PDA

Zobacz pełną wersję : Kolory w D7200 - oddanie tonacji skóry.

qwerty44
08-06-2016, 21:53
Prosiłbym o opinię użytkowników D7200 - jak w Waszej ocenie wypada ten aparat w kwestii "wierności kolorów" a przede wszystkim jak oddaje wierność/tonację skóry ludzkiej.
Starsze modele Nikona miały tzw. "żółtaczkę" a np. D750 ochrzczony został przez niektórych użytkowników jako "Karmazynowy Książe" ("czerwonka" ... ???).
Niby jest sporo zdjęć w necie z D7200 ale takich z dobrymi portretami (do oceny koloru skóry) jest jak na lekarstwo ... (przynajmniej ja nie znalazłem).
Proszę o Wasze opinie w tym temacie i ewentualne linki do zdjęć portretowych - najlepiej NEFów.
Pozdrawiam.

GonzoG
08-06-2016, 23:58
To jak wyglądają korowy z RAWów zależy od tego jakim profilem zostanie wywołane zdjęcie. Każdy program używa własnych profili.
Można jedynie ocenić oryginalne profile Nikona - czyli jak wychodzą kolory na JPEGach.

qwerty44
09-06-2016, 00:56
Mam na myśli "firmową" wywoływarkę NEFów Nikona - Capture NX-D, która to czyta profile aparatu takimi jakie zostały ustawione/wybrane w aparacie - nie przekłamuje kolorów.
Bo wg mnie np. wywoływarka ACR z LR, PS ustawia "adobowe" kolory - i nie jest to raczej dobra kombinacja dla Nikona (nie jest to tylko moja opinia).
Krótko mówiąc - standardowe ustawienie profilu w aparacie np. Standard lub Portret, prawidłowo ustawiony balans bieli - skóra jest "naturalna" czy też wpada w żółć lub czerwień (wspominałem o tym wyżej) ?
Wiem, że jest to trudno ocenić (i jest to subiektywna ocena) ale ktoś kto dłużej użytkuje ten aparat i wykonał "trochę" portretów ... powinien mieć wyrobione zdanie w tym temacie.

mmluty
09-06-2016, 21:30
Nie wiem skąd bierze się u wielu fotoamatorów to naiwne przekonanie, że są jakieś "prawdziwe" kolory z aparatu. Ile w aparatach Nikona jest profili kolorów dla JPG-ów i który z nich jest prawdziwy? NEF-y w ogóle nie są "kolorowe" mówią tylko o pewnych proporcjach pomiędzy kolorami RGB dla poszczególnych pikseli i to na podstawie wyliczeń z pikseli sąsiednich. Dla każdego zdjęcia z tego NEF-a czyli zapisu matrycy aparatu, wyliczana jest proporcja kolorów RGB dla każdego piksela obrazu JPG według jakichś uproszczonych założeń zapisanych w aparacie bądź programie komputerowym np. portret, krajobraz itd. Który z tych profili oddaje obraz prawdziwy czyli taki jaki był przed obiektywem aparatu? Niestety to jest pytanie retoryczne, ponieważ żaden program w aparacie ani też w komputerze nie odda prawdziwych kolorów ani tym bardziej dynamiki tego co znajdowało się przed obiektywem aparatu. Są to tylko trochę lepsze albo trochę gorsze przybliżenia. Najlepsze przybliżenie prawdziwego obrazu może wypracować fotografujący przy pomocy własnych oczu i suwaczków w programie edycyjnym patrząc na zdjęcie na dobrym monitorze. Przepraszam za duże skróty myślowe w tych kilku zdaniach ale coraz częściej spotykam się z jakąś dziwną fascynacją "prawdziwymi" kolorami z aparatu i w domyśle "nieprawdziwymi" obrabianymi w komputerze, co dla mnie jest sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem prostego inżyniera.

qwerty44
09-06-2016, 22:31
mmluty ... ciekawa teoria ... jednak pozostawiam ją bez komentarza ... bo chyba Kolego nie zrozumiałeś mojego pytania ...
Zadałem jednoznaczne pytanie - czy wg użytkowników D7200 aparat ten w prawidłowy sposób odzwierciedla kolor skóry ? Nie chodzi mi o to kto czym i jak obrabia/wywołuje JPG/NEF ... bo to jest temat rzeka ... żaden monitor/aparat/soft edycyjny nie jest doskonały i każdy z nas w dodatku ma inną percepcję postrzegania kolorów ... i dlatego zostawmy to w spokoju ...
Prosta sprawa - dobre warunki oświetlenia, prawidłowo ustawiony balans bieli, profil np. portret - aparat dobrze odzwierciedla kolor skóry czy też nie ?
Bez "wchodzenia w wielkie teorie i wywody" to po prostu się widzi ... czy jest dobrze czy też nie za bardzo ...
Przykładem na to, że może być "nie za bardzo" jest wątek: NIKON D 750, problem z kolorystyką (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=265012) gdzie np. w poście #278 zamieszczony został link do NEFów z D750 przedstawiające fotki twarzy ... niestety na każdym w odcieniu "prosiaczkowym" ... praktycznie nie dającym się skorygować w programie graficznym ...
Stąd też w pierwszym moim poście prośba o NEFy z D7200 ... czy ewentualnie kolorystykę skóry da się w miarę bezproblemowy sposób skorygować ...
Pozdrawiam

GonzoG
10-06-2016, 00:09
Przykładem na to, że może być "nie za bardzo" jest wątek: NIKON D 750, problem z kolorystyką (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=265012) gdzie np. w poście #278 zamieszczony został link do NEFów z D750 przedstawiające fotki twarzy ... niestety na każdym w odcieniu "prosiaczkowym" ... praktycznie nie dającym się skorygować w programie graficznym ...

To nie problem aparatu, a źle zrobionych profili.
A "skorygować" się to da i to w bardzo prosty sposób - użyć profilu zrobionego w oparciu o wzornik.

Godrick
10-06-2016, 00:22
W przypadku NEF-ów oddanie koloru skóry względem rzeczywistości mi odpowiada, przy zdjęciach plenerowych z odpowiednio ustawionym balansem bieli nie mam potrzeby bawienia się oddzielnie kolorami na warstwach/maskach czy to na twarzy czy też pozostałych częściach ciała. Bardzo duży wpływ ma tu pora dnia a co za tym idzie barwa światła jak i elementy otoczenia (o ile takie w pobliżu się znajdują) od których może być częściowo odbite i padać na fotografowaną osobę ale to taka oczywista oczywistość.