Zobacz pełną wersję : Metz 64 af1 jako pierwsza lampa?
Witam, nie znalazłem podobnego tematu więc postanowiłem założyć nowy.
Mam pytanie czy zakup lampy metz 64 af1 będzie dobrym wyborem na pierwszą lampę? Produkt tani nie jest stąd moje pytanie czy to przyszłościowy zakup? Chciałbym aby pracowała z Nikonem D750 i Panasonikami Gh4. Fotografia w kościele to najciemniejsze miejsce gdzie pracuję.
Będę wdzięczny za sugestie.
Pozdrawiam
Chciałbym aby pracowała z Nikonem D750 i Panasonikami Gh4
Czy ma pracować automatycznie, i z tym i z tym?
Jeśli tak, to nie będzie.
Musiałbyś poszukać lampy Metz z wymiennymi stopkami (system SCA3000), i sprawdzić na stronie metz.de czy jest produkowana stopka do Twojego modelu Panasonica (i druga, do Nikona, ale o to byłbym spokojny, że jest).
Tak automatycznie. Na stronie pisze że są adaptery i do Nikona i do Panasonika, tylko mają inny model także spoko :)
A ogólnie polecasz tą lampę, pracowałeś na niej?
Metz 64 AF-1 to lampa dedykowana pod konkrety system. Ta do Nikona będzie w pełni działać tylko z Nikonem. Na każdym innym systemie tylko i wyłącznie w trybie automatyki własnej, ale wtedy trzeba w lampie ręcznie ustawić ISO i przesłoną dokładnie takie same jak w aparacie. Poza tym aparat nie będzie wiedział, że pracuje z lampą i automatyka ekspozycji aparatu może również źle działać i zostaje tak naprawdę manual.
Z lamp, które możesz wykorzystać z wieloma systemami w pełnej automatyce została już tylko jedna - Metz 76 MZ-5.
Nie, nie używałem jej, korzystałem ze starszych Metzów, bez żadnych problemów.
Tylko nie jestem pewien, czy zrozumiałeś - ta 64af-1 to lampa do jednego systemu, jeśli kupisz do Nikona, to będzie automatycznie (chodzi o TTL) działać tylko z Nikonem. Do Nikona i Panasonica musiałbyś kupić "Metz 76 MZ-5 digital" albo coś starszego (54MZ-4i).
Aha, faktycznie nie zrozumiałem. Myślałem że wystarczy kupić dwa adaptery a jedną lampę... Rozumiem już o co chodzi. Dobrze że napisałeś o tym bo dziś już chciałem jechać do sklepu. No to w takim razie muszę zdecydować się na coś uniwersalnego, ta Metz 76 MZ-5 digital jest sporo droższa ale jak ma być bardziej przyszłościowa to lepiej trochę dołożyć.
Dzięki za radę!
Jest droższa, ale jest też dużo mocniejsza i sporo, sporo większa (GH4 przy niej będzie jak maluteńki kompakcik) . Niestety nie ma też kilku funkcji, które są w mniejszych lampach.
jarek_ns
03-06-2016, 21:51
Lepiej nie kombinować i kupić dwie lampy. Do d750 64 lub 52 a do bezlustra np 44
Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka