? Kto tu jest internetowym "specjalistą"? No chyba że takie jest twoje zdanie.

GonzoG
12-06-2016, 14:37
Ale bez przesady...i tak większość z Was, majac te same aparaty co macie - ale - bez dostępu do kompa i fotoszopka - nic by nie zrobiła.
Mów za siebie.

Dawniej też sprawa szła o możliwości kliszy i umiejętności wywoływania zdjęć.

cichy70
12-06-2016, 14:42
dziwna dyskusja.
kolega mówi, że ma tyle i tyle kasy i pyta co rozsądnie do tej kwoty kupić.
a tu od razu propozycje kup za 10 x więcej, bo roboty nie znajdziesz.
a czym się martwicie ?
najwyżej splajtuje albo potraktuje to sobie jako hobby.
albo sprzeda za grosze na forum.
a jak tak bardzo się niektórzy martwią, że nie da rady, niech mu kupią lepszy sprzęt,
bo widzę, że póki spać po nocach nie mogą,
takie emocje nimi targają, że se ktoś 5d do kotleta kupi.

Zelber
12-06-2016, 16:42
To znaczy że do D4 nie zrobiono żadnych wartościowych zdjęć? Kto tu jest internetowym "specjalistą"? No chyba że takie jest twoje zdanie.
Nie mamy roku 2005, a 2016, od tego czasu zmieniły się możliwości, wymagania oraz rozdzielczości monitorów.
Natomiast co do bycia internetowym "specjalistą" moje zdjęcia są dostępne między innymi tutaj na forum, gdzie można zobaczyć Twoje?

Fanatyk jestem jasnych szkieł oraz iso. To fakt. Bo jest duzo łatwiej.
Mz
Dlatego to głupia jest dyskusja...
Do kogo to? Bo ja Photoshopa nawet nie posiadam ;)

ukrytysmok
12-06-2016, 17:08
dziwna dyskusja.
kolega mówi, że ma tyle i tyle kasy i pyta co rozsądnie do tej kwoty kupić.
a tu od razu propozycje kup za 10 x więcej, bo roboty nie znajdziesz.
a czym się martwicie ?
najwyżej splajtuje albo potraktuje to sobie jako hobby.
albo sprzeda za grosze na forum.
a jak tak bardzo się niektórzy martwią, że nie da rady, niech mu kupią lepszy sprzęt,
bo widzę, że póki spać po nocach nie mogą,
takie emocje nimi targają, że se ktoś 5d do kotleta kupi.

pozamiatałeś ;-) w zasadzie ja już dawno odpowiedź uzyskałem i wiem gdzie się kierować, także dziękuje. Wydaje mi się, że ta dyskusja do niczego nie prowadzi, a na świecie nie ma nic na pewno i jest tyle zmiennych zależnych, że nie da się jednoznacznie określić kto osiągnie sukces, a kto nie, kogo wybierze para młoda, a kogo nie, losy też różnie się toczą i nic nie da się przewidzieć. Dyskusja zaczęła schodzić na temat, kto ma większe szanse na ten sukces, a chyba do niczego to nie prowadzi. Pozdrawiam.

kurczeblade
12-06-2016, 17:09
Z tym że ludzie którzy to robią, twierdzą opierając się na własnym doświadczeniu. A internetowi specjaliści mogą się tylko domyślać, i chyba musieliby chociaż jedno takie zlecenie zrobić żeby zrozumieć jak się pracuję sprzętem na topie, a jak się pracuję jakimiś starym i słabym.

Naprawdę na tą chwilę znam wielu fotografów ślubnych we Wrocławiu, i nie znam ani jednego z nich żeby ktoś pracował na aparacie typu 5dmk1 i podobnych. Za Chiny nie znam nikogo takiego. Więc nie wiem skąd niektórzy biorą takie historię.

