Zobacz pełną wersję : Tokina 11-20 f/2.8
Tak jak w temacie. Miał ktoś może to szkło? Chciałbym poznać opinie użytkowników. A może polecacie jakiś inny szeroki kąt pod DX? Pozdrawiam.
cz4rnuch
31-05-2016, 15:10
O ile mnie pamięć nie myli to nie ma takiego szkła. Może chodzi Ci o Tokinę 11-20 lub o Sigmę 10-20 f/3.5?
O ile mnie pamięć nie myli to nie ma takiego szkła. Może chodzi Ci o Tokinę 11-20 lub o Sigmę 10-20 f/3.5?
http://www.tokinalens.pl/produkty/seria-at-x-pro/item/31-at-x-11-20-f2-8-pro-dx
Faktycznie 11-20 nie 10-20 mój błąd :)
Mam, używam 11-20/2.8 tokiny, jak na razie nie narzekam, oczywiście wiem ile to szkło kosztuje i że nie jest najlepsze z najlepszych. Do moich amatorskich fotek się sprawdza.
Mam, używam 11-20/2.8 tokiny, jak na razie nie narzekam, oczywiście wiem ile to szkło kosztuje i że nie jest najlepsze z najlepszych. Do moich amatorskich fotek się sprawdza.
Cześć, czy mógłbyś udostępnić jakieś sample z tego szkiełka? z 11/2.8, 11/4, 11/9 i to samo dla 20mm?
Pozdrawiam
d
https://www.dropbox.com/sh/e3q0xc8uwq69u5y/AADQwG05cCVqu2Cpc7ZAEtgza?dl=0
https://www.dropbox.com/sh/e3q0xc8uwq69u5y/AADQwG05cCVqu2Cpc7ZAEtgza?dl=0
Super, dziękuję bardzo.
Napisz proszę jak zachowuje się pod słońce? Dzięki
madebyzosiek
31-05-2016, 21:38
A może polecacie jakiś inny szeroki kąt pod DX? Pozdrawiam.
Ja systematycznie polecam Nikkora 10-24, chyba że bardzo chcesz światło 2.8. Nie pamiętam czy my nie pisaliśmy już kiedyś na ten temat?
Jeżeli chodzi o Tokinę, miałem krótko 11-16. Nie miałem jednak okazji robić nią krajobrazu, jedynie była ze mną na jednej studniówce, bardzo przyzwoite szkło, nawet na 2.8. Miałem kupić Sigmę 10-20 3.5, ale trafił się używany Nikkor i nie myśląc długo kupiłem :) Nikkora polecam, a Tokina 11-20 raczej nie będzie gorsza od 11-16, moim zdaniem :)
Super, dziękuję bardzo.
Napisz proszę jak zachowuje się pod słońce? Dzięki
nie mam zbyt wielu doświadczeń, ale z tego co pamiętam to jakieś bliki łapie
ck_dezerter
01-06-2016, 18:10
Witam!
Miałem tę Tokinę po Nikkorze 10-24 i mnie generalnie nie zachwyciła. Kupiłem na wakacje do dx-a, po wakacjach poszła między ludzi (ze sporą stratą dla mnie niestety...).
Plusy: niezłe kolorki, wykonanie i światło 2.8.
Minusy: bf trudny do korekty (inna korekta wymagana na każdej ogniskowej), po kalibracji było trochę lepiej, ale nie do końca, potężna średnica filtra (82mm).
Praca pod światło była chyba ok z tego co pamiętam.
Teraz kupiłem drugi egzemplarz N10-24 i będę się dalej upierał, że jest to najlepsze szkło pod dx do Nikona.
pozdrowienia!
Ale kalibrację za darmo (w ramach gwarancji) masz w krakowskiej firmie - przedstawicielstwu Tokiny, więc mogłeś powalczyć. Ja tak zrobiłem i nie mogę narzekać.
ck_dezerter
01-06-2016, 19:56
To wiem, też tam byłem i tam właśnie skalibrowałem AF w ramach gwarancji, ale nie do końca dobrze działał i tak. Może to wina starej puszki (d300s), nie wiem.
W końcu i ja miałem przyjemność pobawić się tym szkiełkiem.
