Zobacz pełną wersję : Fisheye
Witam! Potrzebuję taniego Fisheye'a pod DX do sporadycznych zdjęć na imprezach zarówno w klubie jak i w plenerze, co polecacie? Może być zarówno nowy jak i używany. Wiem, że do 1500 kupię używanego Nikkora 10.5 ale czy jest dla niego jakaś tańsza alternatywa? Pozdrawiam! :)
I pytanko dodatkowe :)
Z obiektywów 17-50/55 f/2.8 to lepiej kupić używanego Nikkora, czy jednak nie ma sensu dopłacać i wziąć nową Sigmę lub Tamrona?
schriker
07-06-2016, 17:54
Fish eye Samyang 8mm CSII.
Na drugie nie odpowiem bo sam stoję przed takim samym dylematem już od kilku miesięcy.
j.w Samyang 8mm CS II. Nie pierwsza wersja, bo 1. nie ma zdejmowanej osłony P/S i często jest słaby optycznie. Wersja II w miarę trzyma jakość.
Co do 17-50/55, to jak nie potrzebujesz obiektywu do robienia zdjęć w deszczy, błocie i burzy piaskowej, to Sigma jest lepszym wyborem - tak samo dobra optycznie, AF nieznacznie wolniejszy, a nowa, tańsza i ma stabilizację. W Tamrona się nie pchaj.
madebyzosiek
07-06-2016, 19:35
Zgodzę się z poprzednikiem, chociaż ja na imprezy zabieram N17-55 2.8. Sigma jednak częściej mnie zawodzi AFem, Nikkor - 100% skuteczności :)
W Sigmie występuje problem z AF na bokach, w centrum jest ok
Nikkor polecam w 100%
W Sigmie występuje problem z AF na bokach, w centrum jest ok
Cicho... bo moja jeszcze o tym nie wie... a jak usłyszy, to zacznie źle ustawiać ostrość.
Cicho... bo moja jeszcze o tym nie wie... a jak usłyszy, to zacznie źle ustawiać ostrość.
Może zależy od modelu i wersji
Ale spoko napewno masz wersję specjalną
[emoji2]
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka