PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Skógafoss

biegly
04-06-2016, 21:05
Skogafoss - Jeden z bardziej okazalszych wodospadów Islandii.
25m. szerokości oraz spadająca woda między skałami z wysokości 60m.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/27185946516_2f1aa8d785_o-2.jpg
źródło (https://c5.staticflickr.com/8/7346/27185946516_2f1aa8d785_o.jpg)

Zdjęcie zrobione o zachodzie, jedno naświetlanie edytowane w LR i następnie w PS używając technik DRi Efex.
Pozdrawiam
Rafal

moshica
04-06-2016, 21:45
Przemyślana kompozycja Rafale, lewa strona wydawała się ciężka ale tak nie jest, faktura i bryły skał ładnie dla wodospadu są przeciwwagą głównego jego motywu. No i suma sumarum sylwetka gościa daje konkretną skalę wielkości dla motywu czyli wodospadu.Może minimalnie więcej dałbym dołu ale tak jak jest też nie psuje odbioru.Pozdrawiam.

Radek_1
04-06-2016, 22:14
ŁAdne miejsce i pięknie pokazane. Człowieczek "robi"...
Kolorystyka nieba wprowadza troszkę nienaturalności, ale zamysł szanuję.

biegly
04-06-2016, 23:15
Przemyślana kompozycja Rafale, lewa strona wydawała się ciężka ale tak nie jest, faktura i bryły skał ładnie dla wodospadu są przeciwwagą głównego jego motywu. No i suma sumarum sylwetka gościa daje konkretną skalę wielkości dla motywu czyli wodospadu.Może minimalnie więcej dałbym dołu ale tak jak jest też nie psuje odbioru.Pozdrawiam.
Dziękuję Pawle.
Co do owego dołu, jest on zbytnio nie atrakcyjny w tym miejscu że starałem się troszkę zaakcentować kosztem światła na niebie.
Można się upierać, więcej lub mniej ja postawiłem w tym kadrze na mniej ;)

ŁAdne miejsce i pięknie pokazane. Człowieczek "robi"...
Kolorystyka nieba wprowadza troszkę nienaturalności, ale zamysł szanuję.
Dziękuję bardzo, są rzeczy na które nie mamy wpływu lub nie wielki.
Nie ukrywam, że dało by się zrobić inny odcień ;) - tylko, po co?

Pozdrawiam
Rafal

creep
05-06-2016, 13:26
Minimalnie więcej dołu aby zrównoważyć potęgę wodospadu by się przydało, ale i bez tego jest bardzo dobrze, człowiek oddaje skalę, do kolorów uwag nie mam żadnych. Muszę zerknąć do któregoś z Twoich tutoriali odnośnie tej techniki, może się czegoś nauczę :)

PiciuD300
05-06-2016, 14:14
Zgadzam się z przedmówcami i z sobą.

Sebastianito
05-06-2016, 15:47
Bardzo dobrze dopracowany obrazek.

notdot
05-06-2016, 19:02
Fajny ten człowiek oddaje rozmiar całości, niebo kolorem się odcina od wody, a całość jak zwykle u biegłego ciekawie skomponowana i dopracowana

sowart
06-06-2016, 00:18
Fajowe Facio dodaje mega klimatu do fotki Jednak widziałbym więcej góry i dołu teraz to troszkę za ciasno

Bartekkw
06-06-2016, 00:36
Fajowe Facio dodaje mega klimatu do fotki Jednak widziałbym więcej góry i dołu teraz to troszkę za ciasno

Oj ciasno faktycznie. Nie dało sie szerzej ?

Hoobie
06-06-2016, 12:33
Przyjemny dla oka widok, a i sam wodospad robi wrażenie dzięki ludzikowi :D.
Technicznie jak to u Ciebie :).

P.S. Już zacieram rączki... :p ;) 8-)

biegly
08-06-2016, 18:40
Minimalnie więcej dołu aby zrównoważyć potęgę wodospadu by się przydało, ale i bez tego jest bardzo dobrze, człowiek oddaje skalę, do kolorów uwag nie mam żadnych. Muszę zerknąć do któregoś z Twoich tutoriali odnośnie tej techniki, może się czegoś nauczę
Dzięki bardzo, obawiam się że tego tutka nie publikowałem na YT.

Zgadzam się z przedmówcami i z sobą.
Ja to szanuję ;)

Bardzo dobrze dopracowany obrazek.
Cieszy mnie to że da się to zobaczyć :)

Fajny ten człowiek oddaje rozmiar całości, niebo kolorem się odcina od wody, a całość jak zwykle u biegłego ciekawie skomponowana i dopracowana
Dziękuję bardzo :D

Dzięki bardzo, więcej będzie z innego kadru i wówczas będzie inaczej ;)

Oj ciasno faktycznie. Nie dało sie szerzej ?
Pewnie że się dało, pisałem o tym wcześniej dla czego taka decyzja.

Przyjemny dla oka widok, a i sam wodospad robi wrażenie dzięki ludzikowi .
Technicznie jak to u Ciebie .

P.S. Już zacieram rączki...
A miło słyszeć, ciszę się że udało mi się jednego ludka złapać - bo to nie jest takie proste!
Jeśli kolega zaciera rączki, to nie będzie żałował decyzji ;)
Jak to mawiają rodacy, że tam to nawet zdjęcia supermarketów można robić - i też super wyglądają! :)
Kolega obskoczy szybciutko w weekend, zdjęciami z biodra.
Tam nie da się spaprać nic, zdjęcia same wychodzą - bo to taki piękny kraj :D

Kończąc te dywagacje odnośnie Islandii, życzę każdemu zainteresowanemu zobaczenia tego kraju.
Dziękuje za komentarze i pozdrawiam.
Rafal