Druga po co mieć pretensje do Photoshopa lub programów do odrabiania, po to przecież one są, tak jak była ciemnia dawniej, to teraz jest Adobe. Nie chcecie odrabiać, to oddawajcie ludziom Rawy :)

Lol wg. tej teraz opinii to nie trzeba mieć dobrego sprzętu, i nie trzeba obrabiac zdjęć - powodzenia życzę w dalszym rozwijaniu się... Najlepiej kupcie polaroidy, i walcie tym zdjęcia, nie będzie to wymagający sprzęt, i nie będzie trzeba nic odrabiać. Zdjęcia same będą wylatywac :)

ksh
12-06-2016, 17:39
No wiedziałem że wystarczy bezlusterkowiec za tysiaka ustawiony w odpowiednim trybie, średni rozmiar jpg i można kasować jeleni co chcieli foto na ślubie ;)

Andrzej1974
12-06-2016, 17:51
Co wy z tą obróbką? Przecież pro robią tak doskonałe jpegi, że nic nie trzeba już odrabiać (był kiedyś o tym wątek). Z kolei amatorzy trzaskają rawy, nad którymi siedzą później godzinami... ;-)

Juriko
12-06-2016, 18:14
Co za czasy. Mój ślub, kuzyn obcykał moją Smieną i moimi dwiema rolkami Orwochromu o ISO 50 z lampą na przedłużaczu bo była na 220V :) . W małżeństwie jestem już tyle, że hoho a może dłużej. ;) A dziś często fotograf za 5k zł, a po 5 latach rozwód. Nie opłaca się. Tylko co?

kurczeblade
12-06-2016, 19:06
Idę stąd :) To forum robi się ślubne, nie sprzęto fotograficzne. Gdzie się nie wejdzie to temat "Ja zaczynam śluby, jaki sprzęt kupić" Prawdziwa plaga tych nowych fotoziutków :)

Człowiek wchodzi na forum, wchodzi o dział o aparatach i co 3 temat to śluby, wchodzi na dział inne i co 3 temat śluby, wchodzi w "innę" i tematy śluby. Jeszcze trochę i takie tematy nie będą miały gdzie się wciskać, to zaczną się pojawiać w HydeParku :D

Ja mówiłem kiedyś, że teraz człowiek będzie otwierać lodówkę i nie będzie zaskoczony widokiem "pstrykcza ślubnego" :D
mówiłem ? mówiłem ... :D

1:0 dla PL :D

d_oldschool
12-06-2016, 20:27
Nie tylko FF jest droga do dobrych zdjeć "kotletowych", ciekawy przykład z Fuji: http://www.colinnichollsphotography.com/fuji-blog/2014/1/13/photographing-weddings-with-fujifilm-x-cameras-xe1-weddings

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

janecki
12-06-2016, 21:48
dopiero zaczynam z fotografią ślubną i na start miałem do wydania ok 30.000zl i nie wyobrażam sobie zmieścić w 5.000zl za wszystko kiedy sam aparat mnie kosztował 7.500złotych. Na początku miałem w planach wydać 15.000, ale tak się nie da i po początkowym wydatku cały czas ta kwota wzrasta.

cichy70
12-06-2016, 22:09
dopiero zaczynam z fotografią ślubną i na start miałem do wydania ok 30.000zl i nie wyobrażam sobie zmieścić w 5.000zl za wszystko kiedy sam aparat mnie kosztował 7.500złotych. Na początku miałem w planach wydać 15.000, ale tak się nie da i po początkowym wydatku cały czas ta kwota wzrasta.
gratuluję.
myslisz, że czyni Cię to bardziej męskim ?
ps
szczególnie podoba mi się ten kawałek.

i na start miałem do wydania ok 30.000zl i nie wyobrażam sobie zmieścić w 5.000zl za wszystko kiedy sam aparat mnie kosztował 7.500złotych. Na początku miałem w planach wydać 15.000

ja wiem, że przygłup jestem i przepraszam, że pytam ale o co kur/wa chodzi ?

edyta, przecinek.

notdot
12-06-2016, 22:14
A potem zdziwienie, że Polska kuleje, jak dają komu popadnie po 30 tys i ludzie się zastanawiają na co wydać.

cichy70
12-06-2016, 22:22
NIE, NIE, NIE
cofam wszystko co powiedziałem, dopiero teraz widzę, że jednak iso 25000 to za mało.
niby da się zrobić kotleta na f1,8 ale jednak w tle gości nie widać.
zgroza.
więc, co racja to racja.
raz jeszcze przepraszam.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/DSC01165201_zps0t3qfl9d-2.jpg
źródło (http://s1347.photobucket.com/user/cichy70/media/DSC01165%201_zps0t3qfl9d.jpg.html)

edyta była bo: kotlet padł.

notdot
12-06-2016, 22:30
A jak ma wyjść dobre jak ty jakimś szkłem Carl Zeiss Jena DDR MC 135 mm f/3.5 to robisz
to musi być co najmniej f/1.0 za 29 tysięcy
z dotacji oczywiście

cichy70
12-06-2016, 22:36
no ba, ale przecież ISO się liczy, znaczy jego brak.
poza tym tak byłem roztrzęsiony zleceniem na kotleta, że nie zmieniłem exifa.
powinno być : Zeiss Jena Pentacon [email protected]
no ale faktu to nie zmienia.
gości w tle, jak nie widać tak nie widać.

