Zobacz pełną wersję : [NIKON D5100] Problem z ISO powyżej 800.
terefere89
07-06-2016, 13:24
Cześć,
Mam pytanie do posiadaczy NIKONA D5100. Zacznę od tego, że jestem amatorem i zaczynam zabawę z fotografią.
Mam problem z ISO. W momencie kiedy ustawiam ISO powyżej 800 pojawiają się straszne kolorowe szumy. Z tego co wyczytałem na forum ten konkretny model aparatu całkiem nieźle radzi sobie z szumami. Co może być przyczyną?
cz4rnuch
07-06-2016, 13:32
Zacznij od pokazania nam tych kolorowych szumów, najlepiej zamieszczając na jakimś serwerze NEFa. Wtedy łatwiej będzie o diagnozę.
harpooon
07-06-2016, 17:23
Było kiedyś na forum podobne pytanie o ile dobrze pamiętam dotyczyło d7000 (nie bić jak pamięć zawiodła ) problem ten wynikał ze złej ekspozycji ktoś wyciągał bardzo niedoświetlone zdjęcia , więc moja propozycja pokaż rawy bo bardzo prawdopodobne ,że popełniasz ten sam błąd w ustawieniach aparatu.
Przede wszystkim, to aparat nie usuwa kolorowego szumu. Robi jedynie ogólne odszumianie, więc szum w JPEGach będzie widoczny już od ISO 400.
Sprawa 2. - naświetlaj poprawnie zdjęcia, a nawet można je lekko prześwietlić.
Sprawa 3. - w ciemnych partiach zdjęć przy wyższym ISO zawsze będzie szum.
Sprawa 4. - dla mnie w D5100/D7k używalne ISO przy JPEGach to do 1000-1100, a dobra jakość jest tylko do ISO 400. Przy RAWach sprawa ma się zupełnie inaczej - używalne ISO do 1600, a w określonych sytuacjach nawet 3200.
Evanduril
08-06-2016, 08:44
Było kiedyś na forum podobne pytanie o ile dobrze pamiętam dotyczyło d7000 (nie bić jak pamięć zawiodła ) problem ten wynikał ze złej ekspozycji ktoś wyciągał bardzo niedoświetlone zdjęcia , więc moja propozycja pokaż rawy bo bardzo prawdopodobne ,że popełniasz ten sam błąd w ustawieniach aparatu.
Ano było. Moje. Pamięć dobra :)
Dobre odszumianie w DX jest tylko dobre w porównaniu do starszych modeli, a nie faktycznie "dobre" ;)
terefere89
08-06-2016, 12:23
Wow dużo odpowiedzi, dzięki.
Wczoraj wyklikałem kilkanaście zdjęć przy dobrym oświetleniu i różnych parametrach ISO i ilość szumów była "znikoma/zadowalająca". Faktyczny problem robi się gdy zdjęcie jest niedoświetlone. Postaram się wrzucić kilka raw'ów, żeby pokazać przykłady.
Pociągnę temat dalej w takim razie. Ruch uliczny, miasto, noc, mało światła. Potrzebuję zamrozić ruch, czas otwarcia migawki minimum 1/250 wysokie ISO. Szumy. Jak radzić sobie w takich sytuacjach?
To zależy od sytuacji.
1: użyć jasnego obiektywu,
2: opanować odszumianie na komputerze,
3: ewentualnie doświetlić,
4: zastosować tzw "kreatywny efekt lo-fi" (czyli szumi i tak ma być).
A swoją drogą, wielu użytkowników nawet pełnoklatkowych aparatów byłoby zapewne szczęśliwych, gdyby mogli uzyskać w nocy/półmroku czas poniżej 1/250 bez lampy (patrz choćby panowie ślubno-weselni).
terefere89
08-06-2016, 13:51
Dzięki sl011, całkiem wyczerpująca odpowiedź.
1: zakładając, że teraz mam kitowy obiektyw, f 3,5-5,6 w jakiej jasności powinienem się rozglądać jeżeli chcę wychodzić po zmroku robić zdjęcia?
