Zobacz pełną wersję : Luźna sonda - na jakich maszynach pracujecie z LR?
Pytanie jak w temacie, chciałem zorganizować taką luźną sondę by zobaczyć na czym pracujecie, jaka minimalna konfiguracja sprzętowa ma sens dla LR?
Mój komp ma już parę latek i niestety LR (v5.6) nie działa na nim płynnie. Zastanawiam się, czy muszę kupować zupełnie nową maszynę by to wszystko grało jak należy, czy dam radę poprawić komfort pracy półśrodkami (wymieniając/dokładając jakieś elementy)
Ja posiadam zestaw składający się z następujących elementów:
- płyta główna Gigabyte gam52l-s3
- Procesor AMD Athlon 64 4200+ x2 2,2GHz (2 rdzenie)
- 6GB RAM DDR2
- dysk systemowy Samsung SSD 120GB
- karta graficzna Radeon hd2600pro
reszty nie wymieniam, bo nie ma to wpływu na pracę LR ;)
Podczas pracy nad zdjęciami w LR widzę, że oba rdzenie procesora pracują w okolicach 90% mocy, więc obstawiam, że wymiana procka na mocniejszy dużo by pomogła.
Można ograniczyć się do tego co ma wpływ czyli cpu, ram i czy ssd czy hdd, ewentualnie podawać gpu jako ciekawostke.
i5-4570
nvidia 950
16GB
SSD
Zibi1970
02-06-2016, 10:01
Zdecydowanie procesor jest u Ciebie zbyt słaby.
O ile SDD i 6 GB DDR2 głowy nie urywa to jednak na jakiś czas może zostać ale proc z płyta do wymiany.
Ja używałem intela Q6600 (4 rdzenie) podkręconego do 3,3 GHz z 6GB DDR2 i dawał radę obrabiać Rawy z D700 na LR 5.X-6.X. Jednak Rawy z D600 były dla niego już zbyt dużym wyzwaniem.
Wymieniłem procesor na intel Xeona 5450 (4 rdzenie - procesor za 150 zł) podkręcony do ponad 4 GHz, dokupiłem Ram do 8GB i teraz Rawy z D600 obrabiam szybko i bez spowolnień.
Jeśli więc planujesz jak najtańszym kosztem poprawić szybkość kompa to zmień płytę i procesor ale jeśli masz trochę środków na zmianę całego kompa to pomyśl o kompie z procem od i5.
Jeśli chcesz rozbudować tanio to sprawdź jakie procesory obsługuje twoja płyta i dobierz coś amd nowszego, jeśli ci wejdzie jakiś 4,6,8 rdzeni to będziesz miał wzrost komfortu wielki.
Ja mam laptopa z i5-2410M z 8GB RAM i stacjonarny z i7-4790 z 16 GB RAM i SSD - ogólnie LR 5 (5.7.1) pracuje bardzo podobnie. Zauważalna różnica jest tylko przy imporcie (tworzeniu podglądów) i eksporcie.
W samej pracy większej różnicy nie ma. Z LR6 natomiast jest różnica, ale to głównie z powodu RAM, bo LR6 znowu ma problemy z wyciekami pamięci... LR5.7 zadowala się ~600MB-1GB, LR6 prędzej czy później zużywa wszystko co dostępne...
Z różnych względów używam obecnie MS Surface Pro 2 (i5-4300U, 8GB RAM, 256GB SSD) podłączony do Dell U2414H + kilka zewnętrznych HDD. Nie jest idealnie, ale daje radę bez problemu z LR 5.7.1 czy PS. Przez jakiś czas pracowałem na stacjonarnym PC i5-4590s, 8GB RAM i 120GB SSD i gołym okiem widać różnicę na korzyść PC - do LR im szybszy procesor tym lepiej, 8GB RAM bez problemu powinno wystarczyć. W PS przy większych projektach i 16GB RAM może szybko się skończyć, na 8GB kilka razy musiałem wszystko inne zamknąć żeby zakończyć projekt w PS...
Jeśli chcesz rozbudować tanio to sprawdź jakie procesory obsługuje twoja płyta i dobierz coś amd nowszego, jeśli ci wejdzie jakiś 4,6,8 rdzeni to będziesz miał wzrost komfortu wielki.
no właśnie tak obstawiałem, że lepszy procek poprawi komfort. Ale szału to ja nie zrobię, moja płyta już jest leciwa, więc w zasadzie jeśli zmienię procesor, to będzie to już ostatnia zmiana, potem będę musiał zmienić płytę główną (a razem z nią procesor i RAM, grafika też by się przydała nowsza :P)
Ale w amd jest duża zgodność wsteczna, zerknij na używki bo może się okazać że zmiana będzie kosztowała grosze.
laptop i7 -4700M 2,4GHz
16GB ram
gforce gtx 760M
dyski ssd
o ile lr 5.7 dawał radę to ten nowszy z serii 6.x daje takie zamuły, że szkoda gadać
i5 3570K
16GB DDR3 1600MHz
GTX 770
2xDell P2414H
HDD: Samsung 850 Pro 256GB + 830 128GB + 1TB ST3500413AS 2x500GB Raid 0
spiritus
02-06-2016, 21:41
laptop
LR CC
i7 5700 HQ 2.7 - 3.5 GHz
16 GB RAM
HD Graphics 5600 / GF 960M
dysk SSD
Mam pytanie co do karty graf. Podczas pracy w LR to która jest uaktywniona? Zintegrowana czy dedykowana? Jak to sprawdzić?
jak masz nvidie to sprawdź czy przy zegarku nie masz ikony do tego i tam w którejś zakładce powinno być przypisywanie programów do danej grafiki
przynajmniej u mnie tak jest
spiritus
04-06-2016, 00:23
Ot i ustawione.
Dzięki ;
Na GF może LR pracować gorzej, bo nie wykorzystuje on nawet w kilku % możliwości karty, a bez użycia OpenGL/DirectX karta zintegrowana będzie działać szybciej, a przynajmniej tak wskazują testy.
Wspomaganie sprzętowe jest niezależne od tego, która karta ustawiona jako podstawowa dla programu, wystarczy, aby LR rozpoznał, że taką kartę ma dostępną.
i7-4770, 12GB (wkrótce 20), SSD 120 -sys, SSD 120 -cache+pliki LR, MSI-7817, GTX-650, HDD 2TB, win-8.1, LR-5.7, C1-7.