PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50/2.8 Made in Japan!!!

eSPe
23-05-2007, 23:27
Witam,
good news. Z powodu sobotnej małej sesyjki musiałem odpuścić Tokinkę 16-50, ulec i kupić zachwalanego Tamronka. Jakież było moje zaskoczenie, że najnowsza dostawa od polskiego importera to obiektywy Made in Japan (tak jak pierwsze egzemplarze). W kilku sklepach wcześniej zapewniano, że to niemożliwe, że kiedykolwiek były Japończyki ("na pewno nie w tej cenie"), a jednak, także jeśli ktoś ma zamiar kupić, niech szuka, oczywiście jesli ma to jakiekolwek znaczenie (ale chyba jednak ma). W każdym razie na moim widnieje sliczny napis Made in Japan!

Paweł M
24-05-2007, 09:41
a może by tak jeszcze informacja gdzie kupiłeś

Cichy
24-05-2007, 11:15
Ale on współpracuje z tajlandzkim Nikonem ? :D:D:D:D

3arteq
24-05-2007, 13:27
A Tamron made in Japan to jakaś rzadkość ? Jakiej jeszcze mogą być produkcji, Tajwan ?

Dyziek
24-05-2007, 13:31
A Tamron made in Japan to jakaś rzadkość ? Jakiej jeszcze mogą być produkcji, Tajwan ?

Chiny.

Semi
24-05-2007, 14:31
Oczywiście ze Chiny.

Znam dwie fabryki części do VW gdzie elementy składowe dostarczane są z Chin :) i badz tu mądry i kup cos w nadzieji że kupujesz pierwszą klasę.

markB
24-05-2007, 17:20
Tamron made in japan, a także takowa sigma to wcale nie rzadkość. Problem czy rzeczywiście został zrobiony "od stóp do głów" w Japonii. Często zdarza się tak, że fragmenty robione np. w Chinach, a skład w Japonii, i zgodnie z ichnim prawem jest to made in Japan.

fridrih
24-05-2007, 18:18
prawie wszystkie sigmy sa made in japan

eSPe
24-05-2007, 19:19
Tamron "made in Japan" to być może nie rzadkość, ale Tamron 17-50/2.8 to jednak rzadkość, szczególnie w konfrontacji z egzemplarzami dostepnymi od wielu miesięcy w Polsce czyli "assemled in China". Nie widzę powodu ani możliwości aby nie wierzyć, że obiektyw został wyprodukowany w Japonii. Jak robią w Chinach jest napisane , że w Chinach. najciekawsze jest, że egzemplarze chińskie mają wspomniany napis ledwo widoczny, na moim Made in japan jest jaskrawo biały - nie sposób nie zauważyć. Jak wspomniałem, być może nie ma różnicy ale jak cena jest ta sama wybór wydaje się oczywisty. Kupiony w Fotoklik.pl (odbiór osobisty w CH Targówek w W-wie).

3arteq
24-05-2007, 21:02
Jakiej by nie był produkcji życzę wielu udanych zdjęć nowym cackiem i niezawodności :D

verus
24-05-2007, 21:34
a niby czemu chińczyk miałby być gorszy od japończyka :-)
nie widzę powodów poza utartym schematem myślowym

eSPe
24-05-2007, 21:49
ciekaw jestem skąd taki schemat się wziął...
nikt tu zreszta nie dowodzi wyższości Japończyka od Chińczyka:-D
Po prostu: co kto woli, a ja wolę Japońca, uważam, że kontrola jakości jest tam lepsza, nie bez powodu chyba sprzęt Nikona z najwyzszej półki w dalszym ciągu produkowany jest w Japonii.

michtet
25-05-2007, 10:37
Witam,
good news.

Już po goog news. Mail z fotoklika w odpowiedzi na zapytanie:

Witam,

Zostały nam produkcji chińskiej.
Można odebrać osobiście i sprawdzić.
CH Targówek Głębocka 15 sklep Fotokonsorcjum

Pozdrawiam
...................

:(

DXT
25-05-2007, 12:25
Obiektywy mam skladane w Chinach,aparat w Tajlandii ale o dziwo dziala i to bez zarzutu...moze dlatego ze dopiero teraz sprawdzilem gdzie robione ;]

heffi
25-05-2007, 12:29
Obiektywy mam skladane w Chinach,aparat w Tajlandii ale o dziwo dziala i to bez zarzutu...moze dlatego ze dopiero teraz sprawdzilem gdzie robione ;]

... i teraz dopiero zaczna sie problemy :) :) :) :D

mistba
31-05-2007, 12:21
Słyszałem opinie ze w/w Tamron nie ma "powtarzalności" zdjęć, czy ktos może wyrazic opinie w tej kwestii?

DXT
31-05-2007, 12:39
Zwlaszcza jak sie porysuje soczewki albo w inny sposob uszkodzi...

maildoremika
31-08-2009, 22:53
Sam nie wiem jak to jest z tym made in... wysłałem mojego 17-50 made in Thailand na gwarancji raz , i drugi, za drugim razem przyszedł nówka made in Japan Z TYM SAMYM numerem seryjnym jak to możliwe . nie zmieniło nic faktu ze dalej mydlił. w końcu aby uzyskać zwrot kasy uczepiłem się że nie ostrzy Lv w d90 i tu się poddali . tym razem pojadę kupić u kogoś kto ma ich kilka na stanie i wybiorę , bo w tym przypadku był 1 na sklepie niestety , nadal wierzę że trafie na ostry od f2.8 :P , w końcu za tą cenę nie ma wielkiego wyboru.

Art Erie
31-08-2009, 23:00
Właśnie do mnie jedzie Tamron 17-50 z silniczkiem ;)
W rozmowie telefonicznej sprzedawca zarzekał się, że mydełko i inne przypadłości zdarzały się wcześniej (China)j...
Teraz jest "Japan" i nie ma problemów....
Obiecałem, że jeśli będą to osobiście pofatyguję się do sklepu i będziemy przebierać :mrgreen:

Art Erie
31-08-2009, 23:01
Właśnie do mnie jedzie Tamron 17-50 z silniczkiem ;)
W rozmowie telefonicznej sprzedawca zarzekał się, że mydełko i inne przypadłości zdarzały się wcześnie (China)...
Teraz jest "Japan" i nie ma problemów....
Obiecałem, że jeśli będą to osobiście pofatyguję się do sklepu i będziemy przebierać :mrgreen:

Ups ;( Prosze o usunięcie dubla.

mirroo
01-09-2009, 06:13
Sam nie wiem jak to jest z tym made in... wysłałem mojego 17-50 made in Thailand na gwarancji raz , i drugi, za drugim razem przyszedł nówka made in Japan Z TYM SAMYM numerem seryjnym jak to możliwe ...

Made in ... jest namalowane na obudowie, ale s/n jest wklejony na takiej plastikowej tabliczce. Skoro małe chińskie czy japońskie rączki mogą go złożyć, to sprytne polskie rączki mogą przekleić tabliczkę z numerem.
A co macie napisane na tulipanie po przeciwnej stronie napisu TAMRON ? Ja mam DA09 JAPAN.

Greg77
01-09-2009, 10:47
Jako ciekawostke powiem wam ze mam tamrona z Honk Kongu made in Japan:D

december
12-09-2009, 14:47
Mój egzemplarz też made in Japan. Kto chce kupić? Bo wisi już na alledrogo...