Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Lampa do MAKRO.
MarekD3100
06-06-2016, 14:42
Witam, przymierzam się do zakupu lampy błyskowej do zdjęć Makro. Mam do wydania 500zł. Czy kupię jakąś uczciwą w tej cenie?
Chciałbym aby była możliwość osobnego podświetlenia w celu lepszego wyostrzenia no i aby było możliwość błysku.
Będę wdzięczny za wszelkie info.
Uczciwą z pewnością. gorzej może być z ceną ;) W tej cenie są lepsze ledowe ringi. Te tańsze lampy błyskowe to raczej granica budżetu.
A taka (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt/Lampa-Meike-Skyblue-MK-14EXT-moc-Nikon.html). Chyba spełnia Twoje wymagania.
Sprawdź na forum jest kilka wątków o tym.
Kiedyś bawiłem się w makro dosyć mocno, najlepiej sprawdzała się zwykła lampa błyskowa z różnego rodzaju modyfikatorami światła + mała blenda (kolory, kształt do wyboru - polecam trójkąt z uchwytem i małą okrągłą). Do 500zł spokojnie się zmieścisz z YN-560 III + kabel lub wyzwalacz, żeby nie błyskać tylko z sanek. Modyfikatory światła robiłem sam z różnych rzeczy dostępnych w sklepach plastycznych, papierniczych lub budowlanych - pełno pomysłów w Internecie.
Lampa typu ring daje wg mnie nudne i płaskie światło, dobre do zdjęć "katalogowych"... Zdecydowanie najczęściej używałem samej blendy.
Yongnuo bedzie bardzo dobrym wyborem :)
pozdro