Zobacz pełną wersję : Jaki aparat wybrać na początek?
yosemite
31-05-2016, 19:35
Witam wszystkich!
Od dłuższego czasu planuje zakup pierwszej lustrzanki. Zakres zdjęć jakie chce wykonywać to przede wszystkim architektura, krajobrazy, jakieś miejskie ujęcia. Budżet przewiduje gdzieś w okolicach 5tyś. Niestety po przeczytaniu tych wszystkich rzeczy sam nie wiem co lepsze. Myślałem nad Nikonem D7100 + 18-105 mm ED VR lub czymś z serii D5xxx + lepszy obiektyw za pieniądze, które by pozostały. Alternatywą jeszcze jest Canon 760d, ale to najmniej prawdopodobny wybór. Jaki wariant najlepiej byście polecili?
luck1985
31-05-2016, 20:38
Nie wiem czy nie będą polecać bezlusterkowca tutaj.
Zaawansowany kompakt tu by się sprawdził. Gorzej z krajobrazem.
18-105, to kit. Dosyć fajne szkło, takie ogólne zastosowanie. Ale do miasta 35/50mm i to stałki. Nie są drogie.
Oprócz bezlustra drugim żelaznym punktem porad jest Sigma 17-50/2.8. Co niniejszym czynię ;)
Zestaw d7200 plus ww Sigma jest " gdzieś w okolicach 5tyś" a wedle mojego doświadczenia to bardzo zacny zestaw, powiedzmy śmiało :grin: , z górnej półki DX.
Jeśli myślisz o uniwersalnym zestawie z możliwością rozbudowy w przyszłości to będzie całkiem dobry wybór.
- - - - kolejny post - - - - - -
Ps. Przy architekturze, krajobrazie przydałoby się coś szerszego, np. Sigma 10-20, ale jako głównego i jedynego szkła to jednak nie polecałbym, mimo, że b. często korzystam z tych ogniskowych.
madebyzosiek
31-05-2016, 21:41
Oprócz bezlustra drugim żelaznym punktem porad jest Sigma 17-50/2.8. Co niniejszym czynię ;)
A ja się przyłączam do tego polecenia :) Do tego Sigma 10-20, Nikkor 85 1.8G i mamy zestaw idealny :)
Archibald6803
31-05-2016, 21:42
Witam wszystkich!
Od dłuższego czasu planuje zakup pierwszej lustrzanki. Zakres zdjęć jakie chce wykonywać to przede wszystkim architektura, krajobrazy, jakieś miejskie ujęcia. Budżet przewiduje gdzieś w okolicach 5tyś. Niestety po przeczytaniu tych wszystkich rzeczy sam nie wiem co lepsze. Myślałem nad Nikonem D7100 + 18-105 mm ED VR lub czymś z serii D5xxx + lepszy obiektyw za pieniądze, które by pozostały. Alternatywą jeszcze jest Canon 760d, ale to najmniej prawdopodobny wybór. Jaki wariant najlepiej byście polecili?
d5300 + Sigma 17-50/2.8 + Sigma 10-20/zm.św
Witam wszystkich!
Stosunkowo dobra kombinacja: D7100 + 18-105 mm ED VR. Dziwne, że nikt nie polecił D90 z 18-105 mm ED VR plus Sigma 10-20 mm.
madebyzosiek
31-05-2016, 22:57
Stosunkowo dobra kombinacja: D7100 + 18-105 mm ED VR. Dziwne, że nikt nie polecił D90 z 18-105 mm ED VR plus Sigma 10-20 mm.
