PDA

Zobacz pełną wersję : Jak pozbyć się winiety z 35DX?

Jakub365
06-06-2016, 11:33
Witam. Coraz bardziej męczy mnie winieta z nikkora 35 na moim d600. Rozważam zakup 35ED, ale jednak musiałbym sporo dołożyć i nie wiem czy chce mieć teraz takie wydatki. Rozmawiałem z gościem co u was tego szkla nawet na przyslonie 2.8 i winiety na zdjęciach brak. Ja się nie potrafię jej pozbyć na 1.8-2.0. Jedynie co robię to w LR wynieram korektę obiektywu i minimalnie winieta jest mniejsza, ale i tak ja widać. Coś słyszałem, żeby stworzyć jakiś profil, ale kompletnie nie wiem o co w tym chodzi.
Czy ktoś używa tego szkła bez winiety czy żeby cieszyć się zdjęciem muszę zainwestować w ED?

TOP67
06-06-2016, 11:40
Bardzo istotne jest, na jaką odległość ostrzysz. Do krajobrazu ten obiektyw nie nadaje się zupełnie. Tylko bliskie portrety.
Zbieraj lepiej na 35/1.8 FX lub 35/2.0

MstrG
06-06-2016, 11:40
Korekta obiektywu w LR dotyczy winiety jaka powstaje na DX.

Assire
06-06-2016, 12:52
Tak jak napisał TOP67, na dalsze odległości nie usuniesz całkowicie, na bliższe nie ma potrzeby za bardzo. Jeśli chcesz z tym walczyć, to nawet po maksymalnej możliwej korekcie w ACR róg kadru nadal jest ciemny. Sugeruję brać to pod uwage i kadrować tak żeby dało sie przyciąć brzegi.
A jak nie możesz sie do tego przyzwyczaić to pozostaje tylko kupić 35 pod FX.

Jakub365
06-06-2016, 15:38
Szkiełko 35FX z tego co widzę chodzi 1800 z gwarancją oczywiście używka. Warte tej ceny? Czy lepiej dołożyć do sigmy 35?
Piszecie też, że do krajobrazów się nie nadaje, tylko ostatnio robiłem zdjęcia u kuzyna na komuni to w domu jak i w kościele mam winiete. Znajomym robiłem sesje narzeczenska i również jest ta winieta.

Assire
07-06-2016, 00:35
Bo jak ostrzysz dalej niż metr-półtora to winieta wyłazi. Jak ostrzysz na nieskończoność to już dawno wylazła.

Rossi_PL
07-06-2016, 07:57
Finansowo przeskoczyć z 35DX na 35ED to trochę boli;-) Ale sam polecam taką zamianę, naprawdę warto. Moim zdaniem nie warto z kolei cisnąć się na Sigmę ART. Za większą kasę, gabaryt i masę dostajemy spoooro więcej światła, kontrastu i ostrości ale czy Ci to potrzebne i czy w ogóle obrazek z tej sigmy Ci się podoba to już Twoja decyzja. Mówi się o nijakim bokehu 35ED gdzie wg.mnie bokeh tej sigmy też niczego nie urywa. Mi urwało dopiero przy N35 1.4G ale póki co to sfera marzenia.

-tomasz-
07-06-2016, 08:48
Kolego, wiesz jak się pozbyć winiety na 35DX?
Kupić body DX lub pozbyć się tego szkła. Ja tak właśnie zrobiłem i nie żałuję.
To jest ta nasza głupota, kupujemy puszki FX a potem biadolenie że nie ma na obiektywy.

fafniak
07-06-2016, 09:25
Bardzo długo używałem tego szkła na d700 i chyba 610.
W pewnym momencie było to szkło allround;) i traktowałem je jako swoistą 40mm 1.8 czyli kadrowalem z zapasem( tak jak ktoś tu już wcześniej radził.
Mało tego , na części zdjeć miałem nakręcony szary filtr i jeszcze polarka.
Uwierz... 40mm to wspaniała ogniskowa. Ale potem mi sie to już znudziło.
35 1.8 Fx jest bardzo przyjemnym szkłem, lekkim ale niestety sporo większym :(

