Zobacz pełną wersję : D7200 nie reaguje na ustawienia menu
Mój D7200 nie reaguje na niektóre ustawienia w menu, np. głośność potwierdzenia AF - zlewa mój wybór i cały czas jest bez dźwięku (podczas wybierania w menu dźwięk słychać), długość czasu podglądu zdjęcia itd. - na początku nie reaguje, po jakimś czasie zaczyna wyświetlać według ustawień, po czym znowu wraca do swoich najkrótszych czasów. Przyciski funkcyjne po wybraniu roli działają przez minuty, czasem godziny i reset...
Inna sprawa to punkty AF wyświetlające się w wizjerze, w D5100 miałem małe punkciki, które pozwalały precyzyjnie wybrać miejsce ostrości... W D7200 mam spore zaokrąglone prostokąty nie dające mi ustawić AF tam gdzie bym chciał np. na oczach w portrecie o ile głowa nie wypełnia większości kadru. Przewertowałem instrukcje, w menu spędziłem wiele godzin więcej niż bym sobie tego życzył i nie znalazłem żadnej opcji aby zmienić wygląd tych punktów. Nie wiem czy to wina jakiegoś błędu w menu, czy taka zmiana nie jest niemożliwa, czy może jestem ulungiem, który nie potrafi tego znaleźć ;)
Byłbym wdzięczny gdybyście mi podpowiedzieli co zrobić z punktami AF i jak wyleczyć body z mankamentu z opcjami :)
Przychodzi mi do głowy reset lub najlepiej wgranie aktualnego softu ze strony nikon, to jest minutka roboty.
http://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/178.html
Jeśli masz podpiętą Sigmę z OS, to zapomnij o czasach zadanych w menu.
A dźwięk potwierdzenia ostrości słychać tylko przy AF-S.
Andrzej1974
08-06-2016, 19:46
Jeśli masz podpiętą Sigmę z OS, to zapomnij o czasach zadanych w menu. (...)
Czy to tyczy się wszystkich Sigm z OS czy tylko wybranej np. 17-50/2.8?
Jeśli masz podpiętą Sigmę z OS, to zapomnij o czasach zadanych w menu.
A dźwięk potwierdzenia ostrości słychać tylko przy AF-S.
z 7200 też? myślałem, że tylko z 7100
Na D7100 dodatkowo jest problem z przewijaniem podglądu.
Na D7200 pomiar trwa 60s + to co ustawione w menu. Ale na D80 nie.
Andrzej1974
08-06-2016, 19:56
Ale czy macie na myśli S17-50/2.8 czy w ogóle wszystkie Sigmy z OS? Bo o tej pierwszej to słyszałem, że takie problemy są.
madebyzosiek
08-06-2016, 20:48
Czy to tyczy się wszystkich Sigm z OS czy tylko wybranej np. 17-50/2.8?
Podobno wszystkich.
Na D7100 Sigma 17-50 2.8 tak działa, natomiast Sigma 105 2.8 OS już nie, więc nie wszystkich ;)
Mój D7200 nie reaguje na niektóre ustawienia w menu, np. głośność potwierdzenia AF - zlewa mój wybór i cały czas jest bez dźwięku (podczas wybierania w menu dźwięk słychać), długość czasu podglądu zdjęcia itd. - na początku nie reaguje, po jakimś czasie zaczyna wyświetlać według ustawień, po czym znowu wraca do swoich najkrótszych czasów. Przyciski funkcyjne po wybraniu roli działają przez minuty, czasem godziny i reset...
Jak masz nieoryginalną baterię, to może aparat zrzucać część ustawień.
Inna sprawa to punkty AF wyświetlające się w wizjerze, w D5100 miałem małe punkciki, które pozwalały precyzyjnie wybrać miejsce ostrości... W D7200 mam spore zaokrąglone prostokąty nie dające mi ustawić AF tam gdzie bym chciał np. na oczach w portrecie o ile głowa nie wypełnia większości kadru. Przewertowałem instrukcje, w menu spędziłem wiele godzin więcej niż bym sobie tego życzył i nie znalazłem żadnej opcji aby zmienić wygląd tych punktów. Nie wiem czy to wina jakiegoś błędu w menu, czy taka zmiana nie jest niemożliwa, czy może jestem ulungiem, który nie potrafi tego znaleźć ;)
Nie ma i nie będzie punkcików, z resztą i po co, skoro AF zawsze działał w obszarze, a nie punkcie. Nawet w D5100, gdzie widziałeś tylko punkciki.
Tak samo nie da się ich wyświetlić wszystkich i podświetlać tylko aktywnego, bo jest to technicznie nie możliwe.
Ale czy macie na myśli S17-50/2.8 czy w ogóle wszystkie Sigmy z OS? Bo o tej pierwszej to słyszałem, że takie problemy są.
Tak jest w kilkoma Sigmami z OS (17-50/2.8, 17-70/2.8-4 OS (obie wersje), 18-200, OS, 18-250 OS, i jeszcze chyba jakieś) i nie jest to żaden problem, czy błąd, a przewidziane działanie, o czym z resztą jest napisane w instrukcji obiektywu.
aha, dzięki, myślałem, że tylko 7100 ma ten problem
Dzięki za odpowiedzi, czasy faktycznie wariują gdy zapinam S17-50, nie zwróciłem uwagi. Natomiast dźwiękowego potwierdzenia ostrości nie ma nawet na AF-S, którego najczęściej używam. Zaraz poszukam jak soft zaktualizować, może to pomoże ;)