Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sabina-800 prośba o wyjaśnienie funkcji

worph
23-05-2007, 23:44
Witam!

Jako że nie zupełnie nie znam się na lampach a CLS to dla mnie czarna magia, proszę uprzejmie o wyjaśnienie następujących funkcji. Prośbę swą motywuję tym że nie lubię kupować kota w worku i nie wiem czy te funkcje będą mi wogóle potrzebne. Proszę jeszcze o pisanie własnymi słowami po ludzku a najlepiej na przykładach jak daną funkcję lampy można zastosować w praktyce. Proszę też o uwzgędnienie posiadanego przezemnie sprzętu czyli nikona d70s i T17-50.

1. mozliwosc uruchomienia blysku modelujacego i jak to się ma do d70s
2. błysk stroboskopowy
3. AA - (EDIT: automatyka przysłony tylko w sb-800)
4. wbudowana fotocela SU4 (czym różni się w praktyce wyzwalanie fotocelą a cls)
5. GN - (EDIT: Tryb manualny z preselekcją odległości tylko w sb-800)
6. A - (EDIT: Automatyka bez ttl tylko sb-800 w takim razie jakim sposobem dobiera błysk?)

Zależy mi na dobrej współpracy radiowej z tym aparatem co zrobić, dokupić, żeby lampa była odpalana radiowo i żeby nie utracić ttla bo liczę się że te sterowanie błyskiem lampy wbudowanej w plenerze to może nie zdać egzaminu gdy będzie za jasno. Dzięki za odpowiedzi.

Radosso
23-05-2007, 23:59
Wybacz poczucie humoru worph, taki dzień. Na pewno ktoś pomoże.

worph
24-05-2007, 00:07
Gratuluję dobrego samopoczucia. Jak widać nie za wiele do powiedzenia w temacie (EDIT: wybaczam :D )

mkwiek
24-05-2007, 10:07
1. mozliwosc uruchomienia blysku modelujacego i jak to się ma do d70s
możesz sobie zobaczyć po naciśnięciu podglądu głębi ostrości jak układają się cienie przy świeceniu lampą

2. błysk stroboskopowy
kilka błysków w ciągu jednego otwarcia migawki, na przykład czas naświetlania 5 sekund, błysk co sekundę

3. AA
nie wiem o co ci chodzi :)

4. wbudowana fotocela SU4 (czym różni się w praktyce wyzwalanie fotocelą a cls)
odpalisz ją błyśnięciem lampy z czegokolwiek

5. GN

6. A

markB
24-05-2007, 10:16
A czy kolega nie ma manualu do lampy?
1. Błysk modelujący (niezależnie od rodzaju aparatu): naciskasz czerwony guzik i lampa wali serię błysków pozwalających zorientować się jak będzie wyglądało zdjęcie.
2. Seria krótkich błysków do efektów specjalnych np. można w ten sposób rejestrować ruch.
3. Chyba jakieś jaja! AA to bateria, t.zw. paluszek.
4. CLS to system błysku (Creative Lighting System), natomiast wbudowana fotocela potrzebna jest do uruchomienia tego systemu (lampy lub grupy lamp).
5. No nie: GN = guide number, czyli siła lampy, może być różny w zależności od obiektywu, czym steruje zoom head.
6. A = tryb automatyczny, nie TTL.
Chyba się wygłupiłem. Ale też lubię czasami zabawić się w żarty.

mkwiek
24-05-2007, 10:22
5. No nie: GN = guide number
6. A = tryb automatyczny,
nawet nie wpadłem, że to może być takie proste :)

worph
24-05-2007, 10:22
no właśnie nie mam ani manualu ani lampy jeszcze, tak naprawdę to szukam instrukcji w necie może ma ktoś?

markB
24-05-2007, 10:27
Chciałem tobie przesłać, ale niestety wszystkie linki do angielskich wersji manualu zostały zdezaktywowane, a polskich nie znam. Może ktoś inny będzie coś wiedział.