Jena DDR of course.

Archibald6803
12-06-2016, 23:30
chyba się ponownie wezmę po latach za kotlety ...... zrobię se parę; a co ? nie wolno ? ;-)
co doradzacie zakupić ?

ksh
12-06-2016, 23:39
Zależy czy schabowe czy mielone ?

Archibald6803
12-06-2016, 23:41
mielone; schabowe to spożywam czasem .....

burzaa
13-06-2016, 08:26
Nie mamy roku 2005, a 2016, od tego czasu zmieniły się możliwości, wymagania oraz rozdzielczości monitorów.
Natomiast co do bycia internetowym "specjalistą" moje zdjęcia są dostępne między innymi tutaj na forum, gdzie można zobaczyć Twoje?

Do kogo to? Bo ja Photoshopa nawet nie posiadam ;)

Twoja wypowiedź świadczy o tym że jesteś sprzętowcem nie fotografem. Pytam jeszcze raz - CZY DO D4 NIE ZROBIONO ŻADNYCH WARTOŚCIOWYCH ZDJĘĆ??? - zbyt trudne pytanie żeby odpowiedzieć prosto TAK lub NIE.
Co do Photoshopa to rozumiem że twoje zdjęcia to jpg prosto z puszki? Wiele to wyjaśnia:lol:

Z tym że ludzie którzy to robią, twierdzą opierając się na własnym doświadczeniu. A internetowi specjaliści mogą się tylko domyślać, i chyba musieliby chociaż jedno takie zlecenie zrobić żeby zrozumieć jak się pracuję sprzętem na topie, a jak się pracuję jakimiś starym i słabym.

Naprawdę na tą chwilę znam wielu fotografów ślubnych we Wrocławiu, i nie znam ani jednego z nich żeby ktoś pracował na aparacie typu 5dmk1 i podobnych. Za Chiny nie znam nikogo takiego. Więc nie wiem skąd niektórzy biorą takie historię.

Druga po co mieć pretensje do Photoshopa lub programów do odrabiania, po to przecież one są, tak jak była ciemnia dawniej, to teraz jest Adobe. Nie chcecie odrabiać, to oddawajcie ludziom Rawy :)

Lol wg. tej teraz opinii to nie trzeba mieć dobrego sprzętu, i nie trzeba obrabiac zdjęć - powodzenia życzę w dalszym rozwijaniu się... Najlepiej kupcie polaroidy, i walcie tym zdjęcia, nie będzie to wymagający sprzęt, i nie będzie trzeba nic odrabiać. Zdjęcia same będą wylatywac :)
Nie znasz fotografa który robi 5DI, ale czy robią lepsze zdjęcia????

janecki
13-06-2016, 08:59
A potem zdziwienie, że Polska kuleje, jak dają komu popadnie po 30 tys i ludzie się zastanawiają na co wydać.

Proszę się nie martwić, pierwsze ok 20.000 zł poszlo z mojej kieszeni, w tym Polska dostała mój podatek VAT. I dla Pana informacji, pieniądze są moje, uczciwie zarobione. A widzę że jest Pan z tych co jak sąsiad kupi samochód, to z zazdrości trzeba mu karoserię zarysowac. Więc proszę przemyśleć, czy to Polska ma problemy, czy Pan ? Może gdyby ten czas na zagladanie komuś do portfela poświęcić na jakąś pracę, to nie byłoby takiej zawiści ?
Pierwszy raz spotykam się z takim forum... Jeszcze ktoś chce zerknąć do mojego portfela ?

