Zobacz pełną wersję : wyzwalacz do lamp
Drodzy,
Potrzebuję pomocy w wyborze zestawu wyzwalacz / sterownik do lampy błyskowej do Nikona. Posiadam D7200 + SB910. Tak wiem... mam CLS, ale docelowo chcę kupić jeszcze ze 2 dodatkowe lampy i być może jakieś studynje. Zależy mi na tym, żeby był to sprzęt rozwojowy a nie najtańszy :) chciałbym wsparcie dla TTL oraz HSS. Co polecacie?
Z góry dziękuję za pomoc.
ps. tak wiem - było wiele razy o tym, natomiast czas = nowe doświadczenia i produkty dlatego raz jeszcze podnoszę temat.
Tanie wyzwalacze:
YN-622N-TX, YN-622N
Pixel King Pro
Meike MK-GT600
Voeloon 810-RT
Wszystkie w TTL mają problemy gdy lampa nie błyska bezpośrednio na obiekt, czyli gdy błyskasz do góry, odbijasz od parasolki, czy przez dyfuzor.
Phottix Odin/Odin II + Phottix Mitros+ - ponoć działają poprawnie.
PocketWizard FlexTT5, MiniTT1 + ZoneAC3 - jedyny działający w pełni poprawnie zestaw, ale też potwornie drogi.
Dziękuję Ci bardzo za szybką odpowiedź. PocketWizard jest poza moim zasięgiem cenowym, ponieważ zestaw na dwie lampy to wydatek 2.5k :/
Testowałeś Phottix Odin II albo ewentualnie YN-622N? Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi zestawami i może się podzielić :)?
YN-622N? Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi zestawami i może się podzielić :)?
Tak, kilka osób ma doświadczenia, na razie są opisane tylko w 45 watkach ;) http://forum.nikoniarze.pl/search.php?searchid=260859
Gdyby link nie działał, po wejściu na dział forum "lampy błyskowe" po prawej na górze masz "Przeszukaj to forum", wpisujesz "yn622n" i wyszuka Ci dotychczasowe opinie o tym sprzęcie
Tak, kilka osób ma doświadczenia, na razie są opisane tylko w 45 watkach ;) http://forum.nikoniarze.pl/search.php?searchid=260859
Gdyby link nie działał, po wejściu na dział forum "lampy błyskowe" po prawej na górze masz "Przeszukaj to forum", wpisujesz "yn622n" i wyszuka Ci dotychczasowe opinie o tym sprzęcie
to może trzeba zamknąć forum i traktować je jako FAQ? Przecież już o wszystkim było... poza tym polecam czytać ze zrozumieniem - w pierwszym poście napisałem "ps. tak wiem - było wiele razy o tym, natomiast czas = nowe doświadczenia i produkty dlatego raz jeszcze podnoszę temat. "
Czytam ze zrozumieniem, dlatego (nie tak jak Ty) zauważyłem, że YN622n o który m.in. pytałeś nie jest nowym produktem.
Więcej o nich http://www.yn622.ru/
Tanie wyzwalacze:
YN-622N-TX, YN-622N
Pixel King Pro
Meike MK-GT600
Voeloon 810-RT
Wszystkie w TTL mają problemy gdy lampa nie błyska bezpośrednio na obiekt, czyli gdy błyskasz do góry, odbijasz od parasolki, czy przez dyfuzor.
Phottix Odin/Odin II + Phottix Mitros+ - ponoć działają poprawnie..
Dlaczego wyzwalacze mają wpływać na siłę błysku? Przecież one tylko przenoszą informację.
Z drugiej strony system TTL mnie ciagle zaskakuje.
Dlaczego wyzwalacze mają wpływać na siłę błysku? Przecież one tylko przenoszą informację.
Z drugiej strony system TTL mnie ciagle zaskakuje.
Nie jestem pewien, ale tak działają.
Gdy lampa błyska z odbicia lub przez dyfuzor to na YN-622 i Pixel King/King Pro jest niedoświetlenie. Przy YN-622N korekta na + działa prawie dokładnie (+1EV to prawie 1EV), ale na Pixel King Pro +2EV w takiej sytuacji rzadko daje 1EV mocniejszy błysk.
Nie wiem czy przy podniesieniu palnika lampa przekazuje taką informację do body, ale fakt, że jest podniesiona jest ważna. Gdy w Metzu ułamał mi się dzyndzel od rozpoznania pozycji palnika, to też nie doświetlał po podniesieniu.