worph
24-05-2007, 10:45
mam już , dziękuję jeszcze raz Jackowi. No ale temat aktualny bo właściwie to jak wykorzystujecie te super funkcje których nie ma sb 600 i czy wogóle je wykorzystujecie? Błysk modelujący pożera pewnie masę energii, stroboskop to jednak bajer raczej, przynajmniej dla mnie. Fotocela przydałaby się do mojego sony f717 ale on niestety wali jakieś przedbłyski których wyłączyć się nie da. SB 800 jest tylko nieco mocniejsza od sb-600 chociaż niewątpliwą zaletą byłaby szybkość ładowania ale czy ona faktycznie jest taka szybsza? itp. itd.

markB
24-05-2007, 11:09
Szybkość ładowania sb800 nawet nieco mniejsza niż sb600, jeśli nie używasz piątej baterii w specjalnym dodawanym pojemniczku. Ten pojemniczek kłopotliwie się dokłada. Jeśli chodzi o wyzwalanie sb800 z sony z pominięciem przedbłysków to można dokupić specjalną fotocelę z przełącznikiem, który pozwala na ominięcie przedbłysków. Były takie chińskie za ok. 100 zł (oryginalna nikonowska SU-4 dużo droższa). Muszę sprawdzić symbol tej fotoceli, bo zapomniałem.
Już mam DS-1, stąd: http://www.funsports.pl

Ciacho
24-05-2007, 14:00
Koledze który zadał pytania na początku wątku zależy na odpowiedzi czym różnią się automatyki lampy ustawione na A od automatyki lampy AA.Sabina SB800 ma takie możliwości w menu lampy.Osobiście zawsze robię na pełnym manualu lampy więc nie umiem odpowiedzieć a z chęcią bym się dowiedział.
Tak samo GN wątpię aby chodziło o liczbę przewodnią. Jest to jakiś tryb manualny ponieważ w menu lampy używa się go zamiennie z manualem. Prawdę mówiąc różnić nie zauważyłem, ale także z chęcią bym się dowiedział.

ekonet
24-05-2007, 14:01
A czy kolega nie ma manualu do lampy?
1. Błysk modelujący (niezależnie od rodzaju aparatu): naciskasz czerwony guzik i lampa wali serię błysków pozwalających zorientować się jak będzie wyglądało zdjęcie.
2. Seria krótkich błysków do efektów specjalnych np. można w ten sposób rejestrować ruch.
3. Chyba jakieś jaja! AA to bateria, t.zw. paluszek.
4. CLS to system błysku (Creative Lighting System), natomiast wbudowana fotocela potrzebna jest do uruchomienia tego systemu (lampy lub grupy lamp).
5. No nie: GN = guide number, czyli siła lampy, może być różny w zależności od obiektywu, czym steruje zoom head.
6. A = tryb automatyczny, nie TTL.
Chyba się wygłupiłem. Ale też lubię czasami zabawić się w żarty.
No... Wygłupiłeś się. Miałeś taką lampę w ogóle w rękach? Żartować proponuję w dziale "Humor"...
1. Błysk modelujący w SB-800 uruchamia się szarym przyciskiem na ruchomej części lampy, służy to do zorientowania się, jaki będzie rozkład świateł i cieni.
3. AA to. owszem, oznaczenie rodzaju baterii, ale nie w tym przypadku. Tu znaczy to "Auto Aperture", czyli tryb automatyki wbudowanej z preselekcją przysłony.
4. CLS tym się na przykład różni od wyzwalania fotocelą, że można uzyskać współpracę w trybie TTL, z fotocelą tylko nastawy manualne.
5. GN - tryb manualny z preselekcją odległości.
6. A - automatyka wbudowana lampy.
-----------------
Mam skan polskiej instrukcji do SB-800 (który Techmarket przysłał mi chyba w ramach kpiny, gdy upomniałem się o polską wersję), ale inicjator wątku nie życzy sobie otrzymywać emaili (próbowałem mu wysłać).
-----------------

możesz sobie zobaczyć po naciśnięciu podglądu głębi ostrości jak układają się cienie przy świeceniu lampą

...ale nie w D70...