Powiem teraz tak. Generalnie sam mogę sobie pozwolić wydać nawet 60.000 zł swoich pieniędzy , tak moich, proszę się nie martwić, niczego nie stracicie jak wydam taką kwotę. Ale iż jest możliwość dotacji do 15.000 to częściowo to pewnie pokryje z dotacji, ale dotacje są małe, i z takiej dotacji nie starczy na aparat i obiektyw, więc mam swoje pieniądze. Jeśli się nie uda z dotacją to trudno. Łącznie na sprzęt chciałbym wydać 30.000 łącznie z komputerem, monitorem. Jeżeli ta kwotę przekroczy to nic się nie stanie. Reszta pieniędzy będzie przeznaczona na utrzymanie działalności, łącznie z promowaniem siebie. Już zamówiłem firmę która mi zrobić stronę internetową, jak uzupełnię sobie zlecenia będę inwestować w pozycjonowanie i ogłoszenia. Mało tego, na tyle mi wystarczy, ze mogę na to poświęcić 2 lata nie pracując nigdzie indziej, Tylko inwestować w fotografię ślubną. Wszystko zaplanowane jest bardzo dobrze, pewnie wielu takich ludzi jak ja jest, ale nie dziwię się ze tu nikt o tym nie chce pisać, i sami specjaliści internetowi, którzy zajmują się doradztwem finansowym, a fotografowanie to jedyne znają z internetu. Dziękuję za uwagi.

dziobak
13-06-2016, 09:21
Proszę się nie martwić, pierwsze ok 20.000 zł poszlo z mojej kieszeni, w tym Polska dostała mój podatek VAT. I dla Pana informacji, pieniądze są moje, uczciwie zarobione. A widzę że jest Pan z tych co jak sąsiad kupi samochód, to z zazdrości trzeba mu karoserię zarysowac. Więc proszę przemyśleć, czy to Polska ma problemy, czy Pan ? Może gdyby ten czas na zagladanie komuś do portfela poświęcić na jakąś pracę, to nie byłoby takiej zawiści ?
Pierwszy raz spotykam się z takim forum... Jeszcze ktoś chce zerknąć do mojego portfela ?

Powiem teraz tak. Generalnie sam mogę sobie pozwolić wydać nawet 60.000 zł swoich pieniędzy , tak moich, proszę się nie martwić, niczego nie stracicie jak wydam taką kwotę. Ale iż jest możliwość dotacji do 15.000 to częściowo to pewnie pokryje z dotacji, ale dotacje są małe, i z takiej dotacji nie starczy na aparat i obiektyw, więc mam swoje pieniądze. Jeśli się nie uda z dotacją to trudno. Łącznie na sprzęt chciałbym wydać 30.000 łącznie z komputerem, monitorem. Jeżeli ta kwotę przekroczy to nic się nie stanie. Reszta pieniędzy będzie przeznaczona na utrzymanie działalności, łącznie z promowaniem siebie. Już zamówiłem firmę która mi zrobić stronę internetową, jak uzupełnię sobie zlecenia będę inwestować w pozycjonowanie i ogłoszenia. Mało tego, na tyle mi wystarczy, ze mogę na to poświęcić 2 lata nie pracując nigdzie indziej, Tylko inwestować w fotografię ślubną. Wszystko zaplanowane jest bardzo dobrze, pewnie wielu takich ludzi jak ja jest, ale nie dziwię się ze tu nikt o tym nie chce pisać, i sami specjaliści internetowi, którzy zajmują się doradztwem finansowym, a fotografowanie to jedyne znają z internetu. Dziękuję za uwagi.

Przypominam, że to jest wątek "co kupić za 5000-7000 tys". To super, że możesz wydać więcej.

ksh
13-06-2016, 09:29
Problem to wiele podobnych wątków ale podczepianie się pod czyjś może troszkę ludzi zmylić, zapewne jakby wielu tu krytykujących prześledziła watek to by wiedziała komu odpisuje i o co chodzi w temacie :)

Trzeba było założyć "Inwestycja do 60 tysięcy, co kupić".

janecki
13-06-2016, 09:55
Więc jak wiekszosc tutaj osób, wyraziłem swoje zdanie, podobne to większości, że 5 tyś to za mało i przy okazji podalem mój przykładowy plan (bo pewnie dużo osób tak zaczyna) i może też komuś się przyda. Wiecie jaka jest różnica między moja opinią, a niektórych tutaj, różnica jest taka że mnie może się uda to rozkręcić i innym (a jest duże prawdopodobieństwo ze tak) z takim budżetem, albo się nie uda. Ale Ważne że próbuje i będę miał swoje zdanie na ten temat i doświadczenie, w przeciwieństwie do innych internetowych geniuszy którzy aparat mają do robienia zdjęć na spacerach, którzy za dwa lata nic nie będą innego robić w fotografii oprócz w dalszym ciagu udzielania durnych porad finansowych na forum.