No ale to kwestia lampy a nie wyzwalaczy.
Piszac o zaskoczeniu mnie co do TTL mialem na mysli wplyw lamp - niby tez nie powinno go byc.
Ciekawe jak dzialaja wyzwalacze na lampach SBxxx. Czy jest dobrze?
Bo ja obstawiam ze wine ponosza niesystemowe lampy.
Nie ma znaczenia czy systemowe, czy nie. Wszystkie nie doświetlają przy błyskaniu z odbicia czy przez dyfuzor.
Nie. Zdjęcie gdy robi się z obiciem o sufit wygląda inaczej, ma mniejszy kontrast, ale jest prawidłowo naświetlone. Lampa na wprost - kontrast duży, jasny pierwszy plan, ciemne tło. Histogram jest inny, ale obie fotki są prawidłowe.
Przy lampach niesystemowych przy podniesieniu palnika nie wiem dlaczego zaczynaja się schody. Sądzę, że to kwestia softu w tych lampach.
Nie. Zdjęcie gdy robi się z obiciem o sufit wygląda inaczej, ma mniejszy kontrast, ale jest prawidłowo naświetlone. Lampa na wprost - kontrast duży, jasny pierwszy plan, ciemne tło. Histogram jest inny, ale obie fotki są prawidłowe.
Przy lampach niesystemowych przy podniesieniu palnika nie wiem dlaczego zaczynaja się schody. Sądzę, że to kwestia softu w tych lampach.
U mnie problem występował dokładnie ze wszystkimi lampami: Nissin Di622, Metz 48, Metz 50, YN-565EX, SB-910. Gdy tylko lampa błyska z odbicia (w cale nie musi być podniesiona, wystarczy parasolka srebrna) lub przez dyfuzor (np. jakiś materiał), zdjęcia są niedoświetlone o jakieś 1-3EV (porównywane z lampą na aparacie lub wyzwalaną przez CLS).
Na YN-622N niedoświetlenie trochę mniejsze niż na PKPro, ale objawy dokładnie takie same. Nie mam teraz dostępu do YN-622, ale jak temat wyszedł na forum, to pożyczyłem od znajomego YN-565 i YN-622 żeby porównać z PKPro. Niestety oba wyzwalacza działały poprawnie tylko gdy lampa błyskała na wprost obiektu.
A... źle poprzednio napisałem - samo podniesienie palnika nie ma wpływu, bo gdy palnik podniesiony, ale lampa błyska prosto na obiekt (np. lampa w poziomie), to naświetlenie poprawne. Problem jest gdy lampa nie błyska bezpośrednio na obiekt.
Co dziwne - nie ma problemów przy mydelniczkach, ale już wystarczy przed lampą dać np. jedną warstwę z chusteczki i zdjęcie jest słabiej naświetlone niż gdy lampa na aparacie.
I co najgorsze - poziom niedoświetlenia zależy od tego co jest w kadrze. Przy jednolitej barwie i odległości (np. ściana) różnice są znikome (~0.5EV), przy mocno zróżnicowanym kadrze (kolory i odległości) różnice są dużo większe.
U mnie problem występował dokładnie ze wszystkimi lampami: Nissin Di622, Metz 48, Metz 50, YN-565EX, SB-910. .Z tego tylko SB910 jest lampą Nikona. Pisząc o lampach systemowych w tym konkretnym przypadku miałem na myśli produkty nikona.
Sęk w tym, że nie mam innych lamp, więc nie zrobię porównania. Ale nie obserwuje problemu znacznego niedoświetlenia przy jakimkolwiek uzywaniu (odbijaniu, stosowaniu stofena, świeceniu przez prasolkę itp), lampy SB800 (bo te lampe mam).
Podepnę się pod temat. Nie wie ktoś czy YN-622NII współpracuje z d4? Gdzieś w sklepie widziałem w opisie że wszystkie nikony oprócz d3/d4.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
001bogdan
25-10-2016, 12:05
od kilku lat korzystam z taniego Phottix WXD-188 z lampą SB-900, bez żadnych problemów, daje rade.
SuperPhotoCam
13-01-2017, 18:09
Nie chce tworzyć kolejnego wątku. Ale mam problem z konfiguracja wyzwalacza neewer N1T z lampa Metz 52. ustawiam kanaly i nic. Nie mam pojacia jak go z synchronizowac z lampą.
