Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Łąka
Proszę o komenty :)
http://www.themarts.com/galeria/meadow_900.jpg
Megazordon
23-05-2007, 23:08
Ciekawy kadr.
A co tam było z prawej... bo ja bym dał trochę więcej płotka, a uciął bym drzewka.
kronos28
23-05-2007, 23:32
ile ja na taki klimat poluje. Mgła z rańca to super sprawa.
ładny klimacik, trochę na lewo się chyli.
Nooo.. ładne..
Rzeczywiście z lewej jakby "większe obciążenie" bo i horyzont (może to złudzenie?) i drzewa.
Ale pora, klimat - extra. Tylko jakąś modelkę tam postawić :-)
gen.PIRX
24-05-2007, 13:37
ladne tlo... - nie wiedze tematu glownego tego zdjecia - chyba ze o sam klimat chodzi - klimat jest ale brakuje mimo wszystko tematu, badz czegos na pierwszym planie rozmytego
pozdrawiam
Hmm, rzeczywiście widać było lekkie przechylenie, lecz raczej z powodu perspektywy i kąta widzenia niż przechyłu aparatu. Niemniej poprawiłem bo faktycznie przeszkadzało.
Generale Pirx: głównym tematem jest zamglona środkowa częśc planu. Obrazek jest trzywarstwowy - moja najbardziej ulubiona forma w krajobrazie i w jakiej to tworzę zdecydowaną część moich prac. Pierwszy plan - wprowadzenie, drugi plan - główny obiekt, trzeci plan - tło... :)
Ale pora, klimat - extra. Tylko jakąś modelkę tam postawić :-)
Strasznie by zmarzła. Chyba żeby ją ubrać, ale wtedy by nie było w Twoim stylu... :)
gen.PIRX
24-05-2007, 17:53
ja tego nie widze jakos - proponuje wyciac troche dolu - tak ze 2-3cm by wyeksponowac owa "srodkowa czesc planu" - wtedy bedzie tak jak mowisz i jak chcesz aby bylo - i taka fota bedzie wcale niezla - laka na pierwszym planie niczego moim zdaniem nie wnosi
pozdrawiam
ja tego nie widze jakos - proponuje wyciac troche dolu - tak ze 2-3cm by wyeksponowac owa "srodkowa czesc planu" - wtedy bedzie tak jak mowisz i jak chcesz aby bylo - i taka fota bedzie wcale niezla - laka na pierwszym planie niczego moim zdaniem nie wnosi
pozdrawiam
Taki mój styl. Może z czasem zewoluuje do czegoś innego ale na razie takie podziały mi się podobają. Niemniej dzięki za komentarz. :)
Taki mój styl. Może z czasem zewoluuje do czegoś innego ale na razie takie podziały mi się podobają. Niemniej dzięki za komentarz. :)
P.S. Wiesz co Generale? Chyba masz rację z tymi paroma centymetrami. Jednak problem jest taki że jak obetnę z dołu, to muszę wtedy obciąć tyle samo z góry... i robi się zupełnie inne zdjęcie które nie wiem czy mi się podoba. Jednak jak będę miał więcej czasu to to przemyślę. Na razie zostawiam jak jest.
Bardzo dobre, nic nie zmieniać. Zdjęcie jest tajemnicze, to i kadrowanie musi być tajemnicze. To cięcie wprowadza napięcie (kompozycyjne). Kolorystycznie bez zarzutu, a wręcz przeciwnie :D
Grz@choo
24-05-2007, 20:08
Bardzo na tak, mz troche mniej dolu bym dal
Świetna, przemyślana fotografia.
Widać Śwatło twój zmysł artystyczny i nienaganną technikę
Gratuluję
Witam
wszystko zostało powiedziane - bardzo fajna/klimatyczna fota
Pozdrawiam Artur
Bardzo fajne i klimatyczne a poza tym super kolorki Pozdrawiam
Niedzwiedz
24-05-2007, 23:50
jaki tu spokuj i rownowaga ........ no cud miod :)
Swiatlo nie wiem jak to robisz, ale widać coraz więcej dobrych kadrów u Ciebie. Siedzę na forum już kilka ładnych miesięcy i widzę, że się rozwijasz. Pozazdrościć :mrgreen:
Megazordon
25-05-2007, 20:25
jaki tu spokuj i rownowaga
Zachwiany lekko przez Twoją ortografię Niedźwiedziu ;)
Próbowałem odciąć trochę dołu i obraz staje się płaski i nijaki przez brak przejścia od ciemnej trawy do mgły
ergo jest dobrze,
bardzo ładne
Podoba mi sie nawet bardzo, sama nigdy jeszcze takiej mgły nie zdołałam "zdjąć".
Natomiast mój idealny kadr miałby tylko jedno drzewo (to po prawej) i płot, natomiast nie byłoby w nim tych zarośli po lewej.
Wiem, że zapewne bzdury gadam, bo pewnie się tak nie dało, bo to czy tamto, a przede wszystkim to Twój kadr i Twoje planowanie, kadrowanie i wykonanie:) Tak sobie tylko dywaguję...
Podoba mi sie nawet bardzo, sama nigdy jeszcze takiej mgły nie zdołałam "zdjąć".
Natomiast mój idealny kadr miałby tylko jedno drzewo (to po prawej) i płot, natomiast nie byłoby w nim tych zarośli po lewej.
Wiem, że zapewne bzdury gadam, bo pewnie się tak nie dało, bo to czy tamto, a przede wszystkim to Twój kadr i Twoje planowanie, kadrowanie i wykonanie:) Tak sobie tylko dywaguję...
Właśnie ta kombinacja tego gęstego zagajnika i samotnego drzewa obok spowodowały że zrobiłem to zdjęcie. Jechałem samochodem w kierunku plantacji irysów aby nie stracić tam wschodu słońca, i po lewej stronie nagle zobaczyłem tą kombinację tego zagajnika, drzewa i mgły. Bardzo mi się to spodobało, ale ponieważ pędziłem samochodem i jakoś nie chciało mi się zwalniać, to pojechałem dalej. Ale w głowie coś mi chodziło, coś mi wołało: wróć tam! Tak więc stwierdziłem że jak nie wrócę to będę żałował, zrobiłem więc ostry skręt w lewo, wróciłem i zrobiłem to zdjęcie. Jak już odjeżdżałem to mgły już zaczynały się podnosić do poziomu że prawie zupełnie zasłaniały zagajnik. Tak więc miałem sporo szczęścia.
A zdjęcia irysów które były głównym celem podróży nie wyszły tak jak chciałem - ot stereotypowe widoczki pola kwiatowego. Tak więc potwierdza to zasadę że to fotografia musi znaleźć fotografa, a nie fotograf fotografię... :)