dziobak
13-06-2016, 10:04
Więc jak wiekszosc tutaj osób, wyraziłem swoje zdanie, podobne to większości, że 5 tyś to za mało i przy okazji podalem mój przykładowy plan (bo pewnie dużo osób tak zaczyna) i może też komuś się przyda. Wiecie jaka jest różnica między moja opinią, a niektórych tutaj, różnica jest taka że mnie może się uda to rozkręcić i innym (a jest duże prawdopodobieństwo ze tak) z takim budżetem, albo się nie uda. Ale Ważne że próbuje i będę miał swoje zdanie na ten temat i doświadczenie, w przeciwieństwie do innych internetowych geniuszy którzy aparat mają do robienia zdjęć na spacerach, którzy za dwa lata nic nie będą innego robić w fotografii oprócz w dalszym ciagu udzielania durnych porad finansowych na forum.

Ja sobie myślę, że wielu z tych co mają aparat do robienia zdjęć na spacerach zdecydowanie przerasta talentem niektórych fotografów ze sprzętem za 30 tys. Ludzie, trochę więcej skromności ;) Jeśli miałbym mówić o durnych poradach to raczej wskazałbym te, które na pytanie co kupić za 5-7 koła mówią, że trzeba wydać 30 koła.

janecki
13-06-2016, 10:11
Dziobak i pewnie jesteś jedną z tych tajemniczych osób ? Czy mówisz tak bo słyszałeś to w internecie ?

dziobak
13-06-2016, 10:23
Dziobak i pewnie jesteś jedną z tych tajemniczych osób ? Czy mówisz tak bo słyszałeś to w internecie ?

Wybacz, ale nie za bardzo rozumiem pytanie. Jednak postaram się odpowiedzieć.
Znam sporo osób, które robią zdjęcia hobbystycznie jednak mają więcej talentu niż niejeden zawodowy fotograf.
Sam przechodziłem ścieżkę, na którą ty masz zamiar wejść. Sprzęt który posiadam jest warto sporo więcej niż tytułowe 5-7 tys. i wiesz co? Dalej, po tych wszystkich latach twierdzę, że używanym aparatem za 1500zł i obiektywem za 500zł da się zrobić dobre fotografie ślubne (i nie tylko). Wciąż uważam, że sprzęt (choć bardzo ważny) jest mniej istotny niż talent. Fotografię musisz czuć. Da się wyuczyć podstaw kadrowania itp. ale jeśli tego nie czujesz to nigdy nie będziesz w tym dobry. Sprzęt za 30 koła nic nie da.

burzaa
13-06-2016, 10:26

I gdyby to była jedyna prawidłowość, to świat nie ujrzałby wielu wręcz fenomenalnych fotografii, ale na szczęście jest inaczej, co można zobaczyć dzisiaj w internecie i nie tylko.

Pozdrawiam.

janecki
13-06-2016, 11:09
Skąd Ty możesz wiedzieć, czy mam talent czy nie mam. Na jakiej podstawie to oceniasz? A jeśli mam talent i chcę go właśnie wykorzystać w jak najlepszych możliwościach technicznych? Chyba lepiej jak ktoś ma talent i dobry sprzęt, niż ktoś kto ma talent z kiepskim sprzętem i ciula artystyczne pstryki które się tylko na forach mogą podobać, bo technicznie są słabe na ten czas. Jakbyś chciał kręcić w Hollywood filmy i chciał to profesjonalnie robić, to na produkcję i plan filmowy też byś przyszedł z kamerą za 5.000 zł - kto by Cię wziął z takim budżetem ?

Sprzęt albo może ograniczać, albo dawać pewne możliwości rozwoju. I dawać lepsze techniczne zastosowanie. Chyba lepiej kupić taki co będzie mógł technicznie dawać dużo możliwości, niż taki który ograniczy. Tym bardziej że teraz jest dużo fotografów ślubnych, jestem tego świadom, i nie chcę się z nimi przepychac jakimś sprzętem za 5 tys kiedy oni dysponują topowym sprzętem. Przyjnajmnie w tej sferze będę miał spokój.