Ma moze ktoś doswiadczenie w tej kwestii ?
A wyzwalacz ma swój dedykowany odbiornik, czy lampa ma się z nim dogadać? I jakie body ma z tym współgrać?
Nic dziwnego, że masz problem.... N1T nie dogada się z żadną lampą... To jest nadajnik wyzwalacza Neewer N1, gadać będzie tylko z odbiornikiem - N1R.
Viking89
13-01-2017, 22:47
Ja polecam wyzwalacze quqdralite navigator x. Działają bardzo dobrze i to nowoczesna konstrukcja. Ok 400zl za zestaw wyzwalacz i odbiornik. Jedyny minus to że nie da sie kupić osobno odbiorników. Polecam więc lampy błyskowe quadralite które mają w sobie już wbudowany odbiornik radiowy.
SuperPhotoCam
13-01-2017, 23:46
mez 52 ma nadajnik I odbiornik wbudowany ale widocznie moze inna czestotliwosci.
Body D5300 Lampa Metz-52 wyzwalacz neever N1T
Na nadajniku I lampie ustawione takie same kanaly. Myslałem ze lampa sie dogada z wyzwalaczem.
mez 52 ma nadajnik I odbiornik wbudowany ale widocznie moze inna czestotliwosci.
Nie "inną częstotliwość", ale inny sposób wyzwalania. W lampie jest wbudowany wyzwalacz optyczny (coś w rodzaju wysyłania i odbierania poleceń "alfabetem Morse'a", czyli poprzez wysyłanie albo odbieranie odpowiedniej sekwencji błysków), to co dokupiłeś to wyzwalacz działający na falach radiowych.
Dlaczego wszyscy ciągle myślą, że "wireless" przy lampie błyskowej to znaczy "radiowo", choć przy telewizorach nie mieli takich wątpliwości (pilot schowany w kieszeni nie działał i nikogo to nie dziwiło) ;)
SuperPhotoCam
14-01-2017, 13:50
wydaje mi sie ze Lampa Metz 52 ma wyzwalacz radiowy moze działac jako master i slave oraz tak jak opisales w systemie servo. tu jest foto lampy. http://mindreflection.co.uk/wp-content/uploads/2017/01/IMG_0632.jpg
a tutaj ze sterownika. http://mindreflection.co.uk/wp-content/uploads/2017/01/IMG_0631.jpg
wydaje mi sie ze Lampa Metz 52 ma wyzwalacz radiowy moze działac jako master i slave oraz tak jak opisales w systemie servo
Masz rację, wydaje Ci się.
Nie pisałem o "servo", czyli o prostej fotoceli, przy której lampa reaguje na błysk innego źródła światła, tylko o zdalnym sterowaniu poprzez odpowiednią sekwencję błysków sterujących z urządzenia "master".
Instrukcja, strona 150: http://www.metz-mecatech.de/index.php?eID=tx_nawsecuredl&u=0&file=fileadmin/fm-dam/Download/Homepage_Englisch/Photo_Electronic/Bedienungsanleitung_GB/mecablitz_GB/mecablitz_48_bis_76/mecablitz_52_AF_1_digital_Nikon_S_SF_DK_GB_LV.pdf&t=1484485076&hash=e8fc54e31477833983c2bc00771fcd255dba89b5
"The flash unit supports the wireless Nikon remote system in slave flash mode and is compatible with the Nikon system âAdvanced Wireless Lightingâ.
The remote system consists of a master flash unit on the camera and one or more slave flash units. The slave flash unit(s) are controlled via wireless technology by the
reflector of the master flash unit."
"The slave flash units must be able to receive the light from the master flash unit with the integrated sensor for remote mode."
Ja tam nie widzę nic o radiu, ale o konieczności takiego ustawienia lamp "slave", żeby ich wbudowane czujniki mogły zobaczyć światło (błyski sterujące) z "mastera".
1. Metz nie ma żadnego odbiornika radiowego.
2. W instrukcji Neewer N1 jest jak byk napisane, jak działa - N1 = N1T (nadajnik) + N1R (odbiornik). Nie ma innej opcji.
SuperPhotoCam
14-01-2017, 15:14
Dzieki za wyczerpanie tematu.