Zobacz pełną wersję : Gwarancja Nikon
Witam. Jako że w moim nikonie padła migawka chciałam go dac na gwarancje. Niestety nie wiem czy mogę bo okazuje się, ze to europejska gwarancja (roczna) - nie nikon polska. Do serwisu nikona dodzwonić się nie mogę. Czy ktoś coś wie?
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Jeśli nie dokonałeś zakupu z normalną gwarancją z oficjalnej dystrybucji w Polsce to nie uzna ci naprawy gwarancyjnej serwis Nikon Polska, dzwoń i dowiedz się dokładnie.
Kupiony został na allegro, paragon jest. "Nikon europe service warranty" i nic wiecej
Europejska gwarancja obowiązuje w całej Europie. Ale tylko rok. Lokalne gwarancje są często dłuższe.
Dokładnie jak pisze TOP67 - bez polskiej karty gwarancyjnej masz tylko rok na podstawie europejskiej gwarancji. Nie ma znaczenia w jakim kraju Europy kupiony.
To Nikon Polska na część sprzętu dystrybuowanego przez siebie daje 2 lata gwarancji.
To zależy kiedy kupiony. Od początku 2016 jest dołączana (nie wiem czy do wszystkich modeli) tylko jedna karta europejska. Polska dystrybucja ma zazwyczaj jeszcze naklejkę 2 lata. Może ktoś coś pomylił. W Nikonie sprawdzą po numerach.
Pugilares
31-05-2016, 13:36
Jak się liczy czas przebywania aparatu w serwisie w oczekiwaniu na naprawę do dwuletniej gwarancji Nikon Polska?
Mój aparat spędził na razie 5 tygodni w serwisie i nadal przybywa. Czy dwuletnia gwarancja Nikon Polska zostaje automatycznie przedłużona o te tygodnie?
Nic się nie liczy.
Wg. warunków gwarancji Nikon Polska - gwarancja jest 1 rok (+ na niektóre sprzęty kolejny rok) od daty zakupu.
Jedynie wymiana sprzętu na nowy (serwis może wymienić również na sprzęt wolny od wad, niekoniecznie nowy), może powodować zmianę okresu gwarancji.
Pugilares
31-05-2016, 19:28
Nic się nie liczy.
Wg. warunków gwarancji Nikon Polska - gwarancja jest 1 rok (+ na niektóre sprzęty kolejny rok) od daty zakupu.
Jedynie wymiana sprzętu na nowy (serwis może wymienić również na sprzęt wolny od wad, niekoniecznie nowy), może powodować zmianę okresu gwarancji.
Na karcie gwarancyjnej jest taka nalepka dużymi wyraźnymi literami w kolach Nikona "2 LATA GWARANCJI". O co tu chodzi?
Tak, czy inaczej - czy ktoś przerabiał w praktyce kwestię czy czas spędzony przez sprzęt przesuwa datę zakończenia okresu gwarancyjnego?
leonstar
31-05-2016, 19:36
Okres trwania gwarancji wydłuża się o czas, przez który konsument nie mógł korzystać z towaru w związku ze złożoną reklamacją.
Podstawa prawna: art. 577 § 4 i 581 Kodeksu cywilnego
blazej142
01-06-2016, 08:19
Gwarancja przedłuża się o czas, który aparat spędził w serwisie.
Gwarancja przedłuża się o czas, który aparat spędził w serwisie.
Już ponad 10 lat tak nie jest...
Pugilares
01-06-2016, 12:22
Okres trwania gwarancji wydłuża się o czas, przez który konsument nie mógł korzystać z towaru w związku ze złożoną reklamacją.
Podstawa prawna: art. 577 § 4 i 581 Kodeksu cywilnego
To chyba dotyczy gwarancji "ustawowej", która jest AFAIK roczna. Dwuletnia gwarancja Nikon Polska to chyba co innego. Ale ja się nie znam.
Masz rację.
Nie znasz się.
Już ponad 10 lat tak nie jest...
Jakś podstawa? Czy tak po prostu piszesz aby coś napisać?
Kodeks cywilny (po ostatnich zmianach) mówi o tym wyraźnie:
Art. 581. § 1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej.§ 2. W innych wypadkach termin gwarancji ulega przedłużeniu o czas, w ciągu którego wskutek wady rzeczy objętej gwarancją uprawniony z gwarancji nie mógł z niej korzystać.