DrAszyr
08-06-2016, 22:51
35 1.8 Fx jest bardzo przyjemnym szkłem, lekkim ale niestety sporo większym :(

Na szczęście dobrze wyważonym nawet z najmniejszym body FX, S35A zdecydowanie bardziej "ciągnie" do przodu.
@Rossi: Jeśli chodzi o bokeh to nie jesteś jedynym użytkownikiem, dla którego na 35mm nie musi być "budyń idealny". Mnie się podoba nawet bokeh ze starego 35/2 :)

Rossi_PL
09-06-2016, 18:18
Na szczęście dobrze wyważonym nawet z najmniejszym body FX, S35A zdecydowanie bardziej "ciągnie" do przodu.
@Rossi: Jeśli chodzi o bokeh to nie jesteś jedynym użytkownikiem, dla którego na 35mm nie musi być "budyń idealny". Mnie się podoba nawet bokeh ze starego 35/2 :)
Używałem 35DX około 4-5lat w tym niecałe trzy na D700. Dało się z tym żyć jakoś... dlatego w końcu postanowiłem przesiąść się na 35ED. Trochę to boli finansowo jak już pisałem ale korzyści jest trochę więcej niż nam się wydaje. Matrycowy pomiar działa bardziej przewidywalnie aniżeli w "tunelowej" 35DX;) Zawsze przywiązywałem uwagę do AFu w body i w obiektywie. Nic tutaj nie ma do zarzucenia, szkiełko jest znacznie szybsze od 35DX, powiedzmy porównywalnie do N50 1.8G i nic nie można zarzucić celności, ot wysoka powtarzalność nikkora jak to i Sokolnik wychwalał już parę razy. Bokeh z początku mi się też nie spodobał w 35ED... Zacząłem szukać, czytać testy, wertować i wyszło mi, że albo 35ED albo 35 1.4G... Sigma tutaj nie jest dla mnie osobiście żadnym wyznacznikiem jakości bokehowej, wręcz dziwię się nad zachwytami niektórych ale każdy ma prawo do swojego zdania:)

hostman22
09-06-2016, 22:40
powinni zrobić właśnie małą 35 f/2 z af-s i to byłoby to :D

Jakub365
09-06-2016, 23:54
Miałem właśnie możliwość porobienia sobie zdjęć na 2 aparaty 35DX i "wspaniała" Sigma 35 art. Głównie zdjęcia 1.8 VS 1.4. Szczerze? Różnicę jakąś widać dopiero jak robiłem zdjęcia roślinom z bliska to faktycznie minimalne lepsze rozmycie. Natomiast przy robieniu portretów całych sylwetek lub do połowy nie widziałem różnicy, dopiero jak przybliżyłem oba zdjęcia i porónywałem obok siebie to coś tam widać, ale jak ktoś widzi tylko jedno zdjęcie to efekt i tak jest "wow" bo oba szkła fajny mają bokeh jak dla mnie praktycznie identyczny. Jedyny minus to mega winieta, bo tak to bym nawet nie myślał o innym szkle:)
Zastanawia mnie szkiełko N35/2, ale kiedyś miałem 50/1.8 i straszne mydło w porównaniu do moich szkieł G. Dużo zdjęć robię na max przysłonie i boję się właśnie, że będę niezadowolony z ostrości, lecz mam jakieś wrażenie, że stare szkiełka nikkora mają to coś w tym rozmyciu??:)

wunat
10-06-2016, 01:10
I wg. Ciebie obydwa są tak samo ostre na 1.8?