Stosunkowo dobrą kombinacją jest D7100 z Sigmą 17-50 2.8, rozsądną cenowo D5300 z Sigmą 17-50 2.8 i Sigmą 10-20. 18-105 tylko dla kogoś z bardzo ograniczonymi wymaganiami... A co do D90, to przy budżecie 5k, polecenie staruszka jakoś nie wypada... ;)
Stosunkowo dobrą kombinacją jest D7100 z Sigmą 17-50 2.8, rozsądną cenowo D5300 z Sigmą 17-50 2.8 i Sigmą 10-20. 18-105 tylko dla kogoś z bardzo ograniczonymi wymaganiami... A co do D90, to przy budżecie 5k, polecenie staruszka jakoś nie wypada... ;)
Przy budżecie 5k wstyd polecać D5300 bez wbudowanego silnika AF i ze słabym autofocusem. Obiektyw 18-105 ED VR to jeden z najlepszych obiektywów kitowych.
madebyzosiek
31-05-2016, 23:59
Przy budżecie 5k wstyd polecać D5300 bez wbudowanego silnika AF i ze słabym autofocusem. Obiektyw 18-105 ED VR to jeden z najlepszych obiektywów kitowych.
A co Twoim zadaniem jest nie tak z AFem D5300 i w czym lepszy jest D90? Wbudowany silnik - owszem, pod warunkiem że go potrzebujemy...
Co do 18-105, miałem przez 5 lat i masz rację, to bardzo dobry kit... Ale do Sigmy 17-50 nie może nawet w myślach się równać, o N17-55 2.8 nie wspomnę, więc jak już pisałem, jest to szkło dla niewymagających...
A co Twoim zadaniem jest nie tak z AFem D5300 i w czym lepszy jest D90?
Idiotyzmem jest porównywanie aparatów z dwóch epok, nawet jeśli są to aparaty tego samego producenta.
Przy budżecie 5k wstyd polecać D5300 bez wbudowanego silnika AF i ze słabym autofocusem.
Może nie tyle wstyd, co raczej kwestia priorytetu. Czy na początek kupić jedno dobre szkło i ciekawsze body, czy aparat z jakimiś ograniczeniami ale mieć większe możliwości obiektywów w tym samym budżecie. Ja wybrałbym raczej najwyższe body będące w zasięgu cenowym plus dobre podstawowe szkło. Później rozbudowa w miarę potrzeb. Jak znajdzie się ~5k na zestaw, to raczej 1k na używaną S10-20 też się wygospodaruje. Ale to niekoniecznie jedyna słuszna droga.
Weź do ręki d7x00 i d5300, porównaj, popatrz co lepiej leży w ręku, czy ciemniejszy wizjer nie przeszkadza, na ile ważny jest uchylany ekran, itd. Ważne, żeby wybierać mając świadomość zalet i wad danych modeli, a nie wszystko wyczyta się na forum. W dużym stopniu są to kwestie indywidualne.
madebyzosiek
01-06-2016, 00:26
Idiotyzmem jest porównywanie aparatów z dwóch epok, nawet jeśli są to aparaty tego samego producenta. Bez odbioru.
Mimo wszystko nie odpowiesz na pytanie co jest nie tak z AFem w D5300, a dla Twojej informacji D80 można nazwać aparatem z innej epoki, D90 już nie bardzo, poza tym sam dziwisz się, że nikt go nie proponuje, więc nie kumam skąd Twój bulwers...
Na pewno za to N18-105 jest obiektywem z innej bajki w porównaniu do S17-50...
Wracając do tematu - D7100 z Sigmą 17-50 2.8 i zbieranie na 10-20, albo D5300, S17-50 i S10-20. Takie moje zdanie. Pozdrawiam :)
a dla Twojej informacji D80 można nazwać aparatem z innej epoki, D90 już nie bardzo, poza tym sam dziwisz się, że nikt go nie proponuje, więc nie kumam skąd Twój bulwers...
Dla Twojej informacji o D90 napisałem z sarkazmem. Napiszę jeszcze coś sarkastycznie: Wydawało mi się do tej pory, że to fotografujący robi zdjęcia. Według madebyzosiek to Sigma robi dobre zdjęcia, bo to obiektyw z innej bajki. Myliłem się, rano pobiegnę kupić Sigmę...
rabbitzzz
01-06-2016, 06:16
18-105 można polecić komuś kto dysponuje budżetem 2000-2500. Jest to dobry kit ale to nadal tylko kit. Poza większym zakresem i niższą ceną w porownaniu z sigma 17-50 nie ma nic wiecej do zaoferowania. Przy puszkach d5300-7200 będzie ograniczeniem. Sigma jest dużo lepsza optycznie i ma lepsze światło. Af z tego co pamietam też jest szybszy.