...też nie masz takiej lampy...

mkwiek
24-05-2007, 14:47
...też nie masz takiej lampy...

eh, przy tej sabince to 580ex to jakaś kpina :)

Ciacho
24-05-2007, 14:51
To czym rózni sie preselekcja przysłony A od tej AA?

ekonet
24-05-2007, 15:26
To czym rózni sie preselekcja przysłony A od tej AA?
AA - wbudowany w SB-800 czujnik mierzy światło błysku odbite od przedmiotu i lampa sama koryguje ilość emitowanego światła po uwzględnieniu przekazanych z aparatu i obiektywu danych, takich jak czułość ISO, kompensacja ekspozycji, wybrana przysłona czy też długość ogniskowej,
A - wbudowany w SB-800 czujnik mierzy światło błysku odbite od przedmiotu i lampa sama koryguje ilość emitowanego światła dla uzyskania poprawnej ekspozycji. Tryb ten pozwala na łatwą kompensację ekspozycji poprzez inne niż na lampie ustawienie wartości przysłony na aparacie czy obiektywie.
(pisowania oryginalna).
Wyjaśniło się?

markB
24-05-2007, 16:09
No... Wygłupiłeś się. Miałeś taką lampę w ogóle w rękach? Żartować proponuję w dziale "Humor"...

Lampę sb800 mam od trzech lat, więc sobie trochę pożartowałem; zdziwiło mnie, że ktoś zadaje takie proste pytania bez zajrzenia najpierw do manualu. Dopiero w drugim poście kolega wyjaśnił, że dopiero myśli o kupnie.

szymony
24-05-2007, 16:09
AA - wbudowany w SB-800 czujnik mierzy światło błysku odbite od przedmiotu i lampa sama koryguje ilość emitowanego światła po uwzględnieniu przekazanych z aparatu i obiektywu danych, takich jak czułość ISO, kompensacja ekspozycji, wybrana przysłona czy też długość ogniskowej,
A - wbudowany w SB-800 czujnik mierzy światło błysku odbite od przedmiotu i lampa sama koryguje ilość emitowanego światła dla uzyskania poprawnej ekspozycji. Tryb ten pozwala na łatwą kompensację ekspozycji poprzez inne niż na lampie ustawienie wartości przysłony na aparacie czy obiektywie.
(pisowania oryginalna).
Wyjaśniło się?
Dodatkowa informacja jest taka że w "A" błyskograt nie wysyła przedbłysków, w "AA" już tak.

szymony
24-05-2007, 16:40
Trochę mało tu napisano o SU-4 i CLS, a więc:
SU-4 to wbudowana fotocela o troszkę większych możliwościach. A mianowice może pracować w dwóch trybach:
manual - i tu sprawa jest prosta, zwykła fotocela. Błysk innego błyskograta odpala sabinę
auto - tu jest troszkę ciekawiej, bo błysk jest wyzwalany innym błyskogratem i trwa tak długo jak lampy która go wyzwoliła. To taka namiastka TTL z czasów analoga. Przy digitalu można to wykorzystać tylko w jeden sposób. Na aparacie mamy jakąkolwiek lampę z automatyką tyrystorową pracującą w "A", a sabinę w SU-4 auto. Błyskograt na body będzie mierzył i sterował moc swego błysku, a sabina się do tego dostosuje.
Jeden i drugi tryb SU-4 jest podatny na przedbłyski pomiarowe, co w dobie spawania dygitalem ogranicza mocno jego zastosowanie.
CLS jest pozbawiony wad SU-4, ale ma inne. By zadziałał musi obsługiwać go zarówno body, jak i wszystkie błyskograty.
Jeden jest sterownikiem, a reszta do "ciężkiej roboty". Za sterownik może robić również wbudowany błyskograt, ale nie dotyczy to D50, a w D70 jest on mocno ograniczony. Pełen sterownik (SB800 lub SU800) może sterować Trzema grupami lamp na czterech kanałach. Możemy do każdej grupy wprowadzić indywidualną korektę. Jeżeli za sterownik będzie robić SB800 lub np. wbudowny błyskograt D200, sam również może dodatkowo brać udział w oświetleniu sceny.
A wszystko to mamy w TTL błysku.
Jednak system jest oparty na komunikacji przedpłyskami, co ihmo nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Nie dość że system generuje przedbłyski pomiarowe do ustalenia prawidłowej ekspozycji, to jeszcze dodatkowe do komunikacji z zdalnymi lampami. W efekcie mamy błyskającą dyskotekę, która potrafi skutecznie wkurzyć ludzi i pozamykają ślepia. Jak również spowania cały ten szpej, czyniąc go bezużytecznym do szybkiej fotografii. Sprawdza się nie źle w pomieszceniach, na zewnątrz bywa różnie, przy ostrym słońcu zdalne błyskograty mogą nie widzieć błysków sterownika.
I to by było z grubsza tyle.