Andrzej1974
10-06-2016, 07:16
Miałem właśnie możliwość porobienia sobie zdjęć na 2 aparaty 35DX i "wspaniała" Sigma 35 art. Głównie zdjęcia 1.8 VS 1.4. Szczerze? Różnicę jakąś widać dopiero jak robiłem zdjęcia roślinom z bliska to faktycznie minimalne lepsze rozmycie. Natomiast przy robieniu portretów całych sylwetek lub do połowy nie widziałem różnicy, dopiero jak przybliżyłem oba zdjęcia i porónywałem obok siebie to coś tam widać, ale jak ktoś widzi tylko jedno zdjęcie to efekt i tak jest "wow" bo oba szkła fajny mają bokeh jak dla mnie praktycznie identyczny. Jedyny minus to mega winieta, bo tak to bym nawet nie myślał o innym szkle:)(...)

Wstydź się Jakubie, żeby porównywać to coś (35DX) z Sigmą Art i dzielić się swoją szczerością. Jak mogłeś... ;-)

Co do winiety... zdjęcia kurczeblade ze ślubu zrobionego D600+35DX miały milutką i fajną winietkę...

Jakub365
10-06-2016, 11:42
Moze kurczeblade odpisze i powie jak tego dokonał;)
A co do sigmy owszem minimalnie było ostrzej jak powiekszylem zdjecie, ale ja nie oglądam zdjęć na zoomie;D to co chce wyostrzam w LR i jestem zadowolony gdyby nie ta winieta. Zostaje faktycznie kadrowanie lub zbieranie na uzywke pod FX

Jeszcze przeglądając allegro trafiłem na S18-35/1.8 czy na tym szkle również jest duża winieta na 35? A co w przypadku ustawienia ogniskowej na 20mm i przebaczenie na tryb DX? ;D Da mi to wtedy 30mm i czy obrazek z tego będzie taki sam jakbym użył 30pod Fx czy to tylko programowe i nie uzyskam takiej głębi ostrości?

Assire
10-06-2016, 12:28
S18-35 nie ma winiety, ma tunel na każdej ogniskowej. A jak stać Cię na 18-35 to stać Cię na nikonowską 35FX.
Nie kombinuj z obiektywami DX licząc że będą dobre też na FX. 35 jest wyjątkiem, jeszcze jakiś kitowy zoom daje radę. A reszta obiektywów przecież z jakiegoś powodu jest przeznaczona na mniejsze matryce.

Jakub365
14-06-2016, 07:18
Problem rozwiązany ;D
Dodatkowo trzeba ustawić distortion na ok 200 oraz vignetting na ok 150 i znika winieta całkowicie lub jest bardzo delikatna i przyjemna ;)

buskibj
14-06-2016, 11:10
Może to teoria spiskowa:) ale używałem 35 kilka ładnych lat,i praktycznie nie miala winiety.
Kilka dni temu podpiąłem kolegi 35mm i ma winietę taką,że masakra.
Możliwe,ze Nikon coś grzebał w nowych szkiełkach? tak bym obstawiał,bo za dużo użytkowników ff ją kupiło zamiast 35 1,4.
Ale to tylko moja teoria ;)

GonzoG
14-06-2016, 22:28
To raczej nie widziałeś tej winiety... miałem pożyczoną bardzo starą 35/1.8 DX i tak samo winietuje jak moja nowa.

buskibj
14-06-2016, 23:18
Szkiełka mają winietki, tyle,że każde inną )

B_Marcin
15-06-2016, 14:35
Ok, zebrałem się żeby pokazać jak to u mnie wygląda:
https://www.flickr.com/gp/129410723@N05/950t43

Proszę nie komentować widoków tylko winietę, exify są, na końcu kadr z bliska. Kolejno zdjęcia przed i po profilu, delikatne kadrowanie wynika naturalnie z korekcji dystorsji.

Profil (b. podstawowy, może się komuś przyda):
https://www.dropbox.com/s/5160r7w6iqixl8j/00a.%20Profile%20Correction%2035dx.lrtemplate?dl=0