Gdybym miał 5000 to zestaw 7200+17-50+ dozbieranie do 10-20. Zestaw na lata.
Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka
Andrzej1974
01-06-2016, 06:28
No i zaczęła się kolejna wojenka pomiędzy Bożym Narodzeniem a Wielkanocą...
Co do kitów... ile ich wszystkich jest? N18-105 nie jest takim cudem, o jakim piszesz, choć zdaję sobie sprawę z tego, że niektórzy pisali o nim "wybitny". Osobiście wolałbym (zdecydowanie!) Sigmę 17-50. Podobnie jak D5300 zamiast D90.
(...) Napiszę jeszcze coś sarkastycznie: Wydawało mi się do tej pory, że to fotografujący robi zdjęcia. Według madebyzosiek to Sigma robi dobre zdjęcia, bo to obiektyw z innej bajki. Myliłem się, rano pobiegnę kupić Sigmę...
Na finalny obrazek wpływ ma nie tylko sam sprzęt czy fotograf...
madebyzosiek
01-06-2016, 06:28
Dla Twojej informacji o D90 napisałem z sarkazmem. Napiszę jeszcze coś sarkastycznie: Wydawało mi się do tej pory, że to fotografujący robi zdjęcia. Według madebyzosiek to Sigma robi dobre zdjęcia, bo to obiektyw z innej bajki. Myliłem się, rano pobiegnę kupić Sigmę...
Pozwolę sobie przemilczeć ten komentarz... I te milczenie też jest sarkastyczne...
Albo nie... Skoro w jednym komentarzu piszesz że wydawało Ci się, iż to fotografujący robi zdjęcia, a równocześnie kpisz z bardzo udanego aparatu jakim był D90, który nadal potrafi wiele pokazać, to masz chyba rozdwojenie jaźni...
Idąc dalej Twoim tokiem myślenia, polećmy autorowi wątku D3300 z N18-105... Przecież to fotografujący robi zdjęcia, po co mu wysoka półka jaką jest D7100?
Ps. Nadal nie uzasadniłeś dość interesującej informacji o AFie w D5300...
madebyzosiek
01-06-2016, 06:44
No i zaczęła się kolejna wojenka pomiędzy Bożym Narodzeniem a Wielkanocą...
Andrzeju, absolutnie nie wojenka... Raczej wymiana zdań, w której jednej ze stron zabrakło argumentów... Dla mnie rozmowa do porzucenia... A o D7100 i S17-50 oraz S10-20 lub D7200 i S17-50 oraz zbieraniu na S10-20, pisałem już dwukrotnie.
Ps. Autora wątku przepraszam za OT, z mojej strony, obiecuję, będzie już tylko merytorycznie, na własnym doświadczeniu ;)
cz4rnuch
01-06-2016, 08:59
Przy budżecie 5k wstyd polecać D5300 bez wbudowanego silnika AF i ze słabym autofocusem. Obiektyw 18-105 ED VR to jeden z najlepszych obiektywów kitowych. Też się chętnie dowiem czym tak bardzo odstaje AF z D5300 oraz które to obiektywy polecane w tym wątku wymagają śrubokręta. Może 18-105, który polecasz?
Nie jednokrotnie polecany na tym forum D90 jest doceniany nawet przed obecnych posiadaczy FX czy najnowszych DX, sam obok D750 mam starszego nawet D80 i mimo że aparat miał premierę 9 lat temu to nadal daje obrazek w wielu zastosowaniach nie odbiegający niczym od nazwijmy to obecnych standardów.
