PDA

Zobacz pełną wersję : dobra miejscówka na astrofoto w Borach Tucholskich?

siutek
08-06-2016, 09:03
Witam,
W piątek ze znajomym wybieram się w Bory Tucholskie na nocną sesje astro. Wiem, że czerwiec to najgorszy miesiąc na tego typu zdjęcia, ale mimo wszystko dla wprawki się przyda ;)
Moje pytanie jest skierowane do osób, które znają jako-tako Bory: Szukam jakiejś miejscówki w Borach, sporawej polanki (celem zdjęć jest droga mleczna, która będzie nisko nad horyzontem), gdzie stosunkowo łatwo można dojechać autem. Jakby co nie boję się niewielkiego spacerku, nie muszę mieć samochodu pod nosem ;)

Jeszcze fajniej by było gdyby w pobliżu była jakaś rzeczka czy strumyk, chociaż nie upieram się.

Pytam, bo chcę sobie zaoszczędzić czasu na poszukiwanie takiego miejsca, chciałbym od razu wiedzieć gdzie jechać.

pozdrawiam.

smogg9
08-06-2016, 11:27
Nie znam tych okolic, ale zerknij na www.lightpollutionmap.info, google maps, ten program www.stellarium.org/pl/ i jeśli masz androida to Star Walk - Astronomy Guide i Stellarium Mobile Sky Map.

siutek
08-06-2016, 11:52
smogg9, właśnie dzięki mapce lightpollutionmap wybrałem na cel Bory Tucholskie ;) a ze stellarium korzystam zarówno na PC jak i na telefonie :)