Zobacz pełną wersję : Camera Raw 9.1.1 - czy można dodać pobrane profile aparatu??
Witam,
Próbuję walczyć z właściwym odcieniem koloru skóry, trafiłem w necie na poradnik, w którym autor pisze, że on, do zdjęć wykonywanych aparatami Nikon używa profilu D2X Mode 2 v4.
Chciałem wypróbować ten profil, sprawdzić co i jak, jednak w mojej wtyczce Camera Raw, jest tylko kilka profili o nazwach odmiennych, niż ten, którego szukam (Adobe standard, camera landscape, camera neutral, camera portrait, camera standard oraz camera vivid). Czy można pobrać skądś ten profil i wczytać go do wtyczki (jak?)??
Można dodawać profile, ale nie wszystkie stare profile (jak te z D2X) będą poprawnie działały z nowymi puszkami, a już na pewno nie będą dawały takich samych kolorów jak przy innych puszkach.
Profile do RAWów są robione w oparciu o daną matrycę, a dokładniej o dany model aparatu i to jak za on dokładnie zapisuje dane.
A to skąd pobrać - zapytaj autora poradnika. To nie jest żaden standardowy profil. Były jedynie D2X Mode 1, 2 i 3. Różne "v-ki" są już przerabiane przez ludzi.
Natomiast jak chcesz uzyskać poprawne kolory, to najlepiej użyć profilu wygenerowanego na podstawie wzornika. Żaden profil zrobiony pod inny aparat nie da poprawnych kolorów.
Natomiast jak chcesz uzyskać poprawne kolory, to najlepiej użyć profilu wygenerowanego na podstawie wzornika. Żaden profil zrobiony pod inny aparat nie da poprawnych kolorów.
Możesz rozwinąć myśl?? Jak wygenerować ten profil? skąd wziąć wzornik? W tej materii akurat nie mam żadnej wiedzy, stąd te pytania.
Profil generuje się ze zdjęcia wzornika, a wzornik się kupuje, albo pożycza od kogoś kto ma.
Najpopularniejsze wzorniki to X-Rite ColorChecker classic (mini), X-Rite ColorChecker Passport, Datacolor SpyderCHECKR, SpyderCHECKR 24.
A to skąd pobrać - zapytaj autora poradnika. To nie jest żaden standardowy profil. Były jedynie D2X Mode 1, 2 i 3. Różne "v-ki" są już przerabiane przez ludzi.
A skąd można pobrać te oficjalne profile pod konkretne puszki?
Profil generuje się ze zdjęcia wzornika, a wzornik się kupuje, albo pożycza od kogoś kto ma.
Najpopularniejsze wzorniki to X-Rite ColorChecker classic (mini), X-Rite ColorChecker Passport, Datacolor SpyderCHECKR, SpyderCHECKR 24.
no dobrze, to teraz pytanie:
Czy w Toruniu lub okolicach, jest ktoś, kto dysponuje takim wzronikiem i mógłby go wypożyczyć? Jestem gotów wpłacić kaucję, by właściciel wzornika spał spokojniej ;P
(tego wzornika używa się tylko raz? czy trzeba go użyć za każdym razem, gdy zmianie ulegają warunki oświetleniowe, kolor tła, etc.?)
A skąd można pobrać te oficjalne profile pod konkretne puszki?
Oficjalne profile masz tylko i wyłącznie w oprogramowaniu Nikona.
We wszystkich innych softach są jedynie profile naśladujące oryginalne i to co masz razem z oprogramowaniem, to wszystko.
Profile D2X do innych modeli aparatów, to jedynie edytowane z innych aparatów, aby można było ich używać, ale nie dają takich kolorów jak przy aparatach, do których były dedykowane.
no dobrze, to teraz pytanie:
Czy w Toruniu lub okolicach, jest ktoś, kto dysponuje takim wzronikiem i mógłby go wypożyczyć? Jestem gotów wpłacić kaucję, by właściciel wzornika spał spokojniej ;P
(tego wzornika używa się tylko raz? czy trzeba go użyć za każdym razem, gdy zmianie ulegają warunki oświetleniowe, kolor tła, etc.?)
Gdybyś napisał o tym 3 tygodnie temu, to byłem w Toruniu i okolicach...
Wzornika można użyć raz do stworzenia podstawowego profilu, ale trzeba to zrobić przy świetle z CRI=100 (temp. barwowa, czy tło nie ma wtedy większego znaczenia). Można wtedy większość obróbki oprzeć o taki profil.
Natomiast nie będzie on najlepszy gdy światło zmieni barwę i będzie miało niskie CRI (np. lampy sodowe, zwykłe świetlówki, czy diody). Wtedy najlepiej zrobić kolejny profil, aby kolory były poprawne.
Znaczenie ma też to jaki kolor ma otoczenie, od którego odbija się światło - np. robisz zdjęcie nisko nad trawą, a blisko dookoła masa zielonych krzewów - wtedy będzie dużo zieleni w świetle i w takim przypadku najlepiej to wyeliminuje wzornik.
OK, to jeszcze jedno (niestety powoli zaczynam wykraczać poza główny temat, więc sorry za OT):
Na ile te wzorniki sprawdzają się przy fotografii portretowej w plenerze? Bo o ile nie ma większego problemu z zapanowaniem nad światłem w studio (więc wystarczy raz ustawić sobie profil), o tyle ze zdjęciami w plenerze jest znacznie trudniej, warunhki oświetleniowe mogą się zmienić, nie tylko z sesji na sesję, a nawet ze zdjęcia na zdjęcie. Czy w takim wypadku jest sens posługiwanie się wzornikiem raz? Chyba rozsądniejsze by było użycie wzornika co sesję.
Jeśli nie ma specjalnie dziwnego światła to wystarczy jednorazowe użycie wzornika. Natomiast używanie ColorChecker Passport, ułatwia ustawienie WB, bo wystarczy kliknąć odpowiednie pole i zazwyczaj gotowe. ColorChecker Passport ma pola do ustawiania cieplejszego i chłodniejszego WB, a nie tylko "na zero".
Używanie co sesję sprawi, że później będziesz mieć w LR tonę profili do aparatu. Usunięcie któregoś sprawi, że nie będziesz mógł wrócić do obróbki zdjęć z tej sesji.
No i najważniejsze - profile te są robione tylko pod LR/ACR.