To chyba dotyczy gwarancji "ustawowej", która jest AFAIK roczna. Dwuletnia gwarancja Nikon Polska to chyba co innego. Ale ja się nie znam.
Nie ma czegoś takiego jak gwarancja "ustawowa" :). Jest dodatkowo możliwość dochodzenia praw na podstawie przepisów KC o rękojmi lub na podstawie tzw. ustawy konsumenckiej o niezgodności towaru z umową. W ostateczności istnieje jeszcze coś takiego jak "wprowadzenie w błąd" i na podstawie tego przepisu KC można "uchylić się od skutków zawartej umowy" :)
Pugilares
03-06-2016, 13:49
A jak jest z dwuletnią gwarancją od Nikon Polska?
Heja ponownie. Zakupiłam nowe body na allegro. W aukcji napisane było wyraźnie gwarancja Nikon Polska. Przesyłka nadeszła dziś i wielkie rozczarowanie z mojej strony bo gwarancja znów europejska pudło niemieckie... Sprzedawca sie upiera, ze według prawa polskiego dwa lata mnie obowiazuja. Twierdzi, ze po uplwie roku gdyby uległ awarii zakłada, że naprawi na swoj koszt. Nie wierze w to. Taki kit wciskać...
Zawsze może sie wyprzeć. I chciał jeszcze na papierze to oświadczyć.
nied0bry
11-06-2016, 19:49
Jeśli na karcie gwarancyjnej EU masz naklejkę "2 lata gwarancji", to sprzęt pochodzi z polskiej dystrybucji i nie masz się czym martwić. Jeśli nie ma tej naklejki, to odeślij mu ten aparat i kup w normalnym sklepie stacjonarnym - oszczędzisz sobie (kosztem wyższej ceny - niestety) późniejszych problemów i dochodzenia się przez internet ze sprzedawcą...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img05.staticclassifieds.com/images_tablicapl/265077887_3_1000x700_nikon-coolpix-610-nowy-gwarancja-2-lata-fotografia.jpg)
pozdr,
kris
Nie miał tej naklejki. Dziś odesłałam, czekam na zwrot pieniędzy. Szkoda było czasu, eh
Jedni są uczciwi, inni cwaniakują kupując sprzęt na wyprzedażach w krajach starej UE i wciskają kit, że sprzęt ma polską gwarancję. Cena dystrybucji europejskiej od polskiej dystrybucji różni się niewiele.
Odgrzewam temat: czy teraz nie dodają do produktów Nikona osobnej kartki z gwarancją? U mnie gwarancja jest na okładce instrukcji obsługi!! W razie czego trzeba odrywać okładkę??!!
A w ogóle patrzą na tę kartę?
Tego to nie wiem, bo jedyny i ostatni raz byłem w ich serwisie w 2006 roku (jeszcze na Postępu) z puszką po gwarancji - naprawili za darmo. Ale w warunkach jest napisane:
Gwarancja na zakupiony sprzęt udzielona przez Nikon CEE GmbH Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Oddział w Polsce z siedzibą przy ul. Łopuszańskiej 38B, w Warszawie obejmuje wszelkie wady produkcyjne ujawnione w okresie 24 miesięcy od daty zakupu. Jeśli w okresie gwarancyjnym produkt okaże się wadliwy wskutek zastosowania niewłaściwych materiałów lub nienależytego wykonania, autoryzowany serwis wskazany przez Nikon CEE GmbH Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Oddział w Polsce dokona bezpłatnej naprawy produktu na warunkach opisanych poniżej. W ramach niniejszej gwarancji firma Nikon zastrzega sobie prawo do naprawy lub wymiany produktu (według własnego uznania).
1) Aby skorzystać z usług gwarancyjnych świadczonych w ramach niniejszej gwarancji muszą Państwo przedłożyć razem z produktem wypełnioną kartę gwarancyjną dołączoną do produktu oraz oryginał faktury lub paragonu, w których uwzględnione będą takie informacje jak data zakupu, typ produktu oraz nazwa sprzedawcy. Firma Nikon zastrzega sobie prawo do odmowy świadczenia nieodpłatnych usług gwarancyjnych w przypadku nieotrzymania dokumentów wymienionych powyżej lub gdy zawarte w nich informacje okażą się niewłaściwe, niekompletne lub nieczytelne.