W sklepie nr 1 była tylko jedna sztuka i na moim body miała BF na każdej ogniskowej. Sprzedawca twierdził, że to jakiś felerny egzemplarz, ponieważ inni klienci również się skarżyli na BF.
W sklepie nr 2 pierwsza przypięta ostrzyła w punkt. Na 11mm ostra od 2.8, na 20mm ostra od 3.5. Miałem możliwość strzelenia kilku klatek na zewnątrz sklepu, bezpośrednio pod słońce. Blik pojawił się tylko raz przy bocznym ostrym świetle, przy centralnym zero blików/zafarbów. Na jednej z klatek na 20mm zauważyłem też spadek kontrastu.
Czy rozmiar filtrów to problem? Hmm to zależy. Ja używam szare połówki 100 tak więc nie widzę problemu.
Nowy Nikkor 10-24 9 stówek więcej. Czy warto dołożyć? Nie wiem, to już każdy sam musi sobie odpowiedzieć na to pytanie. Na naszym forum ma dobre opinie, ale podobno też trzeba szukać dobrej sztuki.
BF ma znaczenie przy takich ogniskowych?
madebyzosiek
01-06-2016, 20:40
BF ma znaczenie przy takich ogniskowych?
Jeżeli nie przymykasz przysłony do 11 i nie ostrzysz na nieskończoność, to oczywiście że tak, jak w każdym obiektywie ;)
ck_dezerter
01-06-2016, 20:41
Ja oba moje N10-24 kupiłem używane, więc były tańsze od nowej T11-20, pierwszy nie wymagał żadnej korekty af, obecny (nowszy od poprzedniego - znacznie wyższy nr seryjny) na d300s nie wymagał, na d7200 ma ustawioną +5 (tę samą dla wszystkich ogniskowych, więc bez problemu). Na podstawie tych 2 szt wydaje mi się, że starsze egzemplarze były chyba jednak porządniej wykonane. Do dziś żałuję tej poprzedniej sztuki, ale trudno - sprzedałem po kupieniu fx, obecną kupiłem po 1.5 roku bezskutecznego szukania porównywalnego szkła pod fx (porównywalnego wagą, szerokością i jakością obrazka).
Jeżeli nie przymykasz przysłony do 11 i nie ostrzysz na nieskończoność, to oczywiście że tak, jak w każdym obiektywie ;)
Może mieć znaczenie w dość specyficznych ujęciach :)
Ciekawi mnie właśnie w jakich. Na ogniskowej 11 przy f2.8 i ustawieniu ostrości na 2.15m masz ostro od 1m do nieskończoności.
Ciekawi mnie właśnie w jakich. Na ogniskowej 11 przy f2.8 i ustawieniu ostrości na 2.15m masz ostro od 1m do nieskończoności.
Nie. Ostro masz tylko w płaszczyźnie ostrości. A pozornie ostro masz na odbitce (chyba) 15x10cm oglądanej z 30cm i przy przeciętnym wzroku.
Przy większych odbitkach albo dobrym wzroku juz nawet pozornie ostro nie jest.
ck_dezerter
01-06-2016, 21:03
Nie. Ostro masz tylko w płaszczyźnie ostrości. A pozornie ostro masz na odbitce (chyba) 15x10cm oglądanej z 30cm i przy przeciętnym wzroku.
Przy większych odbitkach albo dobrym wzroku juz nawet pozornie ostro nie jest.
Dokładnie TAK! Mała GO przy UWA też jest zupełnie dobrze widoczna, zwłaszcza przy jasnych szkłach. To mnie właśnie wkurzało przy tej Tokinie - podczas wakacji często robiłem zdjęcie komuś z bliska z jednoczesnym jak najszerszym ujęciem tła i wtedy niestety wszystkie błędy ostrzenia były doskonale widoczne...
Dokładnie, to jest przykład takiego ujęcia.
Czy możecie wrzucić jakiś przykład?
ja akurat nie wiem czy mam taki kadr ale popatrz na te przykłady:
https://www.flickr.com/photos/juliogallego/19161376833/
https://www.flickr.com/photos/97271909@N03/16981408130/