W każdej dziedzinie biznesu tak jest. Wiem co mówię bo prowadzę z żoną pewną firmę i wiem że bez pieniędzy i wkładu własnego teraz to sobie można ... Bez zainwestowania to nawet lupexu nie otworzysz.Naturalne ze jesli chcesz otworzyć jakiś interes to najpierw wkładasz w niego swój czas i pieniądze w narzędzia pracy. Każdy kto prowadzi jakąś działalność będzie sobie zdawać sprawę z tego. Ja nie chcę z pierwszych zleceń przynosić strat bo będę zmieniał cały czas narzędzia pracy i inwestowal w kolejne, tracąc na tym pieniądze. I zamiast zarabiać na ZUS i siebie to będzie studinia bez dna z wymianą sprzętu. Narzędzia pracy kupuję się żeby nimi zarabiać na życie, żeby przynosiły zyski, a nie straty przy kupowaniu o wymianie.

d90
13-06-2016, 11:23
Kolego Janecki
Poka te swoją strone i fotki.

Bo nie chcemy przegapić kolejnego, utalentowanego fotografa.

Daj tez linka do firmy co juz ją masz. Moze cos kupimy od Ciebie ?

Bez wstydu...śmiało.

ukrytysmok
13-06-2016, 11:35
Kolego Janecki

Bez wstydu...śmiało.

Po co ma cokolwiek pokazywać? Po co ma cokolwiek komuś udowadniać? Czemu to kogoś w ogóle interesuje? Czy jest tu jakiś moderator? Temat dawno zszedł, dawno się wyczerpał, a dyskusja dalej się bez sensu ciągnie. Niech każdy zajmie się swoim, a tu na forum może spróbujmy sobie pomagać? Po to chyba jest to forum? :) Pozdrawiam i proponuje zakończyć dyskusję bo po co sobie szarpać nerwy? :)

Krzysztof_BB
13-06-2016, 11:39
To musisz mieć wyjątkowe szczęście... Ja jeszcze za czasów analogów używałem klisz ISO 3200 i często trzeba było używać czasów rzędu 1/10s przy f/2-f/2.8 aby cokolwiek na zdjęciu mieć z tła......

Za analogów miałem zdjęcia ślubne na Fuji ISO 1600 - pierwszy i ostatni raz bo ziarno było widoczne nawet w formacie 13x9.
Najczęściej używalem ISO 400 i musiało być.
A Ty twierdzisz że uzywałeś ISO 3200? w kolorze? Szacun!

No jasne, ale jak jasne ?? f/0.2 ?? Tylko co Ci z tego, że masz jasne szkło, jak będziesz potrzebować całej twarzy ostrej, a nie tylko jednego włoska...

To mi wygląda na jakieś teoretyzowanie bez doświadczenia praktycznego albo śłub nie w kościele tylko w katakumbach podparyskich ale nawet tam gdzieniegdzie świecą ząrówki..

dziobak
13-06-2016, 11:55
Skąd Ty możesz wiedzieć, czy mam talent czy nie mam. Na jakiej podstawie to oceniasz?
Nic nie oceniam. Mój wpis miał charakter uwagi ogólnej.

Jakbyś chciał kręcić w Hollywood filmy i chciał to profesjonalnie robić, to na produkcję i plan filmowy też byś przyszedł z kamerą za 5.000 zł - kto by Cię wziął z takim budżetem ?

Przeczytaj proszę jeszcze raz tytuł tego wątku i zastanów się jaki jest sens proponowanie komuś zakupów za 30 koła jeśli do wydania jest 5-7 koła.

cz4rnuch
13-06-2016, 11:55
Kolego Janecki

Bez wstydu...śmiało.I kto to pisze ;)

d90
13-06-2016, 12:05
Kolejne forum, którego "czas" juz minął.
Czasu szkoda...
Pzdr

cz4rnuch
13-06-2016, 12:39
Jeśli minął to raczej wina samych użytkowników, którzy tracą czas na prężenie mięśni. Miałbyś kochany chociaż tyle przyzwoitości by nie dopraszać się od innych o to czego sam nigdy nie zrobiłeś.

