PDA

Zobacz pełną wersję : Długi czas naświetlania w dzień, a tulipan.

faust1985
31-05-2016, 18:22
Czołem!

Chciałem zapytać wyjadaczy o taką sprawę. Chcę sobie kupić NDx1000 do mojej sigmy 10-20 na Nikonie D5200. Sigma jaka jest każdy widzi: 77mm.
Zastanawia mnie jedna rzecz, czy przy naświetlaniu 30+ sekund jest potrzebny tulipan? Co prawda w pełnym słońcu 3.0 chyba nie wystarczy, ale powiedzmy, że chciałbym coś w słońcu rozmyć trochę morze (tak na 4 sekundy) - czy jest kluczowym zastosowanie tulipana?
Dlaczego pytam? Bo zastanawiam się czy nie wziąć 82mm i redukcję (a nóż kiedyś będę potrzebował na większym szkle), a z tego co patrzę to w takim układzie nie ma szans na założenie tulipana (przynajmniej tego kitowego).
Czy może mi ktoś doświadczony sprawę rozjaśnić, albo podać jakieś inne rozwiazanie? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

B.

GonzoG
31-05-2016, 18:32
Tulipan chroni przed "lewym" światłem spoza kadru. Takie światło padając na soczewkę/filtr najczęściej powoduje wyraźny spadek kontrastu, flary, bliki i inne niepożądane efekty.
Czy jest on potrzeby - absolutnie nie. Nikt Ci nie każe go używać, co najwyżej będziesz miał na zdjęciach skutki braku tulipana.

lortek
31-05-2016, 18:35
ja jeszcze ani razu nie uzylem tulipana w swojej sigmie 10-20 czy to z gołą, polarem czy nd3.0 a mam ją juz szmat czasu :D ja potrzebuje to ręką robi cien a od bidy zawsze mozna jakis patent przymocowac do szkła, jakas skarpetke czy czapeczke z daszkiem na gumeczce :D
pozdro

faust1985
31-05-2016, 18:42
To bardzo pozytywne wieści dla mnie.:D
A lortek co mówis? Polar na UWA? Jaki masz i jak Ci się sprawdza? Bo mnie słuchy doszły, że lepiej nie zakładać na UWA polara.

lortek
31-05-2016, 20:30
dobre słuchy Cie doszły :) przy takim szkle polar nierownomiernie polaryzuje niebo czego efektem jest plama na niebie.... jednak czasami polar jednak sie przydaje gdy chce sie zdjąć błysk z liści na drzewie, wydobyc dno spod tafli wody albo zredukowac ogolnie jakies odbicia z roznych powierzchni aby wydobyc bardziej intensywny kolor... lub aby troche wydluzyc czas aby uzyskac mleko plynacego strumyka :P tutaj tylko wyobraznia nas ogranicza :) a niebo zawsze mozna pozniej ciachnąc z tego samego kadru bez filtra :)

ja mam akurat marumi i jak dla mnie jest ok... ładnie wydobywa kolor nie dajac jakis zafarbow czy czegos

faust1985
31-05-2016, 20:39
No widzisz, był ostatnio na allegro to mnie zniechęcił.... właściciel :P
Powiedział, że na tę sigmę to lepiej nic nie nakładać. Rzeczywiście ma śliczne kolory (powłoki niezłe) ale jak mówisz czasem o co innego chodzi.:)
No nic, będę polował, póki co wezmę tego 3.0 i jak to powiedział Heraklit: "wszystko płynie". :D