Do tego aparatu nie ma strachu podpinać nowych obiektyw, oczywiście jak ktoś już kupi sigme art to musi się liczyć z tym że aparat nie wykorzysta w pełni możliwości obiektywu ale w wielu przypadkach nie ma to nadal znaczenia i ta sigma w połączeniu ze starym D80 czy D90 da lepszy obrazek niż większość kitów.
Tematy z pytaniem co kupić w danej kwocie czasami irytują ponieważ powielają się podobne wątki nonstop, pytający nie potrafią wyciągnąć wniosków lub nie chce się im szukać, irytuje też wałkowanie jakiegoś tematu wiele tygodni albo osoba ta na koniec i tak polegnie przy miażdżących argumentach sprzedawcy i zakupi całkowicie coś innego :)
Jednak to nadal forum i nikt nikogo nie zmusza do pisania i czytania.
Skoro w jednym komentarzu piszesz że wydawało Ci się, iż to fotografujący robi zdjęcia, a równocześnie kpisz z bardzo udanego aparatu jakim był D90, który nadal potrafi wiele pokazać, to masz chyba rozdwojenie jaźni...
Madebyzosiek piszesz o swoim rozdwojeniu jaźni. Przypomnę ci cytat:
A co do D90, to przy budżecie 5k, polecenie staruszka jakoś nie wypada... ;)
madebyzasiek, to jak z tym body D90? Zdecyduj się czy bardzo udane body czy staruszek, którego nie wypada polecać?
madebyzosiek
01-06-2016, 10:27
madebyzasiek, to jak z tym body D90? Zdecyduj się czy bardzo udane body czy staruszek, którego nie wypada polecać?
D90 jest bardzo dobrym aparatem, którego warto polecać w budżecie do 2000. Przy rozważaniach za 5000 jest dużo więcej ciekawszych opcji, jak chociażby D5300, czy D7100, a przy naprężeniu budżetu D7200 nawet. Nie wiem po co brniesz w swoich rozważaniach do czepiania się słów, skoro sam nic mądrego w temacie nie potrafisz powiedzieć, ale Twój wybór. Ja też chętnie coś wypomnę:
Przy budżecie 5k wstyd polecać D5300 bez wbudowanego silnika AF i ze słabym autofocusem.
Możesz się jednak odnieść to tego co palnąłeś? Piszesz to na bazie jakiś doświadczeń przykrych, czy może uroiłeś sobie taką teorię nie mając nigdy aparatu w dłoni?
Na marginesie, żeby dostrzec różnicę między na przykład N18-105 a S17-50, to też wypadałoby porobić zdjęcia jednym i drugim... Wtedy może pobiegłbyś biegusiem po Sigmę, żeby na Twoich zdjęciach była magia...
Z mojej strony to koniec tej bezsensownej, niczego nie wnoszącej i żenującej dyskusji... Proponuję, żebyś uczynił to samo...
Jaroslav92525
01-06-2016, 11:36
..." Na pewno za to N18-105 jest obiektywem z innej bajki w porównaniu do S17-50..."
Z tymi obiektywamy N18-105 i S17-50 sprawa nie jest taka jednoznaczna.... Jak wynika z testów opublikowanych na stronie:
http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/AF-S-DX-NIKKOR-18-105mm-f-3.5-5.6G-ED-VR-versus-17-50mm-f-2.8-EX-DC-OS-HSM-Nikon__205_0_377_0
(np. zakładka Measurements/Sharpness) parametry obiektywu produkcji Nikona zauważalnie pogarszają się w zakresie ogniskowych powyżej 50 mm (którego wogóle brak w produkcie Sigmy). Z drugiej strony Sigma działa ze światłem 2.8 którego Nikon nie ma przy żadnej ogniskowej... Zatem można chyba pokusić sie o stwierdzenie że w warunkach dobrego oświetlenia w przypadku obu obiektywów różnice w jakości zdjęcia mogą być niezauważalne ( w zakresie ogniskowych do 50 mm). W warunkach gorszego oświetlenia wygra Sigma. Jej możliwości kończą się jednak na 50 mm ogniskowej... no i ta różnica w cenie... W każdym razie fajnie że jest wybór.
