PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Łąka

swiatlo
23-05-2007, 22:58
Proszę o komenty :)

http://www.themarts.com/galeria/meadow_900.jpg

dinus
23-05-2007, 23:01
beautiful!!!

Megazordon
23-05-2007, 23:08
Ciekawy kadr.

pebees
23-05-2007, 23:13
Opada z lewej.

Szuwar
23-05-2007, 23:29
A co tam było z prawej... bo ja bym dał trochę więcej płotka, a uciął bym drzewka.

kronos28
23-05-2007, 23:32
ile ja na taki klimat poluje. Mgła z rańca to super sprawa.

Ruppel
24-05-2007, 08:36
ładny klimacik, trochę na lewo się chyli.

Andy_O
24-05-2007, 08:48
Nooo.. ładne..
Rzeczywiście z lewej jakby "większe obciążenie" bo i horyzont (może to złudzenie?) i drzewa.
Ale pora, klimat - extra. Tylko jakąś modelkę tam postawić :-)

bert69
24-05-2007, 12:05
Bomba dla mnie:)

gen.PIRX
24-05-2007, 13:37
ladne tlo... - nie wiedze tematu glownego tego zdjecia - chyba ze o sam klimat chodzi - klimat jest ale brakuje mimo wszystko tematu, badz czegos na pierwszym planie rozmytego
pozdrawiam

swiatlo
24-05-2007, 17:38
Hmm, rzeczywiście widać było lekkie przechylenie, lecz raczej z powodu perspektywy i kąta widzenia niż przechyłu aparatu. Niemniej poprawiłem bo faktycznie przeszkadzało.

Generale Pirx: głównym tematem jest zamglona środkowa częśc planu. Obrazek jest trzywarstwowy - moja najbardziej ulubiona forma w krajobrazie i w jakiej to tworzę zdecydowaną część moich prac. Pierwszy plan - wprowadzenie, drugi plan - główny obiekt, trzeci plan - tło... :)

swiatlo
24-05-2007, 17:51
Ale pora, klimat - extra. Tylko jakąś modelkę tam postawić :-)

Strasznie by zmarzła. Chyba żeby ją ubrać, ale wtedy by nie było w Twoim stylu... :)

gen.PIRX
24-05-2007, 17:53
ja tego nie widze jakos - proponuje wyciac troche dolu - tak ze 2-3cm by wyeksponowac owa "srodkowa czesc planu" - wtedy bedzie tak jak mowisz i jak chcesz aby bylo - i taka fota bedzie wcale niezla - laka na pierwszym planie niczego moim zdaniem nie wnosi
pozdrawiam

swiatlo
24-05-2007, 17:59
ja tego nie widze jakos - proponuje wyciac troche dolu - tak ze 2-3cm by wyeksponowac owa "srodkowa czesc planu" - wtedy bedzie tak jak mowisz i jak chcesz aby bylo - i taka fota bedzie wcale niezla - laka na pierwszym planie niczego moim zdaniem nie wnosi
pozdrawiam

Taki mój styl. Może z czasem zewoluuje do czegoś innego ale na razie takie podziały mi się podobają. Niemniej dzięki za komentarz. :)

swiatlo
24-05-2007, 18:02
Taki mój styl. Może z czasem zewoluuje do czegoś innego ale na razie takie podziały mi się podobają. Niemniej dzięki za komentarz. :)

P.S. Wiesz co Generale? Chyba masz rację z tymi paroma centymetrami. Jednak problem jest taki że jak obetnę z dołu, to muszę wtedy obciąć tyle samo z góry... i robi się zupełnie inne zdjęcie które nie wiem czy mi się podoba. Jednak jak będę miał więcej czasu to to przemyślę. Na razie zostawiam jak jest.

Czornyj
24-05-2007, 18:20
Bardzo dobre, nic nie zmieniać. Zdjęcie jest tajemnicze, to i kadrowanie musi być tajemnicze. To cięcie wprowadza napięcie (kompozycyjne). Kolorystycznie bez zarzutu, a wręcz przeciwnie :D

Grz@choo
24-05-2007, 20:08
Bardzo na tak, mz troche mniej dolu bym dal

Guancho
24-05-2007, 21:12
Świetna, przemyślana fotografia.
Widać Śwatło twój zmysł artystyczny i nienaganną technikę
Gratuluję

Rurek
24-05-2007, 22:31
Witam
wszystko zostało powiedziane - bardzo fajna/klimatyczna fota
Pozdrawiam Artur

jarek76
24-05-2007, 22:49
Podoba się

Konat
24-05-2007, 22:56
Bardzo fajne i klimatyczne a poza tym super kolorki Pozdrawiam

Niedzwiedz
24-05-2007, 23:50
jaki tu spokuj i rownowaga ........ no cud miod :)

adrian
25-05-2007, 08:44
Swiatlo nie wiem jak to robisz, ale widać coraz więcej dobrych kadrów u Ciebie. Siedzę na forum już kilka ładnych miesięcy i widzę, że się rozwijasz. Pozazdrościć :mrgreen:

Megazordon
25-05-2007, 20:25
jaki tu spokuj i rownowaga

Zachwiany lekko przez Twoją ortografię Niedźwiedziu ;)

flyski
25-05-2007, 21:24
Próbowałem odciąć trochę dołu i obraz staje się płaski i nijaki przez brak przejścia od ciemnej trawy do mgły
ergo jest dobrze,
bardzo ładne

jm
25-05-2007, 22:40
Podoba mi sie nawet bardzo, sama nigdy jeszcze takiej mgły nie zdołałam "zdjąć".
Natomiast mój idealny kadr miałby tylko jedno drzewo (to po prawej) i płot, natomiast nie byłoby w nim tych zarośli po lewej.
Wiem, że zapewne bzdury gadam, bo pewnie się tak nie dało, bo to czy tamto, a przede wszystkim to Twój kadr i Twoje planowanie, kadrowanie i wykonanie:) Tak sobie tylko dywaguję...

swiatlo
25-05-2007, 23:02
Podoba mi sie nawet bardzo, sama nigdy jeszcze takiej mgły nie zdołałam "zdjąć".
Natomiast mój idealny kadr miałby tylko jedno drzewo (to po prawej) i płot, natomiast nie byłoby w nim tych zarośli po lewej.
Wiem, że zapewne bzdury gadam, bo pewnie się tak nie dało, bo to czy tamto, a przede wszystkim to Twój kadr i Twoje planowanie, kadrowanie i wykonanie:) Tak sobie tylko dywaguję...

Właśnie ta kombinacja tego gęstego zagajnika i samotnego drzewa obok spowodowały że zrobiłem to zdjęcie. Jechałem samochodem w kierunku plantacji irysów aby nie stracić tam wschodu słońca, i po lewej stronie nagle zobaczyłem tą kombinację tego zagajnika, drzewa i mgły. Bardzo mi się to spodobało, ale ponieważ pędziłem samochodem i jakoś nie chciało mi się zwalniać, to pojechałem dalej. Ale w głowie coś mi chodziło, coś mi wołało: wróć tam! Tak więc stwierdziłem że jak nie wrócę to będę żałował, zrobiłem więc ostry skręt w lewo, wróciłem i zrobiłem to zdjęcie. Jak już odjeżdżałem to mgły już zaczynały się podnosić do poziomu że prawie zupełnie zasłaniały zagajnik. Tak więc miałem sporo szczęścia.
A zdjęcia irysów które były głównym celem podróży nie wyszły tak jak chciałem - ot stereotypowe widoczki pola kwiatowego. Tak więc potwierdza to zasadę że to fotografia musi znaleźć fotografa, a nie fotograf fotografię... :)