PDA

Zobacz pełną wersję : Czy z tego portretu da się jeszcze coś wyciągnąć?

siutek
31-05-2016, 23:09
Zapewne się da, ale ja już nie wiem gdzie szukać by poprawić kolorystykę.

Poniżej zdjęcie, które zrobiłem testując pożyczony obiektyw. Wiem, że ostrość mi uciekła gdzieś poniżej dekoltu na sukienkę - mam tego świadomość.
Mimo wszystko zastanawiam się, czy kolorystycznie coś jeszcze da się z tym zrobić? Otoczenie było żółte od kanap, oraz oświetlone przemysłowym światłem (nie wiem co to było, lampy sodowe? na pewno białe)
Ciągle mam wrażenie, że tego żółtego na skórze jest za dużo :/

Po lewej JPG taki jak wylazł z aparatu, po prawej moje wypociny z RAWa.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://alleproste.pl/Kasia2x.jpg)

GonzoG
31-05-2016, 23:10
Nie ma zdjęć.

siutek
31-05-2016, 23:16
Nie ma zdjęć.
wiem, właśnie się zorientowałem, że z niewiadomego powodu nie działa moja strona :/ wrzuciłem pod inną domenę.

krakowiak
01-06-2016, 07:54
Na pewno delikatnie balans bieli w ciepłą stronę, ale wtedy jeszcze więcej pomarańczowego na skórze. No i może nasycenie czerwonego w dół.

Andrzej1974
01-06-2016, 09:45
Daj RAWa to może ktoś się pobawi i zobaczy się co z tego wyjdzie...

siutek
01-06-2016, 20:18
proszę, oto RAW:
http://www.patryksiuta.pl/download/DSC_0047b.NEF

Evanduril
02-06-2016, 00:01
15-minutowy retusz. Generalnie ciężko by było to uratować.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/ciezko-2.jpg
źródło (http://www.studioaurora.pl/download/ciezko.jpg)

siutek
02-06-2016, 07:58
OK Evanduril, to jeśli mówisz, że ciężko to uratować to powiedz jakie popełniłem błędy, by wiedzieć czego się przestrzegać. Wiem, że ostrość jest nie tam gdzie powinna, a dalej?
I powiedz mi ogólnie co zrobiłeś, widzę, że czerwieni jest mniej i ogólnie nasycenie mniejsze tak?? Pomijam wygładzenie skóry, bo tego jeszcze nie potrafię (mój LR przy pracy z brushem poci się niemiłosiernie :/)

Evanduril
02-06-2016, 13:31
Na tym zdjęciu:
1) Skadrowałem je inaczej, aby usunąć niepotrzebne elementy, a twarz osoby umieścić w jednym z 4 kluczowych punktów (trójpodział)
2) Zmieniłem kolorystykę, zmniejszyłem dominację żółci - poszło w niebieski. Osobiście nie znoszę żółtego/pomarańczowego odcienia skóry, ale to tylko preferencja.
3) Zblurowałem bardziej tło, aby nie odciągało tak wzroku
4) Miejscami rozjaśniłem włosy, aby wyglądały na ładniejsze
5) Obróbka twarzy

Jeśli chodzi o błędy...

Primo - wybieraj odpowiednie tło do zdjęć. Dobieraj odpowiednio kolorystykę do ubrania i odpowiednie ubranie (jeśli jest taka możliwość). Staraj się, aby w tle nie działo się dużo. Im mniej, tym lepiej. Jeśli nie masz jak wybrać tła, stosuj jak najniższą przysłonę, aby je zblurować. Jeśli nie masz jak - cóż, zostaje postprocess.

Secundo - osoba, której się robi zdjęcie powinna być w rozluźnionej pozie. Jeżeli poza wywołuje wrażenie, że ktoś jest połamany (tak jak na powyższym), automatycznie psuje zdjęcie. Nie wierzę, żeby tej pani wygodnie było zostać w takim ułożeniu przez 20 minut... Poza tym staraj się tak instruować "modelkę", żeby ukrywać jej wady, a eksponować zalety. W tej pozie jak na zdjęciu ma naprężoną szyję, skóra na twarzy zwisa z boku. Są dwa patenty na to aby uniknąć takiej sytuacji - należy wysunąć całą twarz do przodu (odsunąć jakby od szyi), oraz lekko pochylić do dołu ORAZ używać włosów do profilowania twarzy - przy szerokich twarzach należy włosami zasłaniać ich krawędzie, przy wąskich - dawać za uszy, aby odsłonić całą szczękę.

Dodatkowo:
- unikaj oświetlenia z różnych źródeł (lampy LED, lampy żarowe i np. słoneczne). Balans bieli w praktyce nie do ustawienia.
- pilnuj aby na twarzy nie znajdowały się ostre cienie (na twoim zdjęciu jest ich masa), chyba, że wiesz jak to umiejętnie wykorzystać aby dodać dramatyzmu
- mając na zdjęciu przewagę stonowanych kolorów, łatwiej będzie ci je zmanipulować w postprodukcji. Unikaj żarówiastych odcieni, takich jak ta żółć.
- w postprodukcji zwracaj uwagę na różnice w odcieniach skóry - twarz na zdjeciu jest mieszaniną wielu niezbyt dobrze łączących się ze sobą kolorów: zieleń w okolicach okularów, brązy i pomarańcze na skórze twarzy, róż na szyi i dekolcie nad bluzką, ciemny róż na ustach

Evanduril
02-06-2016, 13:31
(błąd forum - do usunięcia)

siutek
02-06-2016, 14:08
Evanduril, dzięki za wyjaśnienie.
Śpieszę z drobnym wyjaśnieniem: To nie była sesja, chociaż zdjęć z tej "nie-sesji" mam sporo. Bardziej przypadkowo miałem przy sobie obiektyw i chciałem sprawdzić co mogę z nim zdziałać. Zupełnie przypadkowe tło, ubranie i poza również. Poza to był wybór "modelki" (prywatnie mojej żony), nic nie sugerowałem, nie ustawiałem. Tkwiła w niej góra 10 sekund.

W temacie koloru żółtego, którego tak bardzo nie lubisz - miałem tego świadomość, pisałem o nadmiarze tej barwy w pierwszym poście.

O trójpodziale wiem, ale ciężko mi go stosować i szczerze mówiąc zapominam (niestety mój aparat nie ma możliwości włączenia siatki na podglądzie zdjęcia przed jego wykonaniem)

Co do reszty Twoich uwag - postaram się je zapamiętać.

Jeszcze raz THX