Zelber
13-06-2016, 12:55
Przypominam, że to jest wątek "co kupić za 5000-7000 tys". To super, że możesz wydać więcej.
W całym tym temacie najśmieszniejsze jest to, że te 5-7 tysięcy można spokojnie wydać nie kupując ani jednego aparatu/obiektywu/lampy błyskowej.
Monitor, Colorchecker, baterie do lamp, ładowarki do nich, wyzwalacze, zapasowe baterie do aparatów, zapasowy komputer, karty pamięci, czytniki, dysk/i na backup, soft do obróbki, torba do noszenia tego wszystkiego spokojnie wyjdzie w okolicach 5-7k.

Twoja wypowiedź świadczy o tym że jesteś sprzętowcem nie fotografem. Pytam jeszcze raz - CZY DO D4 NIE ZROBIONO ŻADNYCH WARTOŚCIOWYCH ZDJĘĆ??? - zbyt trudne pytanie żeby odpowiedzieć prosto TAK lub NIE.
Co do Photoshopa to rozumiem że twoje zdjęcia to jpg prosto z puszki? Wiele to wyjaśnia:lol:

Jeżeli jestem sprzętowcem, a nie fotografem mając wrzucone na tym forum jakieś 200 zdjęć, to kim Ty jesteś? W dobrym tonie przed czynieniem takich zarzutów byłoby pokazać swoje zdjęcia, zamiast chować się za internetową anonimowością.

Dopiero D700/5DMKII dały jakość TECHNICZNĄ mniej więcej na poziomie obecnych czasów, czyli dobre 1080px na wysokość. Dziwnym trafem w fotografii kotletowej bardziej cenione jest dobre rzemiosło niż pseudoartystyczne czarnobiałe zaszumione bohomazy.

kurczeblade
13-06-2016, 12:56

Nie znasz fotografa który robi 5DI, ale czy robią lepsze zdjęcia????

Chyba nie ma dalej sensu. Szkoda czasu, strona ciągle moja w budowie, materiał czeka do obrobienia, a ja się wdaję w takie bezsensowne dyskusje bez końca.

Rób sobie zdjęcia nawet zenitem na ślubach i kolega, kolegi od kolegi od którego słyszałeś że ma talent i robi 5Dclassic niech ciśnie te zlecenia z tym talentem dalej. Ważne że ja mam czym robić i nie muszę aż tak ograniczać.

Powodzenia :)

Andrzej1974
13-06-2016, 12:58
I kto to pisze ;)

Ło matko... kolejny raz fotki chcesz od D90? Niedługo dojdzie do tego, że zanim ktoś coś napisze to będzie musiał pokazać wpierw 10 swoich fotek...

cz4rnuch
13-06-2016, 13:02
Ło matko... kolejny raz fotki chcesz od D90? Nie, dziwię się po prostu że akurat ta osoba wymaga fotek od innych. Wiem, że ostatnio się nasz D90 rozkręcił i zasypuje inne systemy foćkami przemielonymi przez komórkę, ale to nie to samo co pokazać efekty swojej pracy "na poważnie" a przecież tak się nam kolega od zawsze przedstawiał.

notdot
13-06-2016, 16:32
Pierwszy raz spotykam się z takim forum... Jeszcze ktoś chce zerknąć do mojego portfela
No toś mi pan pojechał :D
a tak już poważnie to odnosiłem się do dyskusji o dotacjach wszelakich, ale spokojnie nie rysuję po samochodach, aż takim skur* nie jestem mimo, że też płacę podatki, nie jest pan sam

ksh
13-06-2016, 17:42
Miałem malutkie doświadczenie z cechem rzemieślniczym w Niemczech, który dla nowych był bardzo pomocny, a członkowie zachęcali i pomagali na różne sposoby nowym, jakieś ulgi, pomoc w księgowości, oferty dotacji i funduszy itd, do tego imprezy piwno golonkowe :)
Jak to wygląda u nas, nie znam towarzystwa fotograficznego ale w innej branży to można spokojnie napisać ich motto "zrobimy ci koło dupy", więcej nie trzeba dodawać nic więcej w tym temacie.
Nie wiem dlaczego jest mentalność że nowy w branży do wróg, nie wiele różni się forumowy hejt od dziurawienia opon konkurencji.

Marek
13-06-2016, 18:05
Kolego Janecki
Bo nie chcemy przegapić kolejnego, utalentowanego fotografa. ... Bez wstydu...śmiało.

:D :D :D

dennis8
14-06-2016, 21:56
Ale JATKA.Do przodu Polsko.