PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki statyw i filtry wybrać ?

marlotnik
29-05-2016, 22:18
Witajcie koledzy

Nie chciałem zakładać nowego tematu ale przeczytałem kilkanaście wątku o statywach ale nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie. Otóż mam Nikona D300 + 2 obiektywy Nikkor 18-55 i Tamron 70-300Di VC USD. Szukam obecnie statywu i filtrów do fotografii krajobrazowej, przede wszystkim do burz, piorunów, które od dziecka mnie fascynują :) Wiem że cześć osób napisze że porządny statyw to od kilkuset złoty nawet do 2000. Orientuje się w cenach statywów i głowic, ale chciałbym na początek kupić coś w miarę taniego. Zależy mi na tym by był w miarę stabilny(ciężki, żeby go jakiś huragan nie przewrócił :D) wytrzymały, i wysoki (ja mam 175 wzrostu). Nie jestem wymagający.. Mam jeden ale jest niski jakieś 130cm i jest niezbyt stabilny bo lustrzanka z Tamronem ledwo daje radę, a raczej nie daje. Czy możecie mi coś polecić godnego uwagi ? np. taki statyw czy zda egzamin http://www.komputronik.pl/product/272274/Elektronika/Akcesoria_Eksploatacja/Manfrotto_statyw_Compact_Advanced_czarny.html Jeśli macie inne propozycje własne, z życia to jestem otwarty na kązdą :)

Czy mogę Was jeszcze poprosić o doradzenie w kwestii filtrów ?
Na rynku jest tysiące filtrów i statywów, te tańsze i te droższe, lecz mam dylemat w wyborze, nie chce wydać kilkaset złoty na filtry bo puki co tyle nawet nie mam. Co możecie mi polecić z tańszych filtrów polaryzacyjnych, UV(zamiast dekla) oraz szare do burz, jakiś strumyków itp. ? Czy jest możliwość kupna filtrów pod Tamrona z adapterem do NIkkora czyli żebym miał i do Tamrona i NIkkora? Jeśli nie to kupię tylko do Nikkora, nie wymagam żeby był bardzo dobry bo Nikkor jest tylko do nauki fotografii i za rok może dwa lata sprzedam go i kupię coś lepszego jeśli będzie taka potrzeba :) Do Nikkora rozmiar filtru to 52 mm. Co do szarego filtra jest na allegro taki http://allegro.pl/filtr-szary-regulowany-52mm-fader-ndx2-ndx400-i5152581744.html czy jest godny polecenia, najbardziej interesują mnie burze w dzień, bo w nocy filtru tego nie potrzebuje. Do rozmazania chmur, wody itp. myślę że powinien być dobry czy może się mylę ?

Dziękuję Wam za odpowiedzi, jestem do Waszej dyspozycji bo zależy mi na tym. :)

ksh
29-05-2016, 22:27
Z tanich statywów to triopo i sinno dają radę, z tym miałem styczność, całkiem to stabilne i nawet solidnie zrobione.
Z tanich filtrów te green są słabiutkie, jak szukałem czegoś taniego to ten poszedł na zwrot bo dawał jakieś fioletowe odcienie, mam obecnie firm andoer i fotga, to też tanie ale przynajmniej nie dają zafarbu żadnego.

QubaKpl
29-05-2016, 22:34
Mam akurat do sprzedania statyw triopo mt3230x8c z głowicą kulową na gw do 2017r raz użyty za 420zł. Jest stabilny, dobrze wykonany, udźwig 12kg, wysokość190cm max. Jak coś to pisz na pw.

Odnośnie filtrów polecam system hitech 100mm.

marlotnik
10-06-2016, 14:46
Jeśli chodzi o statyw to wybrałem Slika pro500dx, wiele o nim czytałem na różnych forach i bardzo dużo osób go chwali, jedynie co to ma ona mocowanie gwintu 1/4 cala, a większość głowic to mocowanie 3/8 cala. Zastanawiam się nad redukcją z 1/4 cala do 3/8 cala. Wtedy większość głowice nie była by problemem :) Czy ktoś próbował takiego rozwiązania ?

Wujot
10-06-2016, 15:33
Mam to w monopodzie a ponieważ często przykręcam tam też aparat bez głowicy to jedyny problem to niezgubienie tej redukcji. Spokojnie możesz takie rozwiązanie stosować.

A co statywu - w czasie burz jest silny wiatr. To dość lekki statyw będzie wymagał dociążenia. Ale za to będzie go łatwiej nosić.

Pozdro
Wiesiek

marlotnik
10-06-2016, 15:53
Dziękuję za odpowiedż.