2: no da się, ale odszumiając zawsze siądzie mi jakość/ostrość obrazu
3: nie zawsze idzie doświetlić, zwłaszcza większy plan. Nie ma być oczywiście "jasno jak w dzień" ale zarys by się przydał
4: "lo-fi" - no nie kręcą mnie szumy i już :)
A z tym 1/250 może trochę przesadziłem no ale takie 1/150 chciałbym popstrykać.
Na etapie robienia zdjęcia:
1.) Robić zdjęcia w RAW'ach.
2.) Poprawnie naświetlone zdjęcie.
3.) Idealnie trafiona ostrość.
4.) Zdjęcie powinno być robione maksymalnie ostrym obiektywem.
5.) Najlepiej przy "normalnej" temperaturze światła. W okolicach 2000k niebieski kanał często lubi się wysypywać.
6.) Im mniejsza GO, tym łatwiej jest zdjęcie odszumić/wyostrzyć, ale patrz punkty 2.) i 3.)
7.) Przy ogniskowych w zakresie 24-70mm czasy na poziomie 100/125 często wystarczają do zamrożenia ruchu
Przy obróbce:
8.) Usunąć szum kolorowy.
9.) Odpowiednio odszumić/wyostrzyć do rozdzielczości docelowej.
W praktyce:
D5100 z 18-105 nie da rady.
Sam przechodziłem drogę:
D7000+18-105 (ta sama matryca co D5100, teoretyczny max jaki można z niej wycisnąć to używalne ISO na poziomie 6400)
D7000+17-55 2.8
D4+ stałki 1.4/1.8 + 14 2.8
Dopiero przy pełnej klatce można liczyć na dobre i powtarzalne rezultaty, niekoniecznie musi to być D4, D750, D3s, D4s, D5 oraz canony 6D, 5Dmk III, 1DX, DX II także dadzą radę. Nie ma na chwilę obecną nic tańszego co by podołało w tych warunkach.
Archibald6803
08-06-2016, 14:29
......... w jakiej jasności powinienem się rozglądać jeżeli chcę wychodzić po zmroku robić zdjęcia?....
W warunkach miejskich szkło z f1,4 powinno sprowadzić parametry naświetlania do t=1/125 przy iso 3200-6400 (zerknij sobie na Sigmę 30/1.4 bo jest dobrym i niedrogim szkłem f1.4)
Focąc ciemnicę puchą d5100 powinieneś spokojnie poradzić sobie z odszumieniem RAWa naświetlonego w iso3200, 4000; wyżej już będzie ciężko.
Jak chcesz 1/150s, niskie ISO, to nawet f/0.95 nie pomoże na brak światła.
Poza tym przy takich przesłonach (f/1.4) GO jest wręcz papierowa, więc jak chcesz coś więcej ostrego, to i tak trzeba będzie przymknąć, więc nici z zysku światła.
W tych chwili w słoneczny dzień, przy oknach przeslonietych żaluzjami pionowymi przy f/1.8 i czasie 1/160s aparat dobiera ISO 5000.
Lekarstwem na brak światła jest - światło.
2: no da się, ale odszumiając zawsze siądzie mi jakość/ostrość obrazu
Niby trochę siądzie, ale przy starannym odszumianiu i przy odrobinie szczęścia masz szansę uzyskać z iso ponad 3000 szum nie większy niż przy iso 1000 z jpg aparatu. A do tego więcej szczegółów, zwłaszcza w cieniach. Dlatego ja np na tym sprzęcie bez większych oporów używam czułości 1600-4000.
Dobre programy do raw mają oddzielne regulacje szumu kolorowego i szumu luminancji, a często po kilka regulacji dla poszczególnych rodzajów szumu. A niektóre mają nawet regulowane natężenie w zależności od jasności elementu odszumianego (np możesz mocno odszumić cienie niemal nie ruszając reszty zdjęcia).
Wrzuć zdjęcie podglądowe.
Ja miałem podobne przeboje jak kupiłem żonie D3100 - powyżej ISO800 zdjęcie wyglądało znacznie słabiej niż ISO3200 z mojego ówczesnego D90.
Aparat w sklepie od reki wymienili na nowy.