PDA

Zobacz pełną wersję : Pokazy lotnicze- podstawowe zasady

esperal
09-06-2016, 23:05
Cześć.
W sobotę i niedzielę odbędą się w mojej okolicy małe pokazy lotnicze. Mają być F-16 i cała masa starszych samolotów. Jako że mam to praktycznie pod nosem , głupio było by się nie wybrać z aparatem.
Dlatego też mam kilka pytań do obecnych na forum spotterów lotniczych, czy są jakieś pisanie lub niepisane zasady obowiązujące na takich pokazach. Zastanawiam się przykładowo czy samoloty po starcie wykonują przeloty bezpośrednio nad lotniskiem czy też odlatują na bezpieczną odległość. Może ustawiacie się poza terenem lotniska? Rozumiem że Sigma 150-600S ogarnie temat? Czy brać dodatkowo N70-200 2.8 czy raczej nie używacie tak krótkich ogniskowych? Chodzi mi o FX. Czy takie samoloty wykonują jakieś standardowe akrobacje czy też każdy pilot ustala sobie program indywidualnie?
Dzięki za wszelkie sugestie. Chciałbym tylko podkreślić że nie chodzi mi o żadne porady związane z samą techniką fotografowania, panningiem, ustawieniami sprzętu itd., z tym dam sobie radę.

normo
10-06-2016, 09:26
Bardzo trudno odpowiadać na Twoje pytania; F 16 na pewno będzie dalej i wyżej od pasa, /hałas, podmuch powietrza/ starsze samoloty mogą figlować nad pasem, ale co do planów przelotu - to już organizatorzy o tym decydują. Czy stać poza pasem - lotniskiem ? w KRK na pikniku lotniczym czasem więcej zrobisz poza terenem lotniska, niż płacąc za bilet wstępu. Akrobacje w przypadku Pana Jurgisa Kairysa na jego SU26 zaczynały się na wysokości oczu widzów... Krótkie ogniskowe fajne -jak dostaniesz się na tzw. stojankę dla samolotów, resztę zrobisz tylko długą...A poza tym taki szczegół - pogoda, światło co tu się da przewidzieć?
miłego dnia !
normo

wilk325
10-06-2016, 09:43
Generalnie większość solistów i grup mają określone programy; program niski przy niskim pułapie chmur i gdy pogoda jest dobra to program wysoki. Co do F16 - jeżeli będzie demo to trochę nawywija i może flary puści, jeżeli nie to tylko przeloty i to dość daleko. Raczej bym się nastawił na S150-600, ze względów bezpieczeństwa teraz pokazy są dość daleko od publiczności; pas startowy to granica za którą nie przelatują. Jedynie stojanka to coś szerszego, ale to statyka.

esperal
10-06-2016, 20:21
Dziękuję panowie. Zapowiadają żarówę na jutro więc jeśli jest tak mówicie to będzie raczej wysoko.

esperal
13-06-2016, 17:15
Tak więc byłem, sprawdziłem, zrobiłem zdjęcia. Jednak same pokazy wydały mi się trochę jakby to powiedzieć "ubogie". F-16 nie puściły ani jednej flary nie wspominając już o tym że fajnie byłoby zobaczyć dopalacz. Niestety nie tym razem. To samo tyczy się starszych samolotów. Wspaniałe maszyny, ale zabrakło kolorowego dymu który to według mnie robi na zdjęciach niesamowite wrażenie. Nikt też nie pomyślał o jakimś wydzielonym miejscu dla spotterów więc biedacy tłoczyli się z całą resztą innych fotografów fotografujących smatphonami i ipodami. Nigdy nie widziałem jednocześnie tak wielu ludzi robiących zdjęcia:mrgreen: Mimo wszystko po tym moim pierwszym razie w fotoloto myślę że to jednak fajna sprawa i potrafię teraz zrozumieć ludzi podróżujących po świecie za takimi pokazami. Mój sprzęt ważył około 5kg i mimo że jestem dużym i silnym chłopakiem:mrgreen: szacunek dla tych wszystkich używających takich i jeszcze cięższych zestawów na pokazach.

wilk325
13-06-2016, 20:13
Tak więc byłem, sprawdziłem, zrobiłem zdjęcia. Jednak same pokazy wydały mi się trochę jakby to powiedzieć "ubogie". F-16 nie puściły ani jednej flary nie wspominając już o tym że fajnie byłoby zobaczyć dopalacz. Niestety nie tym razem. To samo tyczy się starszych samolotów. Wspaniałe maszyny, ale zabrakło kolorowego dymu który to według mnie robi na zdjęciach niesamowite wrażenie. Nikt też nie pomyślał o jakimś wydzielonym miejscu dla spotterów więc biedacy tłoczyli się z całą resztą innych fotografów fotografujących smatphonami i ipodami. Nigdy nie widziałem jednocześnie tak wielu ludzi robiących zdjęcia:mrgreen: Mimo wszystko po tym moim pierwszym razie w fotoloto myślę że to jednak fajna sprawa i potrafię teraz zrozumieć ludzi podróżujących po świecie za takimi pokazami. Mój sprzęt ważył około 5kg i mimo że jestem dużym i silnym chłopakiem:mrgreen: szacunek dla tych wszystkich używających takich i jeszcze cięższych zestawów na pokazach.

Powitać, może zostaniesz świrem ;)