madebyzosiek
01-06-2016, 11:53
Testy testami, a zdjęcia zdjęciami ;)
Madebyzosiek stosuje śmieszne argumenty w dyskusji wobec innych dyskutantów typu:
Testy testami, a zdjęcia zdjęciami ;)
Fotoamator mający świadomość wad i zalet kitowego obiektywu potrafi wykonać super fotę architektury kitowym obiektywem. Akurat ta Sigma, którą poleca madebyzosiek miała problemy z prawidłowym ustawianiem ostrości nie tylko z body Nikona.
cz4rnuch
01-06-2016, 12:44
...Fotoamator mający świadomość wad i zalet kitowego obiektywu potrafi wykonać super fotę architektury kitowym obiektywem. Akurat ta Sigma, którą poleca madebyzosiek miała problemy z prawidłowym ustawianiem ostrości nie tylko z body Nikona.
U mnie nie miała i nie ma (z body Nikona) i radzi sobie znacznie lepiej od polecanego przez Ciebie 18-105 którego miałem równolegle. A do focenia architektury świadomy fotoamator to nawet AFu nie potrzebuje :)
Do architektury bierze się tilt-shifta. ;)
madebyzosiek
01-06-2016, 13:17
Madebyzosiek stosuje śmieszne argumenty w dyskusji wobec innych dyskutantów typu...
Ważne, że madebyzosiek stosuje jakieś argumenty, Ty się za to idealnie ośmieszasz...
A do zdjęć architektury idealnie nadaje się Nikkor 10-24, albo jak ktoś ma skromniejszy budżet, to Sigma 10-20, nawet ta zmiennoświetlna.
A Tobie S17-50 to pewnie na tym słabym AFie w D5300 nie ostrzyła prawidłowo, co? (jakby co, to był sarkazm...)
Proponuję, żebyś nie pisał o czymś, o czym nie masz pojęcia... Pozdrawiam.
Najgorsze że często w takich dyskusjach wiedza poparta doświadczeniem przegrywa z wiedzą nabytą na forach ;)
Tiger nie potrafisz zrozumieć że tu nie chodzi o przepychanki tylko chęć podzielenia się swoją wiedzą i sugerowanie optymalnych rozwiązań, nie widzę nic dziwnego w proponowaniu do konkretnych zastosowań gorszego body z lepszymi szkłami, rozumiem że jest to odwrotność marketingowego szumu, czyli zmieniaj body co dwa lata na nowsze cyferki, a kita kupuj w dziesiątej wersji bo będzie super.
Wspaniały 18-105VR często kończy swoje życie po wycieczce na plaże, albo po ugnieceniu plecaka w schowku lub zwyczajnie rozlatuje się po gwarancji, trzeba brać pod uwagę to też, nie wszyscy chcą obchodzić się ze sprzętem jak z jajkiem.
Do architektury bierze się tilt-shifta.
Ktoś czytający nie zauważy ";)" i będzie przekonany, że bez obiektywu z 7k nie da się sfotografować budynku :lol:
Nie wiem tylko, czy kolega założyciel wątku nie uciekł już z krzykiem do konkurencji. Może na body C S17-50 jest ostra, nie ma problemów z AF i jest lepsza od kita ;)
Ps. Coraz zabawniejsze są te porady, żyją własnym życiem... ale fakt, że pytający nie pomaga, precyzując oczekiwania czy wyrażając wątpliwości.
