Zobacz pełną wersję : SB 900 problem z mocą błysku
blazej142
09-06-2016, 00:34
Witam.
Mam mam następujący problem. W trybie fotoceli (su-4), moc błysku mam ustawioną na manual. Moc wrasta do 1/2 +0,3 EV. Przy 1/2 + 0,7 EV błysk jest słabszy nić przy 1/2, a przy mocy lampy 1/1 lampa jakby wcale nie dawała światła (brak zarejestrowanego światła błyskowego).
Co najdziwniejsze lampa błyska.
Moje ustawienia:
Aparat Nikon D750, na gorącej stopce Odin Phottixa. Lampa wyzwalająca fotocele w SB 900 to Phottix Mitros +.
Czas otwarcia migawki 1/200 i 1/250. Zwiększałem czas do 1/60 ale bez efektu. Nadal brak zarejestrowanego błysku 1/1 przy wyzwalaniu z fotoceli.
Przy lampie założonej na aparacie wszystko działa.
A Mitros w jakim trybie ??
hostman22
09-06-2016, 00:41
Wyzwalacz Photixa wyzwala lampę Phottixa a ta wyzwolić po fotoceli sb900? Wszystko testowałeś na manualu?
blazej142
09-06-2016, 00:43
Odin RX. Wyzwala SB 900 normalnie do 1/2 +0,3 EV.
- - - - kolejny post - - - - - -
@hostman22.
Odin na gorącej stopce prawidłowo wyzwala lampę Mitros + w całej rozpiętości (oczywiście manual).
Wszystko testowane wszędzie na manualu.
To sprawdź dokładnie, czy Mitros czasami nie emituje przedbłysku pomiarowego TTL (niektóre lampy mimo, że w ustawione w manual, tak robią).
Bo wszystko na to wskazuje. Do 1/2 mocy SB-910 jest w stanie wyzwolić się 2 razy, jak zwiększysz moc, to na drugi błysk już braknie, dlatego jest słabszy. Przy 1/1 lampa będzie czekała aż się naładuje do pełna, zanim pozwoli wyzwolić kolejny błysk.
blazej142
09-06-2016, 01:17
Jednak na mitrosie jest ustawione TTL.
Czy jest możliwość ustawienia aby jednocześnie:
1. Nadajnikiem Odin regulować moc lampy
2. Jednocześnie aby SB900 błyskało na pełnej mocy.
Jeśli Odinem sterujesz Mitrosa (nie odbiornik Odina pod Mitrosem), to lampa powinna brać tryb pracy z nadajnika i nie błyskać podwójnie, z resztą powinna się ustawić w taki tryb jaki podaje nadajnik.
Z Pixel King Pro i YN-622 przy ustawieniu mocy manualnie lampy nie błyskają podwójnie.
Natomiast, jeśli Mitro mimo iż ustawiony z Odina w manual, błyska podwójnie, to nie da się tego obejść. SB-900 nie ma trybu fotoceli z pomijaniem przedbłysków. Możesz jedynie przesłonić czymś okienko od czujnika w SB-900, wtedy jest szansa, że "nie zauważy" słabszych błysków. Niestety jak ustawisz mniejszą moc w Mitrosie, to SB-900 też może nie zobaczyć głównego błysku lampy.
Zostają Ci 2 wyjścia:
1. kupić odbiornik Odina pod SB-900
2. Kupić lampę z fotocelą z pomijaniem przedbłysków (np. YN-560II/III/IV).
blazej142
09-06-2016, 01:37
To już wole podchodzić na razie do sabinki, a w późniejszym czasie rozbudować system Phottixa.
Nie widzę sensu w chwili obecnej na wchodzenie w trzeci system lamp :D