Zobacz pełną wersję : Uszkodzony ring otaczający przycisk Af-on
maximal1
01-06-2016, 21:31
Witam, dzisiaj zobaczyłem że brakuje mi uszczelki plastikowej czy czegoś takiego przy przycisku af-on w D800 ktoś się orientuje czy przez brak tego kółka może dostawać się kurz do środka aparatu? Czy da się taka część dokupić jak tak to gdzie, dziękuję za odpowiedź. W załączniku przesyłam zdjęcie.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/a5d724c8eeca97dd9431a33a9e08c2f0-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160601/a5d724c8eeca97dd9431a33a9e08c2f0.jpg)
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
Z drugiej strony aparatu /m.in.odtwarzanie i kosz/ takich "uszczelek" przyciski chyba nie mają. Czyli generalnie nic nie powinno się dziać. To bardziej element dekoracyjny niż ochrona.
rabbitzzz
01-06-2016, 22:29
Chyba w serwisie musisz zapytać ewentualnie znaleźć kogoś kto ma drukarke 3d i wydrukować. Lub kupić jakiegoś trupa (walnięte body) i przeszczepić organ a reszte odsprzedać.
Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka
Luzem to nie występuje. Tylko razem z całą górą. Jest to jeden z nielicznych elementów, które montuje się od zewnątrz (i dlatego wypadł).
maximal1
02-06-2016, 20:27
Ok, w funkcjonalności aparatu to nie przeszkadza, boję się jednak o kurz i drobinki które mogą się dostać do środka i narobić bałaganu np na matrycy, czy to możliwe? Chyba że matryca jest chroniona od tyłu aparatu, wie ktoś jak to wygląda?
Do matrycy nic nie dojdzie. Teoretycznie może do mechanizmu przysłony. Ale po drodze jest elektronika. Guzik, gdy nie jest wciśnięty dosyć szczelnie wypełnia ten otwór.
maximal1
03-06-2016, 22:32
Dziękuję za Odpowiedź :)
Z drugiej strony aparatu /m.in.odtwarzanie i kosz/ takich "uszczelek" przyciski chyba nie mają. Czyli generalnie nic nie powinno się dziać. To bardziej element dekoracyjny niż ochrona.
witam. jestem ciekawy czy w ww. sytuacji nie można na miejsce "brakującej części" dopasować i założyć jakiś mały o-ring ?