Najgorsze że często w takich dyskusjach wiedza poparta doświadczeniem przegrywa z wiedzą nabytą na forach
Takie czasy, skoro można napisać przewodnik turystyczny nie ruszając się z domu, to i oczywiste jest udzielenie z przekonaniem rad na temat czegoś, czego nie miało się w ręku ;)
Takie czasy, skoro można napisać przewodnik turystyczny nie ruszając się z domu, to i oczywiste jest udzielenie z przekonaniem rad na temat czegoś, czego nie miało się w ręku ;)
Jak się nie ma argumentów to zawsze można realne problemy z obiektywem zbyć głupawym argumentem, że ktoś nie miał sprzętu w rękach.
yosemite
01-06-2016, 17:11
Dziękuje wszystkim za rzeczowe odpowiedzi. Ostatecznie wybór najprawdopodobniej padnie na Nikona D7100 + 18-105 mm ED VR, wydaję się najbardziej rozbudowaną opcją tym bardziej, że ma to być inwestycja na kilka lat. Co do obiektywu, raczej przez pierwsze kilka miesięcy podziałam na kitowym, by w miarę upływu czasu zainwestować w coś lepszego. Da mi to pewien czas na zapoznanie się z aparatem. Mam jeszcze szybkie pytanie, czym dokładnie się różni Sigma 17-50, od 10-20?
Obiektyw (zoomy) różnią się zakresem ogniskowych, czyli zakresem kątów widzenia:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogniskowa_%28fotografia%29
Jak się nie ma argumentów to zawsze można realne problemy z obiektywem zbyć głupawym argumentem, że ktoś nie miał sprzętu w rękach.
A ja widzę, że podpierasz się chamstwem z braku argumentów, na siłę broniąc i polecając N18-105.
Głupotą to jest radzenie z pozycji doświadczonego fotografa na temat obiektywu, którego nawet nie miałeś w ręku. Ale jak widać brak wiedzy nie mąci ci jasności poglądów. Ciężko się odnosić do twoich wpisów, bo za bardzo merytoryczne to one nie są, skoro wygląda jakbyś nie widział różnicy między N18-105/3.5-5.6 a S17-50/2.8. Raczej lubujesz się w przepychankach słownych i czepianiu się innych. Powodzenia i długiej kariery na tym forum życzę.
Ostatecznie wybór najprawdopodobniej padnie na Nikona D7100 + 18-105 mm ED VR, wydaję się najbardziej rozbudowaną opcją tym bardziej, że ma to być inwestycja na kilka lat. Co do obiektywu, raczej przez pierwsze kilka miesięcy podziałam na kitowym, by w miarę upływu czasu zainwestować w coś lepszego
Nie widzisz sprzeczności między pierwszym a drugim zdaniem?
Żeby była jasność, to nie jest zły zestaw. Po prostu w wymienionym przez Ciebie budżecie dostałeś dużo lepsze propozycje. Ponadto na d7200 jest cashback, na d7100 nie. Różnica więc staje się stosunkowo (rzecz względna oczywiście) nieduża, 400-500 zł (z N18-105). Moim zdaniem warta dopłaty do nowszego body, zwłaszcza, jeśli inwestycja ma być na kilka lat, jak piszesz. Ale oczywiście rozumem, że taki wydatek może boleć.
Ps. Uważaj, żeby kupić zestaw, zwłaszcza d7100 nie objęty cashbackiem, z krajowej dystrybucji z 2-letnią gwarancją Nikon Polska. Według mnie warto mieć jakieś zabezpieczenie kosztem kilku stów drożej niż za sprzęt z innego rynku, gdzie gwarancja jest trudna do realizacji, delikatnie mówiąc.
yosemite
01-06-2016, 19:13
Jedna rzecz mi umknęła w zakładanym budżecie 5tyś, planuje oprócz aparatu zakup niezbędnych dodatków typu karty czy statyw. Dlatego też opcja z D7100 wydaję się pasować mi najbardziej. Dzięki za rady i wskazówki na pewno będę miał to na uwadze.
Artur Małysiak
01-06-2016, 23:37
Wadą tej sigmy jest flara pod światło i może mniej ostre brzegi..(ogólnie szkiełko bomba za tą cenę) af przy krajobrazie lub architekturze nie jest potrzebne..większość osób ostrzy na nieskończoność...a z body 7100 i 5300 wybrałbym to drugie..ponieważ można więcej wyciągnąć z matrycy..Pozdrawiam