Zobacz pełną wersję : Monitor za ok 2.500 zł do obróbki zdjęć do druku
Wavehunter
09-06-2016, 14:34
Hej. Rozglądam się za monitorem, który odzwierciedli mi kolorystykę na tyle, że będzie ona się pokrywała z wydrukiem z labów. Dysponuję kwotą 2500 zł. Mój wstępny typ to NEC P232W. Polecicie coś innego, czy może to dobry wybór?
W tej cenie dostaniesz Eizo CS230, które wg. mnie jest lepsze od P232W - lepsze podświetlenie, sprzętowa kalibracja.
Do byle-jakich labów, gdzie przestrzeń jest chlastana do sRGB to wąskogamutowiec obleci. Natomiast by zobaczyć całą przestrzeń, jaką potrafi dysponować kumaty (gatunek na wymarciu) operator urządzenia w labie, to potrzeba szerokiego gamutu.
Wavehunter
10-06-2016, 15:14
Mam opcje kupić używany 4 letni EIZO SX2462W jeszcze z roczną gwarancją (5 lat ponoć mają) z przebiegiem 1.000 godzin na pełnej jasności. Eizo daje gwaracje na 30.000 Myślicie, że warto?
Jeżeli masz wydać 2500zł na monitor do fotografii to pomyśl o dodaniu jeszcze 400zł i kup Eizo CS240 puki jeszcze są w sklepach. To aktualnie zdecydowanie najlepszy monitor do fotografii w tej grupie cenowej. Eizo chyba popełniło błąd w ustalaniu ceny na ten model i oficjalnie go wycofują wprowadzając w to miejsce technicznie to samo ale w nowej obudowie i nowej cenie.
PS. Używki sobie podaruj, chyba że od znajomego, bo na rynku jest więcej oszukanych niż nadających się do jako takiej eksploatacji. Kto wydał 3000 zł na tego EIZO którego chcesz kupić ażeby go użytkować średnio 1/2 godziny dziennie, to naprawdę musiałby być bogaty hobbysta.