ekonet
24-05-2007, 17:39
Lampę sb800 mam od trzech lat, więc sobie trochę pożartowałem; zdziwiło mnie, że ktoś zadaje takie proste pytania bez zajrzenia najpierw do manualu. Dopiero w drugim poście kolega wyjaśnił, że dopiero myśli o kupnie.
...no to wybacz, jakoś dałem się podejść i nie odczytałem ironii...

worph
24-05-2007, 22:34
no to szymony załamałeś mnie ostatnią wypowiedzią, ja wiedziałem że będą problemy przy dziennym świetle ale że tak wolno ten cały system działa i że tyle przedbłysków i że dyskoteka. Ale powiedzmy że będzie jedna tylko lampa..... nie ma jakiegoś rozwiązania? Może jakieś radiowe super urządzonka podczepiane do stopki i lampy, z własnymi sterownikami? Na czym polega ograniczenie d70s ? Czy tylko na tym że nie steruje grupami lamp na różnych kanałach?

Fenek
25-05-2007, 09:26
Nie popadajmy w skrajności, przy stosowaniu tylko jednej czy dwóch lamp w CLS wg mnie "dyskoteka" nie jest jakoś bardziej dotkliwa, niż gdy się stosuje jedną lampę w i-TTL. A co do zdjęć w ostrym słońcu - ostatnio przekonałem się że nawet nie jest tak źle. Wbudowana lampka dała radę u mnie w południe w ciągu jednego z tych upalnych dni odpalić Sabinę z około 6 metrów. Nie próbowałem jej bardziej oddalać bo jeszcze by ktoś ją zapierdzielił. :D

Radiowe rozwiązania istnieją, nie są raczej specjalnie tanie. A może pomyśleć po prostu o jakiejś nakładce IR na commandera? W sumie to on chyba najwięcej błyska. :)

Jeśli kompakt nie wysyła przedbłysków cholernie długo, to tryb SU-4 jak najbardziej daje radę, co sprawdziłem z Canonem S2. No, chyba że nie wysyła on żadnych przedbłysków i mi się coś uroiło. :D

szymony
25-05-2007, 09:32
no to szymony załamałeś mnie ostatnią wypowiedzią, ja wiedziałem że będą problemy przy dziennym świetle ale że tak wolno ten cały system działa i że tyle przedbłysków i że dyskoteka. Ale powiedzmy że będzie jedna tylko lampa..... nie ma jakiegoś rozwiązania? Może jakieś radiowe super urządzonka podczepiane do stopki i lampy, z własnymi sterownikami? Na czym polega ograniczenie d70s ? Czy tylko na tym że nie steruje grupami lamp na różnych kanałach?

Można zanabyć wyzwalacze radiowe i tak odpalać lampę(y), tylko że wtedy możemy zapomnieć o TTL. Tylko manual, ewentualnie "A" nie "AA". Co do światła dziennego wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Osobiście jeszcze nie miałem sytuacji by nie zagrało, ale inni owszem. Błyskograt D70 steruje tylko